Anul 2021 a fost unul destul de zbuciumat pentru învățământul nemțean. Fără olimpiade, cu incidența Covid atârnând asupra scenariilor de cursuri, când fizic, dar mai mult online, cu nemulțumiri salariale și față de testarea salivară supravegheată de cadrele didactice, ca și față de criteriile noi la burse. Un astfel de an intens nu putea, chiar și în vremuri de pandemie, să nu se remarce și prin scandalurile care au răbufnit public. Cu siguranță s-au petrecut mult mai multe episoade, dincolo de ușile închise și între câțiva pereți/urechi. Dar cele despre care s-a scris merită toată atenția, ca să nu le uităm și să le repetăm.
O poză nud pentru proful de mate
2021 a debutat cu scandalul sexual de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Piatra-Neamț. Profesorul de matematică Cristian Pipirigeanu i-a făcut pe internet avansuri unei eleve de 21 de ani, care învăța la seral. Discuțiile dintre cei doi au apărut în media în luna ianuarie, dar povestea se depănase în toamnă. Profesorul îi scrisese elevei – „Credeam că trimiți o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul”, nuanțându-și răsplata – „O poză «incendiară» ar mai înfrumuseța zilelor mele de om trecut de 45 de ani” și urma „la mate nu am pus niciodată 2 și 3 la elevele frumoase. Cel puțin nota 6, întotdeauna”. Eleva a anunțat conducerea liceului, decisă să plece la altă unitate de învăţământ. În replică, Cristian Pipirigeanu a trecut la insulte, un soi de justificare și șantaj emoțional: „cățea în călduri”, „handicapată curvă”, „jigodie ordinară”, „era o oră târzie și am tras singur două damigene de vin […] deci eram în timpul liber când pot agăța câte curve vreau”, „Sunt strănepot de judecător, frate de grefier, iubitul unei persoane din justiție, frate de polițistă”.
Abordarea nefirească a profesorului față de eleva sa a fost tratată de o manieră la fel de nefirească de directoarea adjunctă de atunci, prof. Mihaela Gabriela Zachman. A acuzat eleva că s-a înscris la seral la clasă de mecanică, profil pentru băieți, a indus ideea că totul s-a întâmplat în afara orelor de curs și că eleva ar fi greșit când s-a împrietenit pe Facebook cu profesorul. S-a descotorosit de situație recomandând tinerei să facă plângere la poliție. Directoarea adjunctă a trebuit să-și dea demisia, iar Poliția Neamț s-a autosesizat și în 19 ianuarie 2021 a deschis dosar de hărțuire sexuală.
„Am avut ieri o discuție cu doamna director adjunct, care și-a dat demisia. Și-a asumat anumite greșeli, din care cea mai gravă este că nu m-a informat. Directoarea și-a dat demisia în decembrie, dar dumneaei era în funcție și avea obligația să mă anunțe de incident. Acesta nu este din luna ianuarie, se pare că e din noiembrie, decembrie și este foarte grav. Eleva a atenționat conducerea liceului că profesorul folosește un limbaj cu tentă sexuală, dar până nu a ajuns în presă, informația nu a ajuns la noi. Ea a depus la liceu o sesizare scrisă ieri”, a declarat atunci Mihai Obreja, șeful Inspectoratului Școlar Judeţean Neamț. Opinia publică din țară a cerut conducerii IȘJ Neamț, printr-o petiție online, demisia lui Cristian Pipirigeanu. Petiția are în prezent 301 semnături.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a intervenit și cazul Cristian Pipirigeanu a intrat în comisia de disciplină a Liceului „Dimitrie Leonida”. Urmarea: profesorul de matematică și-a dat demisia de la liceul din Piatra-Neamț, dar unda de șoc a ajuns și la Școala Gimnazială nr. 1 Dumbrava Roșie și la Școala Gimnazială „Regina Maria” Bicaz, unde profesorul avea completare de catedră. Consiliile de administrație l-au demis în luna februarie și el a contestat hotărârile în instanță. În iulie 2021, Tribunalul Neamț i-a dat câștig de cauză profesorului, acesta și-a primit postul înapoi, plus retroactiv toate salariile, cu sporurile și indexările cuvenite! Asta, deoarece instanța a constatat că prima decizie a consiliilor de administrație ale celor două școli ar fi trebuit să fie sancțiunea de reducere cu 15% a salariului de bază pe 6 luni – conform legii educației – și nu direct demiterea lui Cristian Pipirigeanu. Așa că, decizia fiind executorie, profesorul de mate s-a întors de la 1 septembrie 2021 să predea elevilor de la Dumbrava Roșie și Bicaz. Între timp, școlile au atacat hotărârea tribunalului și procesul se va soluționa definitiv la finele lunii ianuarie 2022 la Curtea de Apel Bacău.
Profesor acuzat de agresarea sexuală a unor eleve de 7-12 ani
Un alt caz similar, care a șocat, este cel al profesorului de sport Ștefan Burlacu (28 ani) de la Liceul „Gheorghe Ruset Roznovanu” din Roznov. Părinți revoltați au sesizat conducerea liceului încă din toamna anului 2019, dar grozăviile au fost „rezolvate” la o discuție „bărbătească” între profesorul pentru învățământ primar Ioan Stroea, directorul de atunci al liceului, și profesorul acuzat că a agresat sexual fetițe de 7-9 ani, de clasa a II-a.
Profesorul de sport mai preda și la Școala Gimnazială Podoleni (avea 14 ore), dar și la Școala Gimnazială Rediu, unde a și recidivat, cu fetițe de 11-12 ani. Directorul Ionuț Ciangu a preferat, cum era normal, să nu ascundă lucrurile sub preș. Primise reclamația părinților unei eleve de 11 ani, care avea în telefon mesaje cu tentă sexuală de la profesorul de sport. Fata, elevă în clasa a IV-a, a spus părinților totul și părinții au anunțat conducerea școlii, chiar pe 25 iunie, ultima zi de școală din anul trecut.
„Am anunțat imediat poliția, părinții au făcut plângere și ulterior, conform normelor legale, am adus cazul în atenția comisiei de cercetare disciplinară. La noi a predat doar două ore, la clasa a IV-a”, a declarat prof. Ionuț Ciangu, directorul Școlii Gimnaziale Rediu. Cazul a ajuns și la inspectorul școlar general, care l-a anunțat și pe ministrul Educației.
Polițiștii au deschis anchetă sub acuzația de agresiune sexuală și cei doi ofițeri de caz au lucrat câte 14 ore pe zi timp de o săptămână pentru a aduna probe: 4 eleve cu vârste între 7 și 12 ani au căzut victime, alături de fata de la Rediu. Profesorul de sport le trimitea pe o platformă de socializare mesaje obscene, iar la una din școlile în care preda el a făcut elevelor avansuri directe. Acuzat de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual și de agresiune sexuală, Ștefan Burlacu a fost arestat preventiv pe 5 iulie 2021. Ulterior, a fost arestat la domiciliul său din Roznov și chiar a participat în vară la examenele de definitivare și titularizare, pe care le-a picat cu nota 7,02 (avea nevoie de minim 8) și respectiv 3,35.
Ironia face ca el să participe în septembrie la ocuparea posturilor de suplinitor și să obțină două ore la Școala Gimnazială „Elena Cuza” și 14 ore la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, ambele din Piatra-Neamț. Urma să predea elevelor de clasa a VIII-a și respectiv de a XII-a, dar după începerea anului școlar nu s-a prezentat. Ulterior, a obținut certificat de integritate, dar documentul conținea restricțiile impuse pe perioada arestului la domiciliu, sens în care i-ar fi fost imposibil să obțină, în fiecare zi, permisiunea instanței de a părăsi domiciliul pentru a ajunge din Roznov, la două școli din Piatra-Neamț. Procesul său a început pe 18 august 2021, dar, victimele fiind minore, se desfășoară cu ușile închise și nici un fel de informații nu pot transpare public.
Directorul Ioan Stroea, adio, dar rămân cu voi!
Directorul liceului din Roznov, Ioan Stroea a generat și el un scandal legat de cazul profesorului de educație fizică. Sesizat de părinți, a găsit de cuviință doar să discute cu colegul său, iar apoi „n-au mai fost sesizate probleme”. Spuse cu un aer detașat și condescendent, lucrurile sunt mai grave decât la prima vedere.
„(…) părinții au relatat anumite aspecte care li se păreau lor că ar fi nepotrivite în relația profesorului de sport cu elevii. Faptul că pe una dintre eleve ar fi atins-o pe piept, la alți copii le-a pus un filmuleț cu gimnaste, chiar așa era exprimarea – într-un echipament sumar, alte întrebări de genul cu cine faci duș, câți ani au părinții tăi și așa mai departe. (…) Nu mi s-a părut atunci ca protestul părinților să fie foarte vehement, pentru că chiar i-am îndemnat: ați făcut o sesizare scrisă la noi, la poliție? (…) Am ajuns la concluzia să port eu o discuție ca-ntre bărbați cu domnul profesor. (…) Am stat de vorbă și cu colegii de la catedra de sport și ei mi-au spus că este foarte greu de a face diferențierea între ce înseamnă contactul fizic al unui profesor de sport cu elevul, ce este cu conotație sexuală și ce nu, având în vedere natura activității la ora de sport”, a declarat directorul Ioan Stroea.
Inspectorul școlar general a sancționat prompt atitudinea directorului de la Roznov. „Conducerile de școli au și obligația de a realiza consilierea părinților, copiilor și aici este clar că au fost deficiențe mari. Directorul școlii și consiliul de administrație răspund, până la urmă, de tot ce se întâmplă în școală! Este grav că au avut informații și le-au tratat superficial”.
Superficial sau nu, cert este că prof. Ioan Stroea n-a văzut nici un impediment (moral?) de a se înscrie la concursul de directori încheiat în decembrie anul trecut. L-a promovat cu nota 8,60 și acum a preluat din nou, pentru 4 ani, funcția de la Roznov. Cu siguranță printre problemele de la proba interviului n-a avut de soluționat nici una care să ilustreze un scandal sexual de dimensiunea celui de la Roznov. Ar fi interesant de văzut dacă comisia de concurs l-a deranjat cu vreo întrebare pe acest subiect.
Protest pro-directorul Școlii Gimnaziale Români
Tot despre un scandal legat de funcția de conducere vorbim și la Școala Gimnazială Români. În vacanța de vară, mai exact pe 23 august 2021, un grup numeros de părinți a venit până la Piatra-Neamț și a protestat, în fața inspectoratului școlar, împotriva schimbării directoarei Mihaela Aldea. Delegația părinților chiar a nuanțat că nimeni nu are nimic cu cea care urma să-i ia locul, prof. Mihaela Rotaru, care a mai fost directoarea școlii până în 2013. Doar că schimbarea comitea o nedreptate, pentru că, în opinia părinților, Mihaela Aldea a dovedit în cei 9 ani, cât a fost la conducerea școlii, că ține la copii – „le-a cumpărat tablete din banii ei”, că este un bun gospodar – „venea sâmbăta și duminica la școală” în perioada curățeniei de vară din școli dar nu numai – și că a ocupat funcția în urmă promovării concursului din 2016.
Inspectoratul școlar a luat act de protest și… cam atât. Argumentele au fost: „În ce privește situația de la Școala Gimnazială Români, schimbarea conducerii s-a făcut în urma unei analize în care au contat și rezultatele elevilor la evaluarea națională, și programul remedial, nu doar activitatea managerială. Doamna director poate participa la concursul care începe cu înscrierea candidaților în data de 14 septembrie. Este pentru prima dată când oricine poate participa la concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori de școli!”, a declarat Mihai Obreja.
Ceea ce s-a și întâmplat: Mihaela Rotaru a fost directorul școlii de la 1 septembrie 2021 și până la 17 ianuarie 2022, când Mihaela Aldea a fost numită în funcție după ce a participat și a promovat concursul.
Problema spaţiului la cea mai populată școală din Piatra-Neamț
Un mic scandal, administrativ de-această dată, a marcat și Școala Gimnazială nr. 2 Piatra-Neamț, în vacanța de vară. Perioada numai bună pentru pregătirea noului an școlar a acutizat problema spațiului disponibil. Este vorba de cea mai mare școală gimnazială din municipiul reședință de județ – ca număr de elevi, vreo 1.400 – și cu cele mai puține săli de clasă. La asta se adaugă și o mai veche chestiune – sala de sport – care se intitulează așa doar fiindcă unei săli de clasă i s-a dat această întrebuințare. Soluția de avarie la insuficiența sălilor a fost ca o parte din elevi să se mute la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”. Asta a nemulțumit și profesorii, nu doar părinții, așa încât s-a găsit o rezolvare tot în interior.
„Problema spațiului pentru clasele pregătitoare s-a rezolvat sine die. Având clase cu număr mic de elevi, în jur de 20, am putut găsi o soluție internă, fără să mai apelăm la spațiile de la colegiul «Gheorghe Cartianu». Prin urmare, am optat pentru a amenaja pereți despărțitori în sălile din corpul unde învață cei mici, am montat uși, este asigurată lumina”, ne-a declarat directoarea Stela Andrei. Rămâne cealaltă problemă, fiindcă presupune investiții.
„Problema sălii de sport încă rămâne, a fost utilizată ca depozit pentru băncile pe care le-am scos din uz pe motiv de distanțare. În școală nu avem unde amenaja o magazie. Zilele trecute am avut ședință cu domnul primar, pe tema bugetului și am găsit toată înțelegerea pentru ca, în anul 2022, să primim fonduri pentru a rezolva și problema sălii de sport. I-am comunicat domnului primar că voi fi zilnic la primărie, până vom primi fonduri. Sunt convinsă că anul acesta vom primi banii necesari, discuția a fost mai mult decât constructivă”, a mai adăugat, optimistă, directoarea celei mai mari școli din municipiul reședință de județ.
Palma care a provocat anchete la Școala Gimnazială Cut
Finalul de an a fost marcat de scandalul provocat de un incident la Școala Gimnazială nr. 3 Cut, structura Școlii Gimnaziale Dumbrava Roșie. Un episod din ultima săptămână de școală, dinaintea vacanței, s-a transformat din ceva banal, din păcate – un copil neastâmpărat și care deranjează orele – într-o anchetă administrativă și una penală. Asta, după ce profesoara de franceză l-a pălmuit pe elevul de clasa a V-a și de aici a pornit tăvălugul. Mihai Obreja a mers personal la școală să adune informațiile, părinții copilului lovit au depus plângere la poliție, profesoara de franceză a fost trimisă în comisia de disciplină. Directorul școlii, prof. Marius Țuvichi spunea la acea vreme că incidentul este unic în istoria școlii.
„Am primit o sesizare pe linia 112, despre ce s-a petrecut la clasa doamnei profesoare. Părinții au sunat, după ce copilul a ajuns acasă. Facem cercetările care se impun, pentru a analiza și a emite o sancțiune în acest sens. Din păcate, un astfel de incident umbrește tot ce am realizat în școală, împreună cu întreg colectivul. Avem 3 școli și 5 corpuri de clădiri, foarte bine dotate, sunt condiții excelente în școli, avem cadre didactice bine pregătite, dar într-o astfel de situație trebuie să fim obiectivi. Este firesc să avem grijă de copii, este firesc să le asigurăm condiții. Este un incident izolat, atât în istoria școlii, cât și în cariera doamnei profesor. Am luat declarații de la toate părțile implicate și urmăm prevederile legale”.
Trecem peste ce s-ar fi întâmplat dacă părinții n-ar fi sunat la 112 și consemnăm punctul de vedere al șefului IȘJ Neamț: „Se va face o comisie disciplinară, iar concluzia va fi prezentată consiliului de administrație, care va decide. Este primul incident în care este implicată doamna, dar astfel de ieșiri nu sunt permise în școală. Am vorbit cu toate părțile implicate, pentru că vreau să-mi fac o imagine completă. Au venit și părinții copilului și au descris ce s-a întâmplat. Domnul director spune că sunt mulți părinți care se plâng de comportamentul elevului, care deranjează orele, acesta este un alt aspect. Noi trebuie să le asigurăm copiilor un cadru adecvat în școală!”. (Cristina IORDACHE)