Inspectoratul General pentru Imigrări derulează până pe 25 martie o campanie de informare privind condițiile legale în care pot munci în România refugiații ucraineni. Referitor la persoanele care nu au acte ce le atestă calificarea, vechimea sau experiența, acestea pot fi încadrate – fără aviz – pentru o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire cu perioade de 6 luni, pentru maximum un an, în baza „declaraţiei pe propria răspundere a acestora că îndeplinesc condiţiile de calificare profesională şi experienţă în activitate necesare ocupării locului de muncă pe care urmează să fie încadraţi şi nu au antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfăşoară sau urmează să o desfăşoare pe teritoriul României”, precizează IGI. Angajarea acestei categorii de refugiați se face cu respectarea Codului Muncii, respectiv a articolelor 29 și 31, adică prin acordarea unei perioade de probă în care să fie verificate aptitudinile salariatului și care să fie înscrisă în contractul individual de muncă.
Excepție de la aceste reglementări o constituie specialiștii din sănătate, arhitectură și medicină veterinară, care au regim reglementat în România. „Prevederile de mai sus nu se aplică în cazul cetăţenilor ucraineni proveniţi din zona de conflict armat din Ucraina, care doresc să acceadă la ori să exercite în România, în mod independent sau ca salariat, profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moaşă, medic veterinar şi arhitect sau una din profesiile prevăzute la anexele nr. 2,4 şi 8 din Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare”, precizează IGI.
Refugiații din Ucraina au ca regim de muncă aceleași condiții oferite de statul român cetățenilor din Republica Moldova și din Republica Serbia. Refugiații pot fi încadrați în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic – fără aviz de angajare. „Cetățenii acestor state care doresc să desfășoare activități lucrative pot solicita viza de lungă ședere pentru angajare în muncă fără a fi necesară prezentarea copiei avizului de angajare. Străinul pe care angajatorul intenționează să îl încadreze pe locul de muncă vacant trebuie să îndeplinească condițiile de autorizare prevăzute de legislația în vigoare în România pentru ocuparea acelui loc de muncă. Străinul nu trebuie să aibă antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfășoare pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat publicat de IGI. Mai multe detalii aici.
C.I.