În Neamț, până la jumătatea lunii februarie, când a apărut ultima raportare oficială a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț, medicii de familie vaccinaseră, în campania de luptă împotriva Covid, 19.715 persoane cu serul în doză unică Johnson&Johnson și 793 de persoane cu Pfizer. Vorbim în acest moment despre 106 medici de familie, care sunt plătiți – cu 40 de lei, dacă fac vaccinul în cabinet și cu 60 de lei, la domiciliul pacientului. În definitiv, o activitate medicală normală, recompensată poate un pic mai bine datorită situației medicale generate de Covid. Poate nimeni nu s-ar fi uitat pe cifrele puse la dispoziția publicului, dacă nu ar fi izbucnit scandalul certificatelor false, în care au fost implicați medici de familie. Vorbim de o „oferta” net superioară celei a statului român, la care unii nu au rezistat: de la 50 până la 250 de euro de persoană doritoare de certificat, dar fără vaccinare, conform datelor actuale din anchetă. O privire aruncată pe tabelul de la DSP arată că majoritatea medicilor de familie au reușit să vaccineze, fiecare, câteva sute de oameni. Există și excepții, care par, cel puțin la prima vedere, greu de explicat, mai ales dacă raportăm numărul de oameni vaccinați de un medic de familie dintr-o comună la numărul de persoane vaccinate din localitatea respectivă. Datele sunt disponibile pentru comparație și în platforma vaccinare – covid.gov.ro, unde datele sunt analizate și raportate după domiciliul persoanelor vaccinate, pe bază de cod numeric personal și reflectă procentul de vaccinați dintr-o localitate.
Performanță la Gâdinți
Primul aspect care atrage atenția sunt cele câteva excepții, medici de familie din rural, care au vaccinat foarte multe persoane, mult mai multe decât apar oficial ca vaccinate în comuna respectivă. Într-un caz, comuna Gâdinți, este depășit chiar numărul locuitorilor din comună! Medicul de familie este Daniela Grosu și în dreptul ei apare cifra de 2.254 de persoane vaccinate, la o populație de 2.444 locuitori.
La asemenea cifre, așteptarea este ca gradul de vaccinare în comună să fie unul ridicat. Evident, raportat la celelalte comune este mai ridicat, dar nu trece de 35%, ceea ce înseamnă că numărul celor vaccinați în Gâdinți nu trece de 900. Restul, clar sunt veniți din alte localități, destul de mulți oameni care au ales să se vaccineze în comuna de lângă Roman. Oricum am analiza lucrurile, performanța medicului de familie din comună este demnă de remarcat.
Doctorița Daniela Grosu, cea care se ocupă de sănătatea localnicilor încă din 2004, ne-a oferit, cu amabilitate, explicaţii: „Sunt și care au făcut două doze cu Pfizer. Nu i-am vaccinat pe toți din comună. Dar, la orice medic se pot vaccina și cei din afara listei proprii, persoane din altă localitate. Eu am pacienți și de la Piatra-Neamț, Roman, București, care sunt înscriși la mine. Dar ei nu mai au domiciliul în Gâdinți. Pacienții mei, care nu au domiciliu în comună, lucrează în alte localități, sau au copiii la facultate, ori sunt studenți sau au rămas acolo. Dar am vaccinat și pacienți trimiși de colegele mele, din Roman, Târgu Neamț, Piatra-Neamț. Nu toți colegii mei vaccinează în cabinete. De asta eu am foarte mulți vaccinați, m-am implicat. În această idee am luat și Pfizer, ca să se vaccineze și copiii. Am mulți copii vaccinați. Sau sunt care trebuie să facă Pfizer, conform indicațiilor medicale. Pfizer am luat de la început, din toamnă. Acuma, nu știu să vă spun exact câți localnici am vaccinat și câți din afară. În luna decembrie, am avut mai mulți, atunci au mai venit din străinătate, de unde au mai fost ei plecați, ori se duceau la întruniri și aveau nevoie de vaccinare, ori trebuiau să plece în afară. Nu a trebuit să-i conving, oamenii au venit la mine și au venit cu rude, cu prieteni, unii nu aveau unde în altă parte. Poate și pentru că mă cunoaște multă lume, au încredere în mine”.
Fără discuție, explicațiile stau în picioare și sunt plauzibile, dacă luăm ca principal considerent implicarea medicului și încrederea transmisă pacienților și colegilor din orașele județului, care au direcționat pacienți spre Gâdinți.
„Sunt doctor de atâta timp și știu să-mi fac meseria”
O altă localitate cu număr mare de vaccinați, peste procentul raportat în platforma oficială, unde se vorbește de aproape 20% din cei 2.091 de locuitori este Stăniţa. În comunicatul DSP numărul persoanelor vaccinate de medicul de familie este 501, ceea ce înseamnă că vorbim despre aproximativ 100 de persoane din alte localități care s-au vaccinat aici. Şi aici vorbim despre un medic de familie cu ștate vechi de serviciu, profesând de 32 de ani.
Dr. Lucian Florin Costin a argumentat convingător: „Oricine dorește, se poate vaccina la orice medic din România. Eu nu am statistică privind câți s-au vaccinat cu o doză sau cu a doua doză. Eu, la cabinet, am vaccinat doar cu Johnson, inclusiv a doua doză la 6 luni. Și am vaccinat și persoane care nu locuiesc în Stănița, așa cum stabilește ordinul Ministerului Sănătății. Oamenii s-au adus unii pe alți, pe unii i-am convins eu și cei doi asistenți ai mei, unul este asistentul comunitar, care a făcut teren și a vorbit cu oamenii. Oamenii au căpătat încredere și au venit. Eu nu m-am temut de Covid, am primit oamenii în cabinet, în acești doi ani, am mers la domiciliul pacienților confirmați cu Covid, am purtat mască și nu m-am îmbolnăvit de Covid. Sunt și vaccinat cu două doze. Vreau să vă spun că în comuna Bâra, de alături, unde sunt doi doctori, nu prea s-a vaccinat. Sau în comuna Dagâța, din Iași, care e lângă noi, nici acolo nu s-a vaccinat, este un medic care vine din când în când de la Iași și oamenii au venit la mine. Mai sunt oameni tineri care lucrează în străinătate și au venit de sărbători acasă, aveau nevoie de vaccin și le-am făcut. Dar să știți că oamenii preferă să vină la cabinet, fiindcă aici îi consultăm, le explicăm, le vorbim frumos, nu știu în centrele de vaccinare cum stau lucrurile. Vârstnicii s-au vaccinat mai puțin, de regulă adulții care sunt buni de muncă și au nevoie de vaccinare. Eu nu mă tem nici de DSP, nici de controale, sunt doctor de atâta timp și știu să-mi fac meseria, atât mă interesează. Mai am un pic până la pensie și nici banii nu mă interesează”.
Cum explică DSP
DSP Neamț nu are o explicație pentru diferențele dintre numărul de vaccinuri făcute în unele localități și gradul de vaccinare.
Oficial, răspunsul lor sună corect: „Din aplicația RENV pot fi extrase mai multe rapoarte, printre care numărul de doze administrate de fiecare unitate vaccinatoare și numărul de persoane vaccinate anti-COVID cu schemă completă în toate centrele de vaccinare și cabinetele de medicină de familie din județ și din țară. Raportul din comunicatul de presă din data de 22 ianuarie se referă la numărul de doze administrate de medicii de familie, inclusiv persoanelor cu domiciliul în alte localități decât cea în care își desfășoară activitatea. Oricine se pot vaccina la un cabinet medical de medicină de familie sau la un centru de vaccinare din localitatea de domiciliu sau din altă localitate”, a precizat Elena Sterpu, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.
În realitate, sunt greu de explicat diferențele în unele cazuri, atunci când vorbim despre sute de persoane care au făcut turism intern de vaccinare. Evident că un rol determinant îl are gradul de implicare și profesionalismul medicului de familie. Altfel, este greu de înțeles de ce cineva din Târgu Neamț ar alege, de exemplu, să se vaccineze la Tașca sau Rediu. Și în această situație, importantă este perspectiva din care privești: rata de vaccinare administrată detaliat și centralizat, activitatea medicilor de familie, banii pe care aceștia îi primesc, modul cum sunt urmărite efectele scontate ale vaccinării și reacțiile adverse sau orice alt aspect care poate lămuri cum stau lucrurile. Fie și prin denunțători.
Scandalul certificatelor false de vaccinare din Neamț
Ofițerii din cadrul Serviciului Anticorupție Neamț au deschis o anchetă privind vaccinări fictive cu 484 de beneficiari, 3 medici de familie, dintre care doi din Neamț, două asistente medicale și un intermediar. Gruparea a fost destrămată la perchezițiile din 12 ianuarie, când, pe lângă documente și înscrisuri, polițiștii au confiscat 120.000 euro, cash. Din probele adunate la dosar până acum, au fost arestați medicii de familie Cristina Macovei, de la Tașca, Adina Alungulesei, de la Țibucani, Daniela Bejan, medic din Iași, cu program și la Țibucani, asistentele medicale Aida Zabulic și Elena Băhneanu, din Țibucani, Dragoș Archir, din Urecheni – intermediarul „afacerii”. Pentru un certificat de vaccinare, emis din platformă, dar fără ca doritorul să fi fost vaccinat anti-Covid, tarifele percepute erau între 50 și 250 euro, potrivit anchetatorilor. Ofițerii Anticorupție s-au sesizat din oficiu în toamna anului 2021, iar ulterior au primit sprijinul unui denunțător. În dosar sunt dovezi, până acum, că ar exista 484 beneficiari ai „serviciilor” medicale, oameni „ajutați” de Elena Băhneanu, arestată preventiv la începutul lunii februarie. Ancheta se extinde pe măsură ce apar noi date și cu siguranță vor mai fi surprize. (Cristina IORDACHE)