Astăzi, 21 februarie, a avut loc o ședință a Consiliului Director de la ADI Urbtrans Neamț, organizație care se ocupă cu transportul de călători în zona Piatra Neamț. Ședința a avut două puncte pe ordinea de zi, unul privind calendarul pentru acest an și al doilea care prevedea validarea unor angajări pentru două persoane.
Dacă în cazul lui Ioan Cucoreanu nu este o surpriză că a ocupat postul de director adjunct în urma unui concurs organizat prin selecție de dosare – la care a participat doar el – omul chiar dacă a ieșit la pensie cunoaște tot ce s-a întâmplat în transportul local de călători, inclusiv în privința dispariției firmelor de profil ale primăriei, cel de-al doilea personaj are o istorie ciudată legată de posturi călduțe obținute ușor.
Este vorba despre Florian Ciubotaru, care a depus și el un dosar singuratic pentru postul de inspector de trafic și care provine din pepiniera de cadre lansată pe timpul lui Gheorghe Ștefan. Personajul a muncit un timp și ca administrator la Sala Polivalentă a primăriei Piatra Neamț și trece la ADI Urbtrans, instituție condusă de Dragoș Chitic, ca președinte de asociație.
Florian Ciubotaru are un trecut interesant legat de primăria Piatra Neamț și de bunurile administrate/ vândute de aceasta. În anul 2015 Mesagerul de Neamț scria (vezi articolul aici) despre ”Echipa lui Valeriu Andrița și binele orașului Piatra Neamț”, Florian Ciubotaru apărând în ecuația ca fiind ginerele lui Valeriu Andrița, unul dintre personajele cheie din jurul fostului primar. Ce a apărut atunci lămurește exact despre cine este vorba și cum a ajuns să fie proprietar pe un spațiu al SC Urban SA, unde socrul său era personaj extrem de cunoscut.
Întrebare peste ani: „Ce anume l-a recomandat pentru un asemenea post – pregătirea profesională sau cuvântul socrului?”
După atâția ani de activitate ca ales local, percepția publică este că Valeriu Andrița a știut să folosească sistemul și să rezolve niște probleme pentru el și apropiații săi. Cel mai la îndemână în acest context vine, firesc, Florian Ciobotaru, ginerele său, care se ocupă, în acest moment, de așa-zisul mall al Primăriei, Forum Center de pe Cuejdi. Într-un sistem în care ordinele se executau, nu se discutau, iar deciziile se impuneau pe bază de ordin inclusiv când era vorba de funcții ocupate prin concurs, este greu de cuantificat cât au contat calitățile reale de manager ale lui Florian Ciobotaru și cât a constat numele socrului. Mall-ul primăriei s-a dovedit a fi un fiasco total, o gaură neagră, iar politica de menținere și de atragere a clienților a fost falimentată de modul tâmpit în care a fost gândită clădirea. Române cert însă că funcția de acolo i-a permis ginerelui doctorului Andrița să intre într-un circuit al persoanelor disponibile și pentru alte responsabilități remunerate. Printre ele, postul de membru în Consiliul de Administrație al Perla Invest, societate care, acum, prin creditele garantate de primărie, poate pune în pericol credibilitatea financiară și așa precară a municipiului. Și în acest caz, revine, la fel de insistent, întrebarea ”Ce anume l-a recomandat pentru un asemenea post – pregătirea profesională sau cuvântul socrului?”
Despre același personaj, s-a vorbit, mult și cu suficiente elemente credibile, că a ajuns proprietar pe un spațiu foarte râvnit, în plin buricul târgului, vizavi de Muzeul de Istorie, pe b-dul Decebal, spațiu care aparținea societății Urban, a Consiliului Local Piatra Neamț, unde fusese pizzerie. Imobilul a fost cumpărat de societatea Eurocif SRL Piatra Neamț, cu unic acționar și administrator Florian Ciobotaru și, după experimentul ratat Pizza Enjoy, a fost închiriat apoi Companiei Naționale Poșta Română. Aceștia, după cum s-a murmurat la vremea aceea, iar ulterior s-a demonstrat cu acte, au plătit (și plătesc în continuare) o sumă piperată pentru onoarea de a presta servicii poștale la Oficiul nr. 1, într-un spațiu absolut neadecvat pentru așa ceva, dar profitabil pentru cel care închiriază. Din nou apare întrebarea ”Cât a contat influența socrului și cât de mult au contat, la nivel de finanțare, contractele anterioare ale societății cu Primăria?”
Cât de mult a contat contractul de închiriere cu Poșta în situația financiară a firmei dlui Ciobotaru se poate deduce din datele financiare, care, în 2009, avea o cifră de afaceri de numai 133.722 lei și un profit de 196.916 lei, după plata impozitelor, salariilor și a celorlalte speze.
Cum spuneam, în prezent, Florian Ciobotaru ocupă o funcție de conducere la Urban, societatea de unde a cumpărat spațiul. Evident, are în continuare și societatea Eurocif, dacă este să ne luăm după datele de la Registrul Comerțului. Poșta a plecat, între timp, din mall-ul primăriei, dar a rămas, este drept cu chirie renegociată, în spațiul lui Ciobotaru.
Cum se face că spațiul a fost cumpărat prin negociere directă și nu prin licitație? Ține de meandrele concretului din Primăria Piatra Neamț, care a luat în calcul ”investițiile” făcute de chiriaș, evident justificate cu hârtii, investiții care, datorită valorii, au permis vânzarea directă. Toți ceilalți doritori să cumpere un spațiu atât de vizibil au fost alungați, cu argumente administrative, și au înțeles imediat importanța funcției de consilier local și a celei de membru de frunte al unei echipe.”
Este evident că având un asemenea trecut în zona administrației publice locale, postul de inspector de trafic îi vine ca o mănușă, mai ales că este în subordinea lui Dragoș Chitic, scăpând de grija de a colabora cu Andrei Carabelea.
Experiență anterioară în ADN-ul familial
Cu mult timp în urmă, socrul său, Valeriu Andrița În 1995, a fost ales să reprezinte interesele Municipiului Piatra Neamț în Societatea de Transport Urban SA Piatra Neamț, ulterior Transurban. Societatea nu mai există, sub niciun nume, a dat faliment și, de pe urma ei, au rămas niște clădiri și terenuri cu o soartă extrem de interesantă, dacă ne referim la cine s-a ocupat de vânzarea lor și cine le-a cumpărat.