53 de percheziții domiciliare au fost efectuate în această dimineață, 20 ianuarie, pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în falsificarea unor documente de angajare. Perchezițiile au loc într-un dosar penal constituit la nivel național pentru infracțiuni de înșelăciune, fals și uz de fals pentru dobândirea unor indemnizații în mod ilegal.
În Neamț a avut loc o singură percheziție, la locuința unei femei bănuită a face parte din această grupare, care nu deține o funcție publică. Aceasta urmează să fie audiată la București în cursul acestei zile.
La acțiune au participat Polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul I.G.P.R., D.G.P.M.B., I.P.J. Ilfov, I.P.J. Călărași, I.P.J. Neamț, I.P.J. Prahova și I.P.J. Vrancea, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.
„Din materialul probator administrat până în prezent a rezultat faptul că, în perioada 2017-2020, 66 de persoane fizice ar fi indus în eroare pe reprezentanții Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti și ar fi beneficiat, în mod ilegal, de indemnizaţii pentru creşterea copilului, solicitate în baza O.U.G. nr.111/2010, prin depunerea la dosarele de acordare a unor documente de angajare false, care atestă în mod fictiv locul de muncă, perioada prestată, funcția și remunerația primită.
În baza acestor documente, beneficiarii ar fi primit indemnizații cuprinse între 2.000 și 8.000 de lei/lună și ar fi prejudiciat bugetul Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti cu peste 5.550.000 de lei”, precizează comunicatul IGPR.
Ordonanța respectivă prevede indemnizații în cuantum de 75% din salariul de bază ce se acordă din bugetul asigurărilor sociale pentru suspendarea temporară a activității din cauza pandemiei. Potrivit acesteia angajații care au mai multe locuri de muncă și la toate se suspendă activitatea, acesta beneficiază de o indemnizație calculată la nivelul salariului celui mai mare. Așadar, gruparea a pus la punct un sistem de angajări fictive în societăți din județele Neamț, Călărași, Prahova, Vrancea, Ilfov și București prin care așa-zișii angajați deveneau beneficiari ai acestui tip de indemnizații.
La sediul I.G.P.R., vor fi conduse 48 de persoane, în vederea efectuării activităților de urmărire penală și dispunerii de măsuri corespunzătoare.
Acțiunea beneficiază de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale – I.G.P.R.
Angela Croitoru