Comuna Țibucani, în ciuda perioadei grele pe care o străbate toată lumea, a intrat pe o curbă ascendentă a dezvoltării infrastructurii locale. De aceea, administrația locală, conștientă de timpurile pe care le trăim, investește în proiecte, ca acestea să aducă fonduri pentru dezvoltarea a tot ceea ce înseamnă servicii publice: drumuri asfaltate, apă, canalizare, gaz metan, instituții publice moderne. Fără aceste elemente, comuna nu se poate dezvolta și nici nu poate ajunge la nivelul dorit de toți trăitorii acestor locuri. În acest sens, toate eforturile pe care le depun primarul Narcis Ioan Rusu și salariații primăriei locale au ca țintă atingerea unor parametri de dezvoltare, elemente care pot atrage, în orice moment, investitori în această comună.
– Domnule primar, ce rezultate a înregistrat comuna Țibucani, în ultimul an?
Pentru comuna noastră a fost un an de provocare. Totodată, provocare mare a fost și pentru mine, pentru funcția de primar. Nu pot să spun că mi-am dus, sută la sută, misiunea până la capăt, ca să-mi îndeplinesc obiectivele. În schimb, recunosc, sunt mulțumit pentru ceea ce am reușit să fac. Așa cum am mai spus în repetate rânduri, am încercat să fac mai multe lucruri cu oameni din comună. Este vorba de anumite lucrări finanțate din bugetul local. Această metodă s-a resimțit la sfârșitul anului, atunci când am constatat o cheltuială mult mai mică față de prețurile practicate de firmele din afară. Așa s-a procedat la Parcul de la Humărie. Apoi, am plombat un drum cu o firmă de la care am avut o ofertă mai mică și pe care am acceptat-o fără rezerve. În final dovedindu-se că a fost foarte inspirată alegerea, lucrarea fiind de bună calitate. Apoi, parcările de la primărie, biserică, dar și alte obiective cu sume mai mici. Pentru grădinița începută de mai multă vreme, am făcut câteva drumuri la București, pentru a se continua finanțarea și, evident, lucrul la acest obiectiv foarte important pentru copiii noștri. Am demarat continuarea lucrărilor cu o firmă din județul Iași, cu care sper ca, până la 1 septembrie 2022, lucrarea să fie gata.
– La cum se lucrează acum, grădinița va fi foarte repede terminată.
Și eu cred că va fi așa, pentru că mai sunt 4 luni de școală, iar grădinița va fi terminată mult mai repede, în vacanța mare a copiilor. Lucrările decurg foarte bine, iar în Consiliul Local a fost aprobată și suma care ne revine nouă, în calitate de cofinanțatori. Am prins banii în buget, i-am alocat și lucrările continuă până vor fi gata.
– Ce proiecte mari ați pregătit pentru infrastructura locală?
Am 4 proiecte mari, pregătite pe Programul Național „Anghel Saligny”, două pe infrastructură drum, unul pentru apă și unul pentru canal.
Dispensar nou, la Țibucani
– Care vor avea surse de izbândă?
Din spusele celor de la centru, primul ar trebuie să ni-l dea pentru alimentarea cu apă. În fluxul lucrărilor, este vorba de apă, canalizare și apoi drumuri. Și eu aș vrea la fel, dar lumea vrea drumuri. Însă, am înțeles că s-au terminat procedurile pe Programul „Anghel Saligny” și o să vedem cu ce începem. De asemenea, avem depuse la Compania Națională de Investiții încă 3 proiecte, respectiv, un dispensar uman, reabilitare Școala ”Vasile Gherasim” și un cămin cultural. Datorită situației care s-a creat în comună, cu medicii de familie, zilele trecute am fost în audiență la doamna director a Companiei Naționale de Investiții de la București, iar de acolo am venit foarte mulțumit, pentru că ni s-au promis fonduri pentru noul dispensar. Sper să găsim medic, pentru că va fi un dispensar nou, dotat cu tot ceea ce trebuie unui asemenea obiectiv. Va fi dotat cu tot ceea ce implică medicina de familie, cu cabinete, inclusiv de stomatologie. Sper ca în această vară să ne putem apuca de construirea noului dispensar de la Țibucani. Va fi, cu siguranță, o realizare extraordinară pentru locuitorii noștri. Aceste investiții nu se realizează de astăzi pe mâine. Important este că am reușit să depun proiectele. Acum le-am depus pe Programul „Anghel Saligny”. În caz de eșec la unele, le voi depune acolo unde vor fi bani și de unde ne vor asigura finanțare.
– Ce noutăți aveți în privința căminelor culturale?
Ambele cămine, de la Davideni și Țibucani, sunt ale primăriei, dar sunt clădiri vechi, care nu mai au pământ în jurul lor. Ca să se poate construi o parcare sau altceva modern, este imposibil. Dar, atâta vreme cât am o cerere de finanțare pentru un cămin cultural nou, nu-mi permit să cheltuiesc bani din bugetul local ca să renovez pe banii comunității. Acum mă apuc de renovat, iar peste doi ani vine finanțarea pentru noua clădire. Nu este păcat să cheltui banii? Mai bine investesc din bugetul local în altceva, în infrastructură, școli, etc.
– Cine vă ajută în aceste demersuri?
În primul rând, echipa din primărie, cu care mă consult foarte des. La fel cu domnul viceprimar, cu toată lumea. Nu fac parte din grupul oamenilor care știu totul. Părerea bună a unui om poate costa uneori o avere. Recunosc, caut să mă inspir din mediul privat, dar și de la primarii cu o vastă experiență. Chiar dacă mediul privat este total diferit de administrația locală, mă inspir din maniera de abordare a unor lucruri.
”Gazul metan, luminița de la capătul tunelului”
– Este vreo speranță de gaz metan la dvs. în comună?
Zilele acestea s-a dat startul depunerilor la PNRR. Eu voi face cerere pentru gaz și, în parteneriat cu comuna Păstrăveni, sperăm să avem succes. Să fiu sincer, șanse sunt, dar luminița de la capătul tunelului este cam departe.
– Unii se felicită că au rezolvat problema cu gazul, alții se felicită că nu au făcut niciun pas.
Exact. Costul gazului va fi foarte mare pentru fiecare familie. La început, se vor racorda 30% dintre gospodării pe urmă, cine știe ce va fi când vor veni facturile. Civilizația vine cu costuri mari, și nu oferă nimeni servicii degeaba. La noi, în comună, pensionarii predomină. Nu avem o fabrică sau un antreprenor care să angajeze 300 de oameni.
– După aprecierea dvs., proiectele pe care le-ați depus când se vor finanța?
Nu se pot finanța toate în primul mandat. Nu are rost să spun minciuni. Doresc să le fac pe toate, dar nu am văzut vreun primar ca să le facă pe toate în primul mandat.
– În primul mandat, abia învață să bată la ușile care trebuie…
Așa este. În primul an, am investit foarte mulți bani pe proiecte, fără de care nu ne putem dezvolta. Așa am spus și în Consiliul Local și peste tot. Nu faci proiecte, nu te dezvolți. Asta este o viziune și o investiție pe termen lung.
– Totuși, în calitate de viceprimar, ați învățat multe.
Așa este, dar banii nu se aduc cât ai bate din palme. Desigur, m-am familiarizat mai repede cu anumite lucruri, mai ales că am de partea mea și susținerea președintelui Consiliului Județean Neamț, domnul Ionel Arsene, căruia îi mulțumesc, pentru că, ori de câte ori i-am cerut, ne-a ajutat foarte mult. Eu vreau ca, în mandatul următor, dacă vor dori oamenii să mă aleagă, să văd toate aceste proiecte realizate. Sunt un pic sceptic, dar Dumnezeu e mare. Mai mult, dacă stau acasă, nu vine nimeni cu daruri. De aceea am fost la doamna Pătrășcoiu, la București, directorul CNI. Așa este și acasă și în administrația locală și peste tot. Dacă stai și dormi, nu se mișcă un pai. Trebuie să alergi, să muncești, să te duci să cauți finanțări pentru proiectele comunei. Asta este misiunea de primar. În fond, dacă realizez ceva, o fac pentru comuna mea. Aici trăiesc și eu alături de ceilalți locuitori ai comunei. M-au delegat să-i reprezint și de aceea trebuie să facem ceva pentru oameni. (Rep.)