Joi, 7 aprilie, cu începere de la ora 17,00, în Sala Cupolă a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ din Piatra Neamț va avea loc simpozionul „Părintele Cleopa – Luminător de suflete pe calea mântuirii“, manifestare în cadrul proiectului „Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității. Oameni, locuri, fapte“.
„Prin predicile viguroase întemeiate pe învățăturile Sfinților Părinți și ale Biserici, Părintele Cleopa a dovedit curaj și neclintire în credință, iar ascultarea sa de stareț al Mănăstirilor Sihăstria și Slatina, dar și ca îndrumător duhovnicesc a altor mănăstiri românești, a contribuit la menținerea și ridicarea nivelului vieții monahale și de trăire în general a creștinilor“ – Părintele Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria.
La activitate vor participa ipodiaconul Mitrofan Tomescu de la Mănăstirea Sihăstria, preot Ștefan Oprea – prof. dr. la Liceul Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ Piatra-Neamț și Corul „Imperialii“ al Liceului Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ Piatra-Neamț, dirijor, prof. Marius Corugă.
„Întâlnirea reprezintă un omagiu adus memoriei marelui duhovnic al poporului român, Părintele Cleopa Ilie de la Mănăstirea Sihăstria, la 110 ani de la naștere (n. 10 aprilie 1912, Sulița, Botoșani). În ședința din 25 februarie 2021, Sfântul Sinod a decis pregătirea procesului de canonizare a 12 preoți și călugări pentru anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie. Părintele Cleopa Ilie este unul dintre cei propuși pentru canonizare. Părintele Cleopa a trecut la cele veșnice la 2 decembrie 1998“, precizează Mihaela Mereuţă, directorul bibliotecii.
Angela Croitoru
Foto: doxologia.ro