Curtea de Apel Târgu Mureș a pronunțat o sentință definitivă de achitare ieri, 17 ianuarie, în două din dosarele de corupție ale fostului primar Gheorghe Ștefan.
În primul dosar este vorba de acuzația de trafic de influență formulată de DNA Bacău, potrivit căreia Gheorghe Ștefan ar fi primit o mită de 200.000 lei de la administratorul unei firme. În schimb, primarul de atunci urma să-l ajute să obțină un contract de lucrări finanțat din fonduri europene nerambursabile prin Agenția de Plăți și Dezvoltare Rurală și Pescuit. „În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în cursul anului 2009, în contextul în care o societate comercială intenționa să participe la procedura publică de atribuire a contractului de lucrări, aferent unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, inculpatul Ștefan Gheorghe, în calitatea menționată mai sus, i-a solicitat administratorului acestei firme să-i remită o sumă de bani reprezentând 10% din valoarea lucrărilor ce urmau a fi efectuate Banii respectivi au fost pretinși de inculpatul Ștefan Gheorghe în schimbul promisiunii acestuia de a interveni pe lângă persoane din conducerea Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit în vederea influențării rezultatului procedurii de atribuire a respectivului contract de lucrări. În temeiul acestei înțelegeri, în cursul anului 2011, printr-un intermediar, inculpatul Ștefan Gheorghe a primit de la reprezentantul acelei societăți comerciale, în numerar, suma de 200.000 lei”, potrivit procurorilor. Sentința de la Târgu Mureș, unde a fost strămutat procesul, a menținut prima hotărâre a Tribunalului Neamț. Achitarea de la tribunal s-a făcut motivat de lipsa probelor din dosar care să susțină acuzația, iar Curtea de Apel Târgu Mureș a respins apelul DNA Bacău, ca nefondat (detalii aici ).
Al doilea dosar în care a fost achitat, Gheorghe Ștefan a fost acuzat de finanțarea nelegală a clubului de fotbal FC Ceahlăul. Ancheta a pornit de la denunțul făcut de Petru Paleu (amănunte aici). Procurorii au arătat că Gheorghe Ștefan ar fi cerut directorului SC Construcții Hidrotehnice SA Iași un procent de 3% din contractele de lucrări încheiate cu Hidroelectrica SA pe râul Siret. „În perioada 2010 – 2011, între SC FC Ceahlăul SA Piatra Neamţ în calitate de prestator şi societatea cu activitate în construcţii, în calitate de beneficiar, au fost încheiate şapte contracte de reclamă şi publicitate în temeiul cărora au fost emise nouă facturi fiscale şi a fost achitată prin ordine de plată suma totală de 998.000 lei, în condiţiile în care nu exista nici un document privind executarea obligaţiilor asumate de prestator“, potrivit DNA Bacău. Dosarul a fost judecat în primă instanță la Tribunalul Neamț, care l-a achitat, tot din lipsă de probe, raportat la art. 16 al.1lit. c din Codul de procedură penală. Iar Curtea de Apel Târgu Mureș a respins ca nefondat apelul procurorilor anticorupție, menținând prima sentință (detalii aici).
Ambele dosare au fost reunite de Curtea de Apel Bacău, unde a început judecarea apelului, înainte ca Gheorghe Ștefan să solicite strămutarea.
C.I.