Până astăzi, 2 aprilie, la nivelul Direcției de Sănătate Publică Neamț nu s-a primit nimic oficial privind distribuția pastilelor de iodură de potasiu. Necesare în cazul unui incident nuclear, pilulele cu iod sunt recomandate a fi luate în anumite condiții. Antibiotice SA Iași a produs 30 milioane de pastile cu iod în timp scurt, pe 24 martie Ministerul Sănătății le-a distribuit județelor – 764.000 de pilule au ajuns în custodia DSP Neamț, dar până astăzi nu s-a mai clarificat nimic legat de modul în care vor ajunge la oameni. „Împărțirea către populație a pastilelor cu iodură de potasiu va fi făcută conform unei proceduri care urmează să ne fie comunicată de către Ministerul Sănătății”, a declarat astăzi Elena Sterpu, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.
Mai multe runde de negocieri purtate de ministrul Sănătății cu reprezentanții medicilor de familie au eșuat. Aceștia nu doresc să distribuie pastilele cu iod, întrucât ar fi o activitate birocratică suplimentară, în această perioadă când au mulți pacienți bolnavi la cabinete, susțin liderii Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie. Un ultim argument reiese din sondajul de opinie realizat de FNPMF, în care 89% din medicii de familie chestionați au răspuns că nu vor să distribuie.
Și au dat și soluții în această dilemă: farmaciile, primăriile și ISU trebuie să le distribuie, fix în această ordine.
Refuzul constant este justificat prin aceea că medicii de familie nu au dreptul să se implice în situații de urgență. „Pregătirea situațiilor de urgență nu intră în atribuțiile medicilor de familie ci ale ISU și autorităților publice locale, județene și naționale. Distribuirea măștilor de gaze, măștilor chirurgicale, pastilelor de iodură de potasiu nu reprezintă servicii de sănătate publică, ci acțiuni de pregătire și răspuns la situații de urgență și dezastre. Cabinetele de medicina familiei, prin personalul medical înalt specializat din asistența medicală primară, vor sprijini Ministerul Sănătăţii în campaniile de informare a populaţiei, oferind pacienților informații medicale, relevante pentru situațiile lor particulare legate de starea de sănătate. Dar nu vor distribui pastile”, transmite într-un comunicat de presă FNPMF.
Rămâne de văzut la ce soluție vor ajunge autoritățile, ministrul Alexandru Rafila declarând recent că dorește ca iodura de potasiu să fie distribuită populației săptămâna viitoare.
C.I.