Maria Vrînceanu a fost consilier local PNL, a părăsit partidul, nemulțumită de modul în care era percepută de conducerea județeană, și a candidat ca independent. A reușit performanța de a “fura” un loc liberalilor și, din postura de consilier local, încearcă să vină pregătită la toate ședințele. Maria Vrînceanu a dovedit, în toți acești ani, că o femeie puternică poate fi pe picior de egalitate cu bărbații din politică.
– Sunteți prima femeie consilier local independent din istoria orașului Târgu Neamț. Cum ați reușit această performanță?
Când am citit întrebarea chiar mi-am amintit că, imediat după alegeri, unul dintre alegătorii mei, o persoană foarte atentă și informată de altfel, mi-a spus acest lucru, că nu a mai fost până acum nici o femeie consilier independent la Târgu Neamț, lucru care m-a bucurat fiind o realizare majoră și în plan “politic” dar și în plan personal. Decizia de a candida independent nu a fost una ușoară, mai ales că totul s-a întâmplat relativ repede, cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului de depunere a semnăturilor susținătorilor pentru validarea candidaturii la BEJ. Așadar, cei mai mari susținători ai mei au fost soțul și fiica mea cu care m-am sfătuit și am pornit pe acest drum în care au fost implicați emoțional poate în anumite momente mai mult decât mine. A contat și contează în continuare foarte mult susținerea familiei și cred că, în orice funcție publică, contează în primul rând susținerea familiei, pentru că pot apărea momente tensionate, nemulțumiri ale oamenilor care nu întotdeauna pot vorbi despre tine în cei mai drăguți termeni, nu poți mulțumi pe toată lumea, asta e clar, și atunci familia trebuie să fie pregătită să accepte și să suporte aceste lucruri. Ca să revin la întrebare, după familie categoric au contat și contează pentru mine oamenii care m-au votat, cei 466. Este de datoria mea să știu, să ascult, să văd cu ochii mei și să încerc să le rezolv din probleme.
– Ați rămas același consilier local vocal și activ, ca în perioada când ați fost consilier din partea PNL. Ce v-ar putea convinge să fiți altfel?
Se pare că așa sunt catalogată. Un consilier vocal. Eu așa mi-am înțeles de la început rolul. Problemele oamenilor și solutiile nu vin dacă nu sunt mai întâi aduse la cunoștință, discutate și găsite soluții pentru ele. Din tăcere nu iese nimic, nu merg de decor în Consiliul Local, doar să ocup acolo un scaun. Nu sunt genul, nu aș putea să fiu altfel și nu mă mai pot schimba la vârsta mea, după atâția ani de experiență.
“Cei de la PNL au venit la mine pentru că am voturi în spate”
– Sunteți și membru în Consiliul de Administrație al spitalului din partea Consiliului Local. Cu ce probleme acute ați sesizat că se confruntă instituția medicală în mod special?
Mi-am dorit acest lucru, spitalul fiind una din instituțiile foarte importante la fel ca și școlile. Spitalul are un manager cu postul ocupat prin concurs, un om despre care nu e nevoie să spun prea multe. Faptele sale de om și de manager vorbesc de la sine. De aceea doresc să fiu alături de dânsul, pentru a pune umărul la procesul de schimbare în bine. Proces care se află deja în derulare. Trebuie să recunoaștem că în ultimii ani atenția autorității publice locale şi a primarului au crescut vis-a-vis de spital, s-au făcut investiții importante atât în renovarea spațiilor, cât și în dotarea cu aparatură performantă. Managerul s-a ocupat în mod expres de aducerea de noi medici și, împreună cu Consiliul de Administraţie, s-a ocupat și de înființarea de noi specializări pentru creșterea adresabilității, și tocmai pentru ca oamenii din oraș să aibă posibilitatea în mod facil la servicii de calitate fără deplasarea la zeci de kilometri. Dacă e să ne referim la probleme acute, deși nu le-aș cataloga ca fiind acute. Sunt același gen de probleme și reticențe întâlnite la schimbări. Și nu știu de ce se întâmplă mereu în instituțiile de stat, nu știu de ce nu ne dorim să concurăm cu privații. Și nu am înțeles asta deoarece, acum, salariile în sănătate chiar sunt motivante. Din punctul meu de vedere cu siguranță se vor rezolva și aceste sincope, mai ales că managerul are toată susținerea și încrederea conducerii primăriei, a Cosiliului Local, a Consiliului de Administrație și cu siguranță își va duce la îndeplinire proiectul de management.
– În această perioadă de când sunteți ales local independent nu ați fost contactată de diverse partide să încerce să vă coopteze? Și dacă da, de ce ați refuzat?
Nu mi-am pus problema să ader acum la vreun partid politic, mai ales la ce se întâmplă pe scena politică. Vom vedea pe viitor cum se așează lucrurile. Însă, da, am fost curtată mai întâi de Pro România, cu puțin timp după alegeri chiar. După care, chiar de fostul meu partid (PNL) din care am plecat după 14 ani. Dacă despre Pro România nu pot să spun prea multe, despre PNL în schimb, când am fost invitată la discuții am propus conducerii, menționez că atunci PNL era singur la guvernare, ca împreună cu consilierii PNL să identificăm două proiecte importante pentru oraș, care să fie sprijinite și promovate de conducerea PNL Neamţ, asfel încât eu să am un motiv plauzibil în fața oamenilor pentru a mă reîntoarce în partid. Cei de la PNL au venit la mine nu că am ochii albaştri, ci pentru că am voturi în spate. Răspunsul dânșilor nu a fost unul care să mă convingă, așa că i-am lăsat să se gândească. În fond nu am cerut nimic pentru mine, ci pentru oraș, indiferent cine e la conducerea lui acum.
“Am învățat să port pantaloni și chiar mă simt bine”
– Cum e să fii femeie și să faci politică între atâția bărbați cu orgolii și frustrări?
Am învățat să port pantaloni și chiar mă simt bine. Nu mi-e greu deloc, nu mi-a fost niciodată. Important este ce îți dorești, iar eu nu mai cred de mult în sintagma “egalitate de șanse “deși ea ar trebui să existe, în secolul în care trăim. Dacă îți dorești ceva cu adevărat lupți pentru acel lucru, pentru țelul tău. Nu trebuie să aștepți să-ți dea ei, iar frustrările dacă sunt n-au decât bărbații din politică să rămână cu ele. Lucrez foarte bine cu bărbații atât în activitatea publică, atât la serviciu, cât și acasă. Trebuie să existe consens și compromisuri cu măsură în toate.
– E pregătit orașul Târgu Neamț să aibă o femeie primar?
Sunt multe exemple cu administrații performante conduse de femei, cu instituții care au rezultate foarte bune conduse de femei. Mereu am spus și susțin că femeile sunt mai organizate, mai aplecate, mai atente. Și ce este cel mai important, nu schimbă înțelegerile la “șpriț”, așa cum se mai întâmplă în lumea bărbaților. Cred că orașul are nevoie de ce este mai bun din punct de vedere administrativ, electoratul este unul inteligent și dacă va fi să candidez la funcția de primar, o femeie chiar cred că ar avea șanse.
– Luați în calcul o candidatură la funcția de primar? Și dacă da, ca independent sau din partea unui partid sau coaliții?
Am învățat un lucru de la viață și din educația pe care am primit-o de la părinți, dar și de la surorile mele mai mari, că totul se face și se obține etapizat, fără să sari nicio treaptă dacă vrei într-adevăr să ai rezultate. Aşadar, consider că experiența celor 4 mandate de consilier, examenul pe care l-am dat ca și consilier independent şi m-am legitimat, având cel mai mare număr de voturi după primar, experiența în a manageria o instituție și a conduce oameni realizând performanță, îți conferă capacitatea de a înțelege lucruri, de a înțelege mecanisme și cred că poate fi un moment în care să-mi doresc mai mult. Voi vedea la momentul potrivit ce voi alege să fac, în funcție de contextul politic. E destul de devreme să afirm acum ceva, dar iau în calcul o candidatură la funcția de primar.
– Lucrați în sistemul privat. Cum se văd deciziile politice naționale, județene și locale în ceea ce privește sprijinul pentru mediul privat? Există sau lipsesc cu desăvârșire?
Categoric mediul privat este foarte influențat de deciziile politice. Din păcate, în ultimii doi ani a fost cel mai afectat atât de această pandemie, cât și de instabilitatea politică, dar și de bâlbâiala politicienilor în a lua decizii. Ele vin târziu sau altfel decât au fost discutate și comunicate. Da, din păcate privații suferă cel mai mult, mai ales că ei sunt cei care susțin cel mai serios bugetele, atât cel național cât și local.
A consemnat Ciprian Traian STURZU
Un comentariu
Felicitari pt.functia pe care o detineti si sincer doresc sa aveti o sansa sa candidati!
Este prea mare mafia partidelor pt a reusi