Puțini ne mai amintim, cu mândrie patriotică locală, momentul când la Piatra-Neamț, 23.07.2019, a fost semnat Actul de Constituire al Asociației „Moldova se dezvoltă”, pe modelul „Alianței Vestului”, constituită printre alții de primarii Bolojan, Boc, Falcă și Ciuhandru. La noi, au semnat Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra Neamț, Chirica de la Iași, Lungu de la Suceava, Fluture de la Botoșani și primarii din Vatra-Dornei și Câmpulung Moldovenesc.
La vremea aceea, înainte de perioada campaniilor electorale care s-au rostogolit una după alta, Chitic ne asigura că ”obiectivul principal al asociației este dezvoltarea regiunii Moldovei și implicit al comunităților locale pe care le reprezentăm pentru creșterea calității vieții cetățenilor și reducerea decalajelor existente în prezent, în raport cu alte regiuni. O sursă importantă de fonduri pe care le avem în vedere este reprezentată de următorul exercițiu financiar al Uniunii Europene 2021-2027, pentru care ne vom zbate să fie incluse programe de finanțare dedicate structurilor asociative”. După care făcea apel la divinitate: ”Dumnezeu să ne ajute să realizăm ceea ce ne-am propus!”
Din păcate, zicala ”Dumnezeu dă, dar nu-ți pune și în traistă” a funcționat cu precizie. O asociație făcută cu scop pur electoral, de primari din același partid, care spuneau că sunt deciși să ia ”în propriile mâini viitorul regiunii Moldova”, nu a avut nici o șansă să funcționeze, deoarece după semnare nu a mai urmat nimic concret.
Primăria Piatra Neamț și Asociația ”Moldova se dezvoltă”
La sfârșitul lunii februarie 2022, consilierii locali din Piatra Neamț votau cu drag un proiect de hotărâre prin care împuterniceau executivul să plătească cotizații către mai multe asociații din care face parte inclusiv ”Moldova se dezvoltă”, unde apărea și cea mai mare sumă, de 110.819 lei!
Firesc, am încercat să aflăm mai multe despre o asemenea asociație, care și-a propus să ducă mai departe cuvintele lui Ștefan cel Mare, cele cu Moldova care este a urmașilor, urmașilor săi. În primul rând, am căutat o urmă a acestei asociații și în afară de câteva articole prin ziare, altceva nu am găsit. Nici măcar un site, de exemplu, unde să apară statutul, în care să apară organele de conducere, unde să fie publicat un raport financiar, că doar la constituire trebuia achitată o sumă frumușică. De exemplu, municipiul Piatra Neamț, greu încercat financiar, a achitat fără să clipească 100.000 de lei! Un calcul simplu ne spune că undeva ar fi trebuit să se adune vreo 700.000 lei, bani frumoși, buni pentru începuturile unei asocieri cu obiective ambițioase. N-am găsit nimic de acest gen, în schimb a apărut o știre că asociația își dorea un birou de reprezentare la… Bruxelles. Ca să fie mai aproape de fondurile europene. Potrivit statutului, sediul este în aceeași clădire cu Primăria Iaşi și singurul care ar răspunde la întrebări ar fi chiar primarul Chirica.
În anii 2020-2021 se pare că lumea a uitat de respectiva asociere, cei din Primăria Piatra Neamț se jură pe roșu că nu s-a plătit cotizația. Potrivit aceluiași statut, dacă nu ai achitat cotizație doi ani, ar urma excluderea! Cu atât mai ciudat pare proiectul din februarie, prin care se aprobă în 2022 achitarea cotizației, fără ca cineva să se întrebe ce s-a întâmplat cu banii achitați înainte, dacă au fost justificați de către cei care i-au primit. Așa că prin HCL 46/28 februarie 2022 se angajează să plătească cotizația la o asociație despre care nu se mai știe mare lucru.
Un semnatar semnalează eșecul
Dacă oamenii puși să urmărească subiectul în primărie – apropo, există cineva însărcinat cu așa ceva? – ar fi căutat, ar fi putut citi că, încă din vara lui 2021, unul dintre semnatarii importanți ai actului constitutiv, primarul Ioan Lungu, de la Suceava, declara, întrebat fiind despre perspectivele asociației respective, că nu are informații pozitive în acest sens.
„Din păcate, nu am reușit, pentru a da o șansă de funcționare ar fi fost nevoie de acest instrument de lucru de la Uniunea Europeană, ITI – Investiții Teritoriale Integrate … Din păcate, nici în acest exercițiu financiar nu încape acest instrument de finanțare… Sigur, am avut discuții și cu dl. Chirica, cu reprezentanți ai Guvernului, cu diverse persoane de la Bruxelles, dar ca metodă de funcționare cel mai corect ar fi fost să fi fost valabil acest instrument. Am vorbit și cu dl. Cîțu, dar suntem și noi într-o coaliție”, a spus Ion Lungu.
Investițiile Teritoriale Integrate, despre care vorbește primarul sucevean, ca instrument de lucru, au funcționat în cazul României în Delta Dunării și nu se poate spune că au reprezentat un succes din punctul de vedere al dezvoltării zonei respective.
Apel către Primăria Piatra Neamț
În aceste condiții, când nimeni nu pare interesat de suta de mii de lei cheltuită deja și cu perspectiva de a mai cheltui una, cerem Primăriei Piatra Neamț să prezinte rapoartele financiare ale asociației, care arată măcar cum s-au cheltuiți banii virați la constituire. Care au fost acțiunile promovate și care sunt motivațiile pentru care ar urma să se achite cotizația în acest an. Și dacă are de gând să mai facă parte dintr-o asemenea construcție cu o activitate dubioasă. (V. BĂLĂNESCU)