Pentru prima dată, după 1990, Piatra-Neamț găzduiește Olimpiada Națională de Matematică. Inspectorul școlar general Mihai Obreja consideră că acest eveniment organizat în Neamț este gestul de apreciere a școlii nemțene de matematică din partea Societății de Științe Matematice și Ministerului Educației.
În perioada 15-20 aprilie sunt așteptați la Piatra-Neamț în jur de 450 de liceeni din țară și profesorii însoțitori. Cu experiență în organizarea concursurilor de gen naționale și internaționale, Colegiul Național „Petru Rareș” se implică în eveniment și găzduiește proba scrisă. Liceele cu internate din Piatra-Neamț se alătură eforturilor organizatorilor și asigură cazarea elevilor. Mai multe firme și companii nemțene se implică, deja, în susținerea întregii organizări. „La Consiliul Județean n-am făcut solicitare de finanțare, vom analiza să vedem în ce măsură ne poate legal sprijini. Am făcut solicitare la Consiliul Local Piatra-Neamț, urmează să intre în prima ședință. Ne vom descurca la modul onorabil, fiindcă avem numeroși agenți economici din Neamț care sprijină această competiție importantă: Rifil, Kober, HeidelbergCement, ADF, Dinamic 92 și multe alte firme mai mici. Vorbim de o competiție care va selecta aici, la Piatra-Neamț, loturile internaționale. Școala de matematică din județul Neamț merită să fie promovată prin organizarea acestei olimpiade la Piatra-Neamț. Vreau să-l nominalizez aici pe profesorul Gheorghe Dumitreasa, profesorul Constantin Avădanei, profesorul Ioan Zenembisi, cei de la Roman și de la Târgu Neamț. Avem și manuale semnate de profesori din Neamț și după care studiază elevii din țară. Să spunem și că din Neamț au plecat cel puțin 3 olimpici internaționali medaliați cu aur – Daniel Tătaru, care intră în seria de 9 olimpici români internaționali cu punctaj maxim de cel puțin două ori, Ovidiu Savin și Adrian Corduneanu”, a declarat inspectorul școlar general Mihai Obreja în emisiunea „Cafeaua de dimineață” de astăzi, 23 martie.
Organizarea acestui eveniment competițional presupune o serie de eforturi, cel puțin în ce privește cazarea numeroșilor participanți. „Așteptăm maxim 450 de elevi, probabil nu vor fi atâția, depinde câți se vor califica. Îi așteptăm și pe profesorii însoțitori – 41, plus cei din sectoarele din București. La fel, membrii comisiei centrale – 40 de persoane, mulți din zona noastră. Probele se vor desfășura la Colegiul Național „Petru Rareș”, conducerea colegiului și-a exprimat susținerea totală pentru ca evenimentul să fie o reușită totală”, a adăugat șeful IȘJ Neamț.
Prof. Dan Grigoruță Oniciuc, directorul colegiului „Petru Rareș”, a declarat că sprijinul oferit este complet. „Școala noastră se implică în organizarea acestui eveniment cu tot ceea ce are și chiar mai mult. Știm foarte bine ce avem de făcut, având în vedere că am organizat aici două ediții ale Olimpiadei Internaționale de Astronomie. Vom asigura nu doar partea de logistică, dar venim și cu sponsorii noștri. Facem tot ce putem pentru ca elevii și profesorii care vor veni la Piatra-Neamț să petreacă aici câteva zile pline, atât cele dedicate competiției, cât și de petrecere a timpului liber în această zonă atât de frumoasă”.
Olimpiada Națională de Matematică ediția 2022 se va derula fizic, după doi ani de pandemie, când competițiile școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației au fost suspendate. În mod particular, Societatea de Științe Matematice a organizat, într-o formă restrânsă, o competiție și în anul 2021, sub vechea titulatură „Gazeta matematică”, în ideea că elevii au nevoie să-și mențină și să-și îmbunătățească performanțele.
Cristina Iordache