Testare rapidă de Covid la medicii de familie și în centrele de permanență

Medicii de familie din județul Neamț au avut la dispoziție câteva ore din cursul zilei de ieri, 12 ianuarie (zi în care 3 medici de familie și o asistentă au fost duși la audieri în dosarul vaccinărilor fictive) pentru a trimite la Casa de Asigurări de Sănătate Neamț cererea de intrare în contract pentru testare rapidă. Ordinul tocmai ce fusese publicat în Monitorul Oficial tot ieri, dar discuțiile pe această temă nu sunt de dată recentă. Chiar și suma vehiculată ca tarif pentru acest serviciu medical a rămas aceeași – 50 lei, aici fiind prinse și testul, materialele de dezinfecție și de protecție.

Practic, testarea rapidă de Covid la medicul de familie era veriga lipsă din traseul pacientului începând de la primele simptome și până la confirmarea bolii și tratare. „Testarea la medicul de familie este cea mai bună variantă de gestionare a infectărilor. Mai ales că în curând vor funcționa și centrele de evaluare din cadrul spitalelor și atunci circuitul pacientului cu Covid devine clar. Doar că noi am primit ieri de la CAS formulare de cerere pentru a intra în contract pentru testare și a trebuit să le transmitem tot ieri. Contract sau act adițional pentru medicii care au și contract de vaccinare. Probabil autoritățile au nevoie de o estimare a necesarului de teste și a bugetului, pentru că, practic, poți oricând intra în contract”, declară dr. Violeta Bobocea, șefa Patronatului Medicilor de Familie Neamț. Pe de altă parte, decontarea testării se face de la data încheierii contractului cu CAS.

Testarea rapidă se poate face și în cadrul centrelor de permanență, conform Ordinului 58/4/2022, ceea ce lărgește considerabil posibilitatea ca cei cu simptome sau care au fost în contact cu o persoană bolnavă să poată fi diagnosticați din timp. Testarea se poate face la orice medic de familie. Simptomele care atenționează sunt tuse, febră, scurtarea respirației, lipsa bruscă a gustului sau mirosului, cefalee, frisoane, migrene, vărsături, dureri musculare, stare de oboseală, potrivit noii definiții de caz stabilită de INSP. Rezultatele testelor trebuie să fie transmise de medici în Corona Forms.

C.I.