– Care e povestea acestei biserici, părinte paroh?
Biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” și a “Sfântului Mare Mucenic Mina” a fost construită între anii 1924-1947. În anul 1947 a avut loc și sfințirea bisericii, dar atunci ea nu era pictată. Pictura s-a realizat în timpul părintelui Vasile Arsenie, între anii 1973-1975, an în care a fost sfințită și pictura. În timp pictura s-a deteriorat, s-a afumat, pentru că la acea vreme biserica era încălzită cu sobe din metal din care ieșea fum, la care se adăuga cel de la lumânăr. Prima dată a fost curățată acum vreo 15 ani, apoi acum doi ani a fost curățată din nou și acum biserica arată mult mai luminoasă, mai primitoare. Anul trecut s-a realizat și resfințirea picturii de către Preasfințitul Nechifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Curățirea picturii este meritul consilierilor bisericești care și-au rupt din timpul lor și au venit aici la curățat.
– Observ o icoană a Sfintei Parascheva. Care e povestea acestei icoane?
Icoana Sfintei Parascheva a fost realizată în amintirea faptului că moaștele Sfintei au poposit pentru o zi în biserica noastră. Asta se întâmpla în 1947. În 1945 a fost o mare secetă, mai ales în zona Moldovei și în 1947 a urmat perioada foametei. Și atunci, mitropolitul de la acea vreme a decis să facă un pelerinaj cu moaștele sfintei pe câteva trasee din zonă. Și astfel, Sfânta Cuvioasa Parascheva a poposit în biserica noastră, în ziua de vineri, 25 iulie 1947. Lucru consemnat chiar în partea de jos a icoanei. De asemenea, baldachinul unde stă astăzi Sfânta Parascheva la Iași în Mitropolie este realizat de către meșteri de la noi din parohie. Este vorba de familia Cotfas, care a realizat baldachinul între anii 1950-1960 pare-mi-se. După ce moaștele sfintei au stat aici o zi a urmat pelerinajul spre alte locuri de pe trasee din zonă.
– Câți enoriași are parohia și care este relația lor cu biserica?
Avem 372 de familii însemnând aproximativ 700 de persoane. Satul, din păcate, este îmbătrânit. Un fenomen tot mai întâlnit în toate satele din România. Tineretul este plecat în mare parte la muncă în străinătate. Dar cei rămași vin la biserică în număr mare și participă la toate slujbele. Iar în perioada postului vin și la spovedit și împărtășit. Relațiile cu enoriașii sunt foarte bune.
Domnul primar, domnul viceprimar și consilierii locali ne sprijină foarte mult
– O întrebare care stă pe buzele multora din alte localități când văd o biserică atât de impunătoare și de frumoasă. Cu ce fonduri ați reușit să realizați aceste lucrări de renovare, pictură și multe altele?
Pentru lucrările din interiorul bisericii ne-au sprijinit enoriașii bisericii noastre, dar realizarea cea mai mare, care s-a făcut din 2015, este casa de prăznuire (casă socială și capelă mortuară, conform denumirii proiectului), care a fost realizată cu ajutorul Consiliului Local, cu sprijinul deschis al domnului primar, prof. Constantin Matasă și a viceprimarului Constantin C. Matasă. Am primit sprijin și de la Consiliul Județean, de la președintele Ionel Arsene. În această nouă clădire, la demisol, avem colivarul, care poate fi folosit și ca sală de mese, mai avem bucătăria, centrala termică și capela mortuară, iar la parter avem încă o sală prăznuire, bucătărie și sufragerie. La etaj, avem un apartament cu două camere, hol, bucătărie și baie. Fondurile primite de la Consiliul Județean au fost folosite pentru achiziționarea materialelor, iar pentru manoperă s-au folosit fonduri de la enoriașii noștri. Am umblat prin sat și de 5-6 ori pe an împreună cu consilierii bisericești.
– Cum colaborați cu administrația locală?
Pe unii dintre consilierii locali i-am propus și consilieri la biserică, colaborăm foarte bine cu ei. Domnul primar Matasă locuiește în parohia noastră, la câteva case de biserică. Și domnul primar și domnul viceprimar și consilierii locali ne sprijină foarte mult. Plus că vin și la sfintele slujbe, dar și la activitățile noastre de Crăciun, la hramurile bisericii și la multe alte evenimente pe care le organizăm. De asemenea, avem o colaborare foarte bună și cu școlile din comună. Avem proiecte cultural-artistice, pe care le organizăm împreună. La noi, la biserică, vin profesori și elevi care se pregătesc pentru colindele de Crăciun. Un alt eveniment important pentru noi este Ziua Eroilor, când enoriașii vin cu colivă și pomenim eroii noștri. În curtea bisericii avem Monumentul Eroilor unde scrie numele tuturor eroilor din comuna noastră căzuți în cel De-al Doilea Război Mondial. În acea zi depunem coroane de flori, iar elevii recită poezii și cântece patriotice.
– Ce obiceiuri de Învierea Domnului există în parohia pe care o păstoriți?
Învierea Mântuitorului Isus Hristos este cea mai importantă sărbătoare a credinței ortodoxe. Pătimirile Domnului și mai ales Învierea sunt foarte importante pentru biserica noastră. Pentru că ne arată că viața biruiește moartea, binele înfrânge răul. În seara de Înviere aproape tot satul vine la Sfânta Slujbă, iar după ce se ia Sfânta Lumină se iese, pentru a se citi din Sfânta Evanghelie, se înconjoară biserica și apoi revenim în biserică pentru a se cânta Canonul Paștelui. După care urmează Sfânta Liturghie, iar la finalul ei se binecuvântează pasca, carnea și ouăle roșii din coșurile enoriașilor. A doua zi consilierii bisericii servesc enoriașii cu ouă roșii și pască. Astfel se creează o comuniune, o bucurie alături de cei apropiați.
– Ce mesaj ați vrea să transmiteți, acum, în prag de sărbători?
Cum am îndemnat și în sfânta biserică, în această perioadă îndemn și acum pe credincioși să încerce să se uite cât mai puțin la televizor, să citească din cărțile duhovnicești, să fie prezenți la sfintele slujbe. Să păstreze o atmosferă de reculegere și liniște în casele lor și în interiorul lor. Și am primit o adresă de la Patriarhie și Mitropolie prin care să îndemnăm credincioșii în această perioadă să se roage pentru pace și încetarea războiului din Ucraina. Avem rugăciuni speciale pentru acest lucru pe care le vom citi la sfânta slujbă. Ne vom ruga pentru pace și încetarea războiului, gânduri bune pentru conducători și ne vom ruga pentru sănătatea refugiaților, a celor care și-au părăsit casa și serviciul. Frumoasă și intensă va fi rugăciunea pentru cei care se află acum în suferință și necaz. Și Dumnezeu să-i ierte și pe cei care au murit în război și care au fost îngropați pe unde s-a putut. Sfintele sărbători pentru enoriașii și creștinii noștri să fie cu sănătate, pace, cu bucurie alături de familie și să transmită urarea de Hristos a Înviat! (A consemnat Ciprian Traian STURZU)