Iarnă grea pentru școlile din Neamț, prețurile crescute la utilități făcând ca ultimele facturi, primite în luna ianuarie 2022, să se dubleze în unele cazuri.
Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra-Neamț a primit o factură uriașă la gaz metan, nu mai puțin de 124.000 lei pentru consumul de luna trecută, practic dublu decât costurile anterioare. Vorbim de liceul cu cel mai mare număr de clădiri și cu cei mai mulți elevi, unii care locuiesc la internat, un liceu cu laboratoare și ateliere. Chiar dacă suma se împarte cu ceilalți chiriași, oricum este foarte mare, consideră prof. Livia Nicolae, directoarea colegiului, care exclude ideea economiei. „Factura de gaz care ne-a venit acum este de 124.000 lei. M-am blocat în primă fază! Dar, totuși, avem 10 corpuri de clădiri. Avem ateliere, căminul, în școală se învață în două schimburi. În corpul unde este Poliția, acolo costurile sunt în jur de 15.000 lei. Deci, la 10 clădiri… Dar, chiar și așa, e foarte mult. Luna trecută am avut 61.000 lei. Acum factura asta este de regularizare, înțeleg. Dar, asemenea costuri n-am mai avut din anul 2019 și nu erau prețurile astea. Noi dăm căldură, nu cât să stai cu geamul deschis, dar asigurăm temperatura optimă, pentru că nu pot să țin copiii și profesorii în frig. Totuși, e vorba de factura pe o lună. Iar la energie electrică, luna trecută am avut vreo 20.000 lei, ceea ce înseamnă facturi normale pentru noi. Acum încă n-am primit factura. Primăria a făcut cerere de compensare la lumină, dar la gaz metan nu știu, cred că ar trebui făcut. Nici nu pot să fac economie!”.
Și la școlile din Roman situația este similară. Prof. Maria Mihoc, directoarea Colegiului Tehnic „Petru Poni” Roman, declară că sunt costuri mari, pe care costul standard per elev – indicele la care se raportează bugetul – nu le poate acoperi. „Luna aceasta ne-a venit o factură de regularizare la gaz metan, pe decembrie, dar nu prea înțeleg. Este 30.000 lei, dar tot atâta am plătit și luna trecută. Acuma e factura pe o lună, dar dacă și luna trecută am plătit tot cam 30.000 lei, iar acuma, la regularizare, ne-au mai venit 30.000 lei, probabil asta înseamnă că plătim 60.000 lei pe o lună. Încă nu ne-am dumirit, fiindcă se merge pe estimare și apoi pe regularizare, dar e regularizare pe o lună. Chiar am încercat, la contabilitate, să ne dăm seama ce consum avem, dar e dificil de descifrat facturile. Avem 4 clădiri doar aici, la sediul principal, corpul de patrimoniu are săli înalte. Iar elevii noștri nu mai fac practică în școală, sunt la agenții economici. Oricum, cheltuielile sunt mult mai mari, aproape duble și nici n-a fost foarte frig în decembrie. Pe parte de utilități, oricum nu ne încadrăm în buget. Costul standard per elev nu acoperă aceste cheltuieli, iar majorarea de 4% pe acest an, cum am înțeles, nu este deloc suficientă”.
Aceeași problemă, a clădirilor vechi, cu săli înalte și greu de încălzit este și la colegiile „Petru Rareș” și „Calistrat Hogaș” din Piatra-Neamț. „Factura e mare la gaz, de 38.000 lei, față de luna trecută, când a fost vreo 20.000 lei. E mult și față de consumul și costurile de anul trecut”, precizează prof. Dan Oniciuc, directorul colegiului „Petru Rareș”. În schimb, cheltuielile cu încălzirea sunt relativ în regulă la „Calistrat Hogaș”. Directoarea Brîndușa Andrei declară că „prețurile din contractul nostru sunt bune, iar cheltuielile la ultima factură sunt mai mici decât anul trecut pe corpul principal, unde avem consumatori. În jur de 17.000 lei ne-a venit acum. Probabil luna viitoare factura va fi mai mare, dar deocamdată nu sunt costuri de speriat. Sperăm să nu fi greșit ei. Mai mari sunt facturile la energie electrică, pentru că avem și mulți consumatori: videoproiectoare și laptopuri în fiecare clasă, avem copii online”.
Contractele cu furnizorii sunt încheiate de primării, care au trebuit să solicite și compensările. Chiar dacă Guvernul declară noi plafonări la prețurile utilităților, nu este târziu pentru cererile de compensare, mai ales că iarna aceasta încă nu a trecut. Iar consumurile în școli țin și de activitate, și de eficiența energetică a clădirilor, dar și de modul cum sunt exploatate centralele termice.
C.I.
Un comentariu
Sunt și școli unde nu funcționează robinetul la calorifere.Acolo se da căldură non stop…e și multă risipă