Independent sau nu de provocarea serioasă lansată lui Ionel Arsene de mesagerulneamt.ro pe 3 aprilie (detalii, aici), „căpitanul de judeţ” a publicat, ieri, câteva rânduri cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înființarea Consiliului judeţean Neamţ. După datină, pe „Sfântul” Facebook:
„Astăzi se împlinesc 30 de ani de când funcționează Consiliul Județean Neamț! O „vârstă“ venerabilă și un palmares impresionant al realizărilor!
Sunt onorat să mă aflu la cârma acestei prestigioase instituții și să pot afirma, fără vreo exagerare, că datorită Consiliului Județean, Neamțul s-a dezvoltat și continuă să o facă!
Conduc un for legislativ din fruntea căruia urmăresc să identific cele mai potrivite proiecte pentru zona noastră și o instituție în care își desfășoară activitatea oameni capabili de performanță, dedicați activității din administrația publică județeană.
La mulți ani, Consiliului Județean Neamț!
La muți ani angajaților actuali și celor ce au lucrat în această instituție!
Tuturor colegilor mei le doresc succes în activitate și să reușim să demarăm multe alte proiecte prin care să creștem nivelul de trai din județul nostru!”
Trecând peste gluma cu „vârsta” venerabilă, am folosit frumosul roşu de PSD pentru o subliniere. Ionel Arsene crede că_conduce un for legislativ. Se află în profund dezacord cu Codul administrativ. La articolul 170, al (1) scrie în felul următor: Consiliul judeţean este autoritatea administraţiei publice locale, constituită la nivel judeţean pentru coordonarea activităţii consiliilor comunale, orăşeneşti şi municipale, în vederea realizării serviciilor publice de interes judeţean. Dacă mai trăia, Ioan Onisei, primul preşedinte ales al CJ Neamţ, i-ar fi explicat cu generozitate, în termeni de dicţionar român-român pentru uzul fruntaşilor PSD, că for legislativ înseamnă altceva. Nu de alta, dar avem şi o Constituţie în vigoare, care conţine un articol cu numărul 122, iar al. (2) nu lasă loc de metafore, hiperbole, parabole sau alte „floricele”: Consiliul judeţean este ales şi funcţionează în condiţiile legii. Forul sau organul legislativ e în altă parte. Parlament se numeşte.
În aceste condiţii, devine inutil de desenat şi ce înseamnă administraţie publică locală: totalitatea activităţilor desfăşurate, în regim de putere publică, de organizare a executării şi de executare în concret a legii şi de prestare de servicii publice, în scopul satisfacerii interesului public local. La fel de inutil e de cercetat şi/ sau dat vina pe cine compune textele lui Arsene, câtă vreme şi le asumă.
Viorel COSMA
Un comentariu
Ce sa-i ceri daca nu are….?! Multi ca el , transforma pixul in arma alba !