Procurorul de caz urmează să decidă astăzi, 13 ianuarie, pentru care din cei 5 suspecți va formula propunere de arestare preventivă. Acuzațiile față de cei trei medici de familie , o asistentă medicală și o persoană fizică sunt de trafic de influență, dare și luare de mită și fals informatic.
Dosarul este instrumentat de Parchetul Neamț din 27 octombrie 2021, la sesizarea DGA Neamț. În urma perchezițiilor de ieri, ofițerii Anticorupție au confiscat 120.000 euro și au ridicat mai multe documente.
Detalii despre caz din comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ:
„La data de 27.10.2021, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ a fost înregistrat dosar penal ca urmare a sesizării din oficiu a ofiţerilor din cadrul D.G.A – Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ, cu privire la activitatea unor cadre medicale din centrele de vaccinare, care au solicitat și primit sume de bani cuprinse între 100 de euro și 250 de euro de la persoane care doreau să intre în posesia unui certificat de vaccinare împotriva COVID, fără ca doza să fie administrată în realitate. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influență prevăzută de art. 291 Cod Penal, dare de mită prevăzută de art.290 Cod Penal, luare de mită prevăzută de art.289 Cod Penal și fals informatic prevăzută deart.325 Cod Penal.
În cadrul urmăririi penale, la data de 12.01.2022, s-au efectuat 25 de percheziții la domiciliile unor persoane din județele Neamț și Iași, fiind identificate și ridicate diferite înscrisuri doveditoare, precum și sume de bani în cuantum deaproximativ 120.000 de euro.Ca urmare a cercetărilor, procurorul de caz a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 5 suspecţi, care au fost conduşi la sediul parchetului siaudiaţi, conform dispoziţiilor legale. Precizăm că în cauză s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a suspecţilor, iar în cursul zilei de 13.01.2022 vor fi formulate către Tribunalul Neamţ propuneri de luare a măsurii arestării preventive. Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea şi arestarea preventivă reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi ce nu pot să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.
C.I.