GIROV / Primăria susține tradițiile locale

interviu cu primarul Vasile CIUBOTARU

Valea Cracăului are o istorie zbuciumată. Pe acest curs de apă, de-a lungul secolelor, au apărut  zeci de sate și tot în aceste spații au și dispărut, din motive istorice sau naturale, numeroase așezări. Cu toate acestea, tradițiile locale au continuat fără nicio opreliște. Practic, datinile precreștine și creștine sunt cele care au susținut simbioza dintre oameni și mediu. De aceea, mai toate obiceiurile de la trecerea dintre ani fac trimitere la viețuitoarele pădurii, capre, cerbi, urși, dar și altele care pun în evidență evenimente care s-au petrecut pe aceste locuri, evidențiate prin mici scene de teatru  popular. Faptul că după o perioadă de recul din anii trecuți se încearcă o revigorare a acestor obiceiuri este un semn bun, în condițiile în care primarul Vasile Ciubotaru, de profesie dascăl de istorie, a promis sătenilor că va sprijini orice inițiativă de revitalizare a vechilor obiceiuri de pe Valea Cracăului, cel puțin în zona administrativ-teritorială a comunei Girov. Nu omitem faptul că din punct de vedere spiritual, pe vechea moșie a Girovului au fost și așezăminte monahale, cu biserici dispărute, dar şi cu unele care se mai văd și astăzi. Sunt dovezi ale credinței ortodoxe foarte puternice de pe aceste locuri. Apoi, apropierea de marile așezăminte de la Bistrița, Bisericani, Pângărați, ca și de cele  de la Horaița, Văratec și Agapia, toate aceastea au marcat direct sau indirect viața religioasă de pe aceste locuri. Ne referim, în primul rând, la marile sărbători creștine de peste an. Totuși, nu se poate omite că în acest spațiu au funționat două schituri, la Troița, sat dispărut, și la Dănești. A mai existat și biserica din fostul sat Văleni, distrusă de vremuri. De asemenea, în ultima parte a anului trecut,  la copiii de la Girov, indiferent de vârstă, a poposit și Moș Crăciun cu vreo 320 de daruri. În ultimele ceasuri ale anului, în fața primăriei locale au poposit colindătorii, urătorii, urșii, caprele, mai cu seamă cea a Răzeșilor de la Boțești, dar și ansamblul Codrii Neamțului,care a prezentat un spectacol gală, adecvat trecerii dintre ani. Inevitabiil, revigorarea tradițiilor atrage și un număr mare de localnici, care aduc un plus de farmec. Oamenii, mai ales după o perioadă grea de pandemie, simt nevoia să se adune, să remarce cu toți că sunt din nou împreună. Iar meritul acestor momente și manifestări organizate în comuna Girov aparțin, deopotrivă, primarului Vasile Ciubotaru, viceprimarului Ion Purcel și membrilor Consiliului Local.

– Ce a însemnat anul 2021 pentru comuna Girov?

A fost un an de drumuri, de pregătiri pentru ceea ce urmează să facem în anii viitori. Sper din tot sufletul să dăm în folosință școala de la Girov, obiectiv la care se lucrează de mai mulți ani. Pentru inaugurarea sa, am fost nevoiți să refacem anumite componente  la corpul vechi, care nu au fost prinse în proiectul de extindere a unității. Mă refer la uși și la multe altele. Pentru că tot am pomenit de investiții, la unitatea de la Căciulești a fost construit un teren de sport de toată frumusețea. Desigur, după terminarea lucrărilor de la Girov, vom moderniza și baza sportivă de la această școală, iar cu timpul vom termina și sala de sport. Așa cum spuneam și cu altă ocazie, cu ajutorul lui Dumnezeu, sper să o terminăm în acest an și să o dăm în funcțiune. Eu speram să o inaugurăm în decembrie 2021, dar mai sunt de obținut anumite avize de la ISU. Sunt norme care trebuie respectate, dar, recunosc, școala este o lucrare de suflet a mea. Mai mult, datorită proiectului, au fost montați și senzori de fum, dar și alte instalații noi. Avizul se dă pentru tot ansamblul, fie nou sau mai vechi. Toate lucrările care nu au fost prinse în proiect sunt susținute, cum spuneam, din bugetul local.

Asfalt, canalizare și gaze naturale

– Care sunt principalele obiective ale anului 2022?

Avem multe în program, dar vreau să terminăm anumite lucrări. Mă refer la iluminatul public din toată comuna. Aici, la sat, omul simplu vrea, în general, două chestiuni rezolvate: stâlp cu bec la poartă și asfalt pe uliță. De aceea, voi încerca tot posibilul, de a rezolva toate aceste dorințe ale oamenilor. Cred că până la sfârșitul acestui mandat vom termina de asfaltat toată comuna. De asemenea, am semne foarte importante că rețeaua de canalizare, parte îngropată, dar nefuncțională, din satul Girov, va fi finanțată cât de curând de guvern, și pe care o vom termina cu această ocazie. Mai mult, vreau să continuăm investiția, să extindem  rețeaua ca în anii urmnători să beneficieze de canalizare un segment important al locuitorilor comunei. Până acum, în anii de când sunt primar, am reușit, în privința asfaltării drumurilor comunale, să rezolvăm problemele în anumite sate, și mă refer la  Turturești, Gura Văii, Popești, Conțești, Verșești și cea mai mare parte a satului Girov. Vom avea în vedere și celelalte străzi, dar pe care le vom moderniza în viitorul apropiat. Pentru așa ceva, am pregătit și depus documentația pentru un proiect de 8 km de drumuri comunale și sătești. Un alt obiectiv pe care vreau să-l modernizăm este sala de nunți. Nu este vorba de Căminul Cultural din centru, ci de un alt local. Acolo pot fi organizate serate, discoteci și multe activități pentru tineret, dar și pentru cei de o anumită vârstă. Un alt obiectiv foarte important pentru noi, la fel ca rețelele de apă și canalizare, este cea de gaz metan. Încercăm tot ceea ce se poate să înființăm reţele de gaze naturale în comună. Dacă avem și acest element, se poate declanșa o etapa importantă a dezvoltării economice zonei, mult dorită de noi. Respectivul combustibil este vital pentru   anumite activități industriale.

– Ce se întâmplă cu podul de peste Cracău, cu toate că ține de Drumurile Naționale?

Am înțeles că a fost expertizat și vor începe lucrările de refacere. De asemena, legat de podețe, vom construi și noi două în acest an. Aceste obiective sunt vitale pentru transportul de mărfuri și de persoane.

– Până la urmă, noul spital de la Piatra Neamț va fi construit și pe teritoriul comunei Girov?

Da. Noi am aprobat și alocat, în Consiliul Local, suprafața de 13,7 ha, la care se adaugă încă 4,8 ha de la Gârcina. Spitalul va fi finanțat de Consiliul Județean și va fi foarte aproape de noi. Cu acestă ocazie, se poate spune că Girovul se va putea dezvolta și din alte motive. Din păcate, așteptăm o hotărâre judecătorească, pentru că pe acel teren a construit ilegal un investitor o anumită clădire. Justiția va hotărî ce va fi până la urmă.

– Ce transmiteți locuitorilor comunei Girov, acum, la început de an?

În primul rând, să aibă încredere în actuala conducere a comunei. Am adus, după mai mulți ani, liniștea în Consiliul Local și implicit în comună. Dar acum, la început de an, le urez multă sănătate, realizări și spor în toate. (Rep.)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *