Liceul „Vasile Conta” se află din data de 2 martie 2022 pe harta liceelor europene care sprijină Acțiunea 13 – Încurajarea participării femeilor la educația STEM. Aceasta face parte din Planul de acțiune pentru educația digitală al Comisiei Europene.
Scopul principal al proiectului este să dezvolte competențele digitale și antreprenoriale ale fetelor din Europa cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani.
Proiectul a fost special dezvoltat pentru a încuraja fetele să se orienteze către domeniile STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), dar a fost permisă și implicarea băieților.
*Girls Go Circular (GGC) este un proiect educațional finanțat de Uniunea Europeană.
În rețeaua Junior Achievement, proiectul este implementat în opt țări – Bulgaria, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, România, Serbia și Ungaria.
În cadrul proiectului, elevii participanți au urmat un program de învățare online privind economia circulară.
Economia circulară este un model de producție și consum care implică partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult posibil. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins. În practică, aceasta implică reducerea la minimum a deșeurilor.
Conținutul educațional
Modulele digitale dezvoltate în cadrul GGC permit elevilor să își aprofundeze cunoștințele despre economia circulară, dobândind, în același timp, competențe digitale și antreprenoriale.
Sub coordonarea profesorilor, elevii au fost implicați în activități practice, atât individuale, cât și de grup. Ei au avut oportunitatea de a identifica soluții pentru marile provocări sociale și de mediu.
Lista celor 8 module tematice studiate: Metalele și economia circulară; Moda și economia circulară, Regândirea materialelor plastice, O economie circulară pentru smartphone-uri și dispozitive electronice, Deșeurile electronice și economia circulară, Robotica și economia circulară, Combaterea schimbărilor climatice prin consumul circular, Economia circulară a alimentelor în orașe.
La Liceul „Vasile Conta” proiectul a fost implementat de către profesor Pintilie Radu-Mihail. Au participat la proiect 25 de eleve și 5 elevi: Aniței Ioana Andra, Apetri Rareș Constantin, Axinte Nicoleta, Amariei Bianca, Băicănescu Carmen-Andreea, Bîrliba Patricia-Ioana, Chiţu Simona, Cojocariu Sofia Maria, Cojocaru Denisa-Elena, Constantin Georgiana, Craiu Lucian, Crăciun Andreea, Daria Ene, David Cristina, Doboş Denisa, Dumitriţa Eliza Mihăilă, Gaman Alexandru, Gurzun Florentina, Isachi Clara Daniela, Manolachi Denisa, Monu Mihaela, Lazăr Nicoleta-Carmina, Odaie Debora, Petronela Doris Nuțu, Sebastian Frunza, Stroia Denisa, Tarhon Smaranda Ioana, Tudose Ionela, Tolontan Vasile Alexandru, Ursache Ioana Bianca.
Au participat elevi de la clasa a VIII a, iar de la liceu elevi de la clasele a IX a, a X a și a XI a, domeniile de calificare economic și tehnic.
Fiecare dintre participanți a primit câte un certificat de participare pentru parcurgerea fiecărui modul tematic.
De remarcat că unii dintre elevi au parcurs modulele în limba engleză.
„GGC este un proiect care deschide perspectiva elevilor, în mod particular a fetelor, în domeniul STEM și în domeniul antreprenorialului. Felicitări tuturor participanților!”, a declarat directorul liceului, profesor Karina Ingrid Cojocariu.
Impresii ale elevilor:
„Am aflat că materialele de construcție dintr-un telefon sunt aduse din țări în care există război de zeci de ani pentru resurse naturale”.
„Materialele de construcție a device-urilor electronice sunt pe cale de epuizare, de aceea este bine să le prelungim durata de funcționare”
„Tehnologia de astăzi permite chiar și reciclarea țesăturilor, dar este mult mai bine să ne schimbăm mai rar garderoba.”
„Cumpărăm mai multă mâncare decât ne trebuie, apoi o aruncăm. Iar alți copii mor de foame!”
Prof. Pintilie Radu-Mihail