În ultimii 10-12 ani, comuna Rediu a traversat cea mai importantă perioadă din lunga sa existență, interval în care au fost construite și modernizate multe obiective de interes local, localitatea beneficiind de o conducere care s-a vrut a fi numai în folosul trăitorilor de aici. Au fost modernizate instituțiile publice locale, iar drumurile comunale și sătești, cu excepția a 2-3 uliți înguste, sunt toate modernizate cu fonduri locale. Dintre instituțiile publice, se detașează unitățile școlare, care au beneficiat de investiții masive, atât la unitatea din centrul comunei, cât și cele din satele Poloboc, Socea și Bețești. Mai mult, grație inițiativei primarului Vasile Motfolea, comuna beneficiază de un parc de toată frumusețea, înființat în 2000 și care poate rivaliza cu alte spații de recreere din comunități importante ale județului Neamț. Mai mult, pe o latură a acestuia va fi construită o bază sportivă, care va include o sală de sport, un teren cu tribună și piste de bowling, spațiul de joc fiind folosit la mai multe discipline sportive. Totul va fi realizat numai din resurse locale, iar tânărul viceprimar Mădălin Bogdan Motfolea ne-a dat asigurări că, în maximum doi ani, totul va fi dat în folosință. Totodată, centrul comunei beneficiază de noi lucrări de pavare, care sunt executate nu de firme specializate, ci de salariați ai primăriei locale – șoferi, reprezentanți ISU și de la Mediu, care au dovedit că se pricep la toate. Inițiativa a fost salutată de majoritatea locuitorilor comunei.
***************************************************
– Domnule viceprimar, ce a reprezentat anul 2021 pentru comuna Rediu?
A fost un an în care am realizat lucrări cu fondurile pe care le- am avut la dispoziție. În primul rând, am realizat lucrările de modernizare a drumurilor comunale și sătești în proporție de 99%. Pentru noi este o mare realizare, în condițiile în care în foarte multe locuri aceste lucrări au ajuns la jumătate sau chiar mai puțin. Fiecare se descurcă și își programează investițiile așa cum crede de cuviință. Modernizarea drumurilor la Rediu a însemnat asfaltare și betonare mai peste tot. Lucrările au fost realizate numai cu bani de la bugetul local. Nu am avut niciun proiect aprobat pe fonduri guvernamentale. Am beneficiat de banii care s-au strâns la primărie și din ceea ce am primit de la Consiliul Județean.
– Un rol decisiv l-a avut, evident, actualul primar al comunei…
Așa este, iar de când am ajuns în executivul comunei mi-am dat seama ce poate reprezenta o administrație publică locală și cum trebuie gestionate fondurile. Comuna nu a beneficiat, cum spuneam, de nici un proiect pe fonduri guvernamentale sau europene la drumuri. Cu toate acestea, domnul președinte Ionel Arsene ne-a dat 4 miliarde lei pe iluminat public, dar ne-a luat de la fondul de rulment aceeași sumă.
– Cum de ați ajuns la o asemenea situație?
În primul rând, sunt foarte puțini angajați la primărie, doar 16-17 oameni, dintr-un necesar de 32. În aceste condiții, economisim bani, adunându-se numai într-un singur an o sumă frumușică. În fiecare an se poate moderniza un kilometru, poate doi, de drumuri. Este vorba de economii, nu de contracte cu fiecare societate care vrea să facă o anumită lucrare, doar ca să ia banii. Noi lucrăm la minimum de salariați.
– Comuna are rețea de alimentare cu apă?
Da, sunt vreo 11 km de rețea, ceea ce înseamnă 30% din necesar. Însă, avem pe master planul județului 45 km de rețea, cu care se termină întreaga comună. Mai avem un proiect și pe Programul Național „Anghel Saligny”.
– În privința canalizării?
Am avut cerere pe master planul județului, însă, cei de la Uniunea Europeană ne-au spus că nu suntem într-o zonă aglomerată. Comuna are o populație de 5.400 locuitori, dar nu este o zonă dens populată, locuitorii fiind împrăștiați pe o mare suprafață și nu se justifică o astfel de lucrare la Rediu. Ne-au scos, asta este povestea! Noi nu avem cum să realizăm o astfel de investiție cu fonduri locale, pentru că avem o comună cu probleme, cu un relief divers, deal-vale. Ne trebuie cel puțin 7-8 puncte, de unde să se repompeze apa menajeră pe coloana principală. În aceste condiții, o astfel de rețea nu se justifică. Dacă se realiza cu bani de la UE, era altă situație.
Lucrări de construcții, cu salariații primăriei
– Ce lucrări implică modernizarea centrului civic al comunei Rediu?
Au fost achiziționate pavele în valoare de 2,5 miliarde lei vechi, cu care vom moderniza centrul civic și care cuprinde zonele Dispensar uman, Casa specialistului, plus trotuare pe unde este nevoie.
– Este posibil să montați pavele și pe anumite străzi?
Deocamdată, nu știu, o să vedem ce va fi. Este posibil să facem trotuar pe o stradă, care a scăpat nemodernizată. Dar, deocamdată, vom vedea ce va fi. Probabil, vor fi anumite cărări de acces la drumurile deja modernizate.
– Ce firmă lucrează la montatul pavelelor ?
Nu a fost angajată nicio firmă. Pavelele sunt montate de salariați ai primăriei, neproductivi. Ei se pricep, pentru că sunt meseriași foarte buni. De exemplu, un șofer este și dulgher, zidar și ce-o mai fi. Avem și șofer pe mașina pompierilor, responsabilul cu ISU și Mediu. Sunt 5 persoane care se ocupă de această activitate, cu rezultate foarte bune. Aceștia sunt folosiți și la incendii. Este o echipă de șoc de pompieri, care merg la intervenții, dar și în parc la diferite activități de întreținere – cosit, adunat, curățat, săpat, plantat flori și toate activitățile de acolo.
– La dvs. este, într-adevăr, unul dintre cele mai frumoase parcuri din județ, ce suprafață are?
Parcul a fost înființat în anul 2000, având o suprafață de 4,5 ha, respectiv, 45.000 mp. Interesant, acolo am demarat proiectul Sală și teren de sport în aer liber. Am încercat și în alte locuri, dar nu am avut posibilitate. Acolo este un teren încă nefolosit, unde vom construi un complex sportiv în toată regula, care va cuprinde spațiu pentru teren de tenis, de handbal, de volei. Pe lângă teren vor fi și două piste de bowling.
– De unde fonduri?
Pentru teren, din economiile de anul trecut, plus sala, cu economii din acest an. Credem că vom reuși să facem aceste obiective. Acolo avem o suprafață de 1.800 mp, respectiv, 60/30 m. Deasupra pistelor de bowling, la tribună mai bine spus, va fi loc pentru spectatori, iar spațiul va fi folosit și ca scenă, pentru anumite spectacole. Vestiarele vor fi pe o extremitate, ca să nu împiedicăm spațiul în care vor fi cele două piste. Orice se va spune, va fi un complex sportiv de toată frumusețea. Regret, nu am avut spațiu în zona centrală a comunei pentru sala de sport. Desigur, parcul mai are o scenă în aer liber pe platoul cel mai de sus al parcului, iar complexul sportiv va face din acest perimetru de 4,5 ha un loc în care locuitorii comunei, iubitori de sport, se vor simți ca pe orice mare bază sportivă a județului. O singură pistă costă circa 33.000 euro.
– Ați mai derulat investiții în școli?
Unitățile școlare sunt modernizate, iar recent am terminat de reabilitat școala din satul Socea, cu bani de la Ministerul Dezvoltării. Ministerul a participat cu 8 miliarde lei vechi, iar noi cu două. S-au scumpit materialele și forța de muncă. A fost o diferență pe care a suportat-o bugetul local. Așa am s-a întâmplat și cu drumurile.
– La Rediu sunt două entități ortodoxe destul de numeroase…
Nu au fost probleme. Sunt oameni care se duc și pe stil vechi și pe stil nou la biserică. De obicei, oamenii se duc unde au morții, pentru a-i comemora. Unii de pe nou se duc la cei pe vechi, iar cei pe vechi la cei pe nou. Nu este nicio problemă. Toată lumea se împacă.
– Alte lucrări?
Avem o sponsorizare de la statul finlandez, privind înființarea unui spațiu cu panouri solare, pe o suprafață de jumătate de hectar. Nu ne costă nimic, dumnealor vor veni cu tot ceea ce trebuie. Va fi pentru iluminat public și celelalte consumuri locale.
– Sunteți la un început de drum…
Da, am fost ales de consilierii locali viceprimar al comunei. Tatăl meu este primar, dar ceea ce fac eu este numai în folosul comunității mele. Nu știu ce va fi în viitorii ani, dar îmi place ceea ce fac pentru oamenii din de aici.
– Veți candida la funcția de primar, în viitorii ani?
Nu m-am gândit foarte serios la așa ceva, dar am nevoie de multă experiență. Dacă peste ani voi candida, evident, totul va ține de ceea ce va dori electoratul local. Important este că tatăl meu, actualul primar, a făcut foarte multe pentru comună. Cu timpul, voi veni și eu cu idei și cu proiecte pentru dezvoltarea satelor. Timpul le va așeza pe toate. (Rep.)