Potrivit celor declarate de primarul comunei Sagna, Gheorghe Iacob, acesta este atacat sistematic, prin intermediul mijloacelor de informare online de către adversarii politici, dar și de alte forțe locale. În vâltoarea evenimentelor, în spatele acestor atacuri, pare să se afle o sutană, care ar trebui să se ocupe de treburi bisericești, iar misiunea acestuia nu este cea de orchestrator al unor atacuri, după cum relatează edilul din această comună. Primarul Gheorghe Iacob deține această funcție din anul 1996, până atunci fiind salariat al Primăriei Sagna. Acum, este cel mai longeviv edil în funcție din județ, supărarea sa cea mai mare fiind că este atacat pe nedrept de o parte a locuitorilor de religie romano-catolică, în frunte cu parohul satului. Lucrurile sunt mult mai complicate, pentru că dihonia iscată face indirect și alte victime, datorită familiilor mixte de pe aceste locuri. Chiar și copii primarului Gheorghe Iacob au familii mixte. În schimb, acuzațiile primarului sunt numeroase, iar în final, echipele de control și electoratul local vor fi forțele care vor face lumină sau care vor decide la viitoarele alegeri cine le va păstori comuna peste ceva mai bine de doi ani. Lupta electorală se anunță încă pe acum foarte dură, fiind folosit un arsenal divers. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că actualul primar are un pachet important de realizări, infrastructura locală fiind ținta principală. Cu toate că primarul este acuzat zilnic online că nu a făcut nimic, totuși, au fost asfaltate drumuri comunale, înființate rețele de alimentare cu apă, canalizare, modernizate instituțiile locale și, mai nou, a fost înființată rețeaua de alimentare cu gaze naturale. Cât privește acuzațiile care îi sunt aduse aceluiași primar, dacă acestea nu sunt întemeiate, se poate ajunge și în fața instanțelor de judecată, iar cei vinovați, cu siguranță, vor avea de tras multe. La fel se va întâmpla și cu primarul, dacă acuzațiile care i se aduc vor fi dovedite. Cu certitudine, scandalurile nu se vor opri curând, însă implicarea unei fețe bisericești este și mai interesată ca subiect, pentru că misiunea sa este cu totul alta.
– Domule primar, de unde a pornit tot scandalul din comuna Sagna?
Singurul motiv este că nu am trecut la PNL la alegerile locale din anul 2020. Eu am echipa mea, cu care am lucrat și cu care lucrez în continuare.
– Din acest motiv, comuna este împărțită în două tabere?
La ora actuală, este o primărie cu doi primari. Unul ales și altul ales de Parohia romano-catolică, în speță viceprimarul, care are majoritate în Consiliul Local. La noi nu este viceprimar și nu se mai ocupă nimeni de curățenie. Comuna are o populație de 5.235 locuitori, iar implicarea bisericii se vede și în mediul online și în biserică și peste tot. Lumea observă, dar ce poate să facă? O să treacă o bucată de timp, eu nu o să fiu primar, el, preotul, o să fie mutat și poate oamenii revin la loc. Singurul lucru care se dorește este plecarea mea din primărie.
– Motivul?
Nu contează. Totul este să plec de acolo fără motiv.
– Sunteți acuzat de ceva anume?
Cum vă închipuiți să apără poza mea în mediul online cu următoarele cuvinte: ”Comună bogată, comună curată, prost condusă și bine furată”. Comuna asta este condusă de mine, împreună cu membrii Consiliului Local, nu singur, plus viceprimarii pe care i-am avut de-a rândul, doar doi, în cele șase mandate, pentru că în al șaptelea am al treilea viceprimar. Am luat-o de la zero din anul 1996. Până atunci nu a fost niciun proiect, nu a fost nimic. De atunci, am început ușor, ușor. Cum să spună ei că este ”comună curată, comună bogată”. Cine s-a îngrijit de această comună?
”Voi candida încă o dată”
– Bogăția comunei în ce constă?
Nu-mi dau seama. Problema este că nu se dă atenție și nu se urmărește să se aducă firme pe raza comunei noastre. Asta este datoria unui primar, să aducă agenți economici, firme în comuna pe care o conduce. Trebuie să crească numărul populației. Unii politicieni locali au fost plecați pe la Ciugud, județul Alba, dar nu au învățat nimic din tot ceea ce au văzut. Nu poți să aplici ca la Ciugud, ci să aplici ca la Sagna.
– Și Cornul Luncii este o comună cu recorduri, unde se ajunge mai ușor, fiind mai aproape.
Da, bine. Acolo nu li se pare lor a fi ceva bun. Ei vor numai de top.
– Credeți că prin înlăturarea dvs. va fi liniște în comuna Sagna?
Nu. Eu am stat de vorbă cu oamenii. Discut cu cetățenii din comună și, din contra, majoritatea, așa cum am obținut majoritatea și la alegeri, pe căi cinstite, nu ca ei, m-a rugat să mai candidez o dată. Voi candida încă o dată, pentru că eu vreau să ies la pensie la vârsta de 65 de ani. Dacă cetățenii mă vor alege, bine, dacă nu, am să văd care este problema în acel moment.
– Din punct de vedere politic, ați simțit vreo ostilitate din partea vreunei instituții?
Asta se vede la nivel de județ. PNL, în toate primăriile, își face de cap. Este peste tot. Același tratament îl au toți primarii. Nu dau nume, dar peste tot este aceeași, chiar dacă acum suntem într-o coaliție. Nu se ține cont, poate la nivel central se ține, dar la nivel local este dezastru. Nimic nu este bine, dar ei nu fac nimic, doar reclamații, comentarii online și atât. Aștept să se finalizeze reclamațiile, pentru că nu au curaj nici măcar să se semneze pe reclamații. O fac pe numele anumitor persoane plecate în străinătate. Pentru toate aceste dosare penale mă voi îndrepta asupra celor care au semnat aceste reclamații. Aștept să se finalizeze dosarele. Este bine că se fac reclamații, pentru că după respectivele controale o să se vadă ceea ce am făcut. Păi, cum să spui că am furat tot de la Căminul Cultural, tot ce înseamnă echipamente electronice, în condițiile în care nici măcar nu au fost achiziționate. După ei, cu acele aparate am dotat casa fiului meu. Este o jignire mare. Ei nu au fost în stare să facă nimic. Atât au făcut, sarmale, rachiu și dansuri în biserica romano-catolică. Asta este a lor. Doar atât. Îi place și preotului, le place și lor. Nu toți, o parte. Vă spun, este un mănunchi ales de oameni, care au fost frustrați.
”Am făcut scris la Episcopie”
– Asta este misiunea unui preot?
Asta nu este treaba mea, să judece cine vrea. Eu am făcut scris la Episcopie și am adus la cunoștință faptul că în Sagna se separă romano-catolicii de ortodocși. Să nu uitați că am doi copii, am și ginere și noră romano-catolici. Eu am fost la toate sărbătorile, de când sunt primar, la biserica romano-catolică. Dar, de când a venit acest Fărcășel, nu am mai fost invitat nici măcar o dată. Mai și minte, ”pentru că l-am invitat , dar nu a venit ”. Or, un preot care să spună așa ceva în Sfântul Altar nu poate să fie preot. Asta, după mine. Eu v-am spus părerea mea și nici nu vreau să comentez și nici să-i mai pronunț numele.
– Dacă mâine nu ați mai fi primar, ce moștenire lăsați comunei Sagna?
Las toate investițiile realizate. Acum am șapte proiecte depuse. Apoi, mai sunt încă două care sunt aproape finalizate, Căminul Cultural, care va fi gata în luna mai, apoi, modernizarea cu sistem inteligent a iluminatului public. În două săptămâni va fi gata, fiind montate becurile. Acum sunt montate grupurile de măsură și cu asta este gata. Am făcut rețele de apă potabilă, canalizare, drumuri asfaltate, rețea de gaz metan, școli, etc. Când am preluat școlile, acestea fiind la un loc cu cea din satul Gâdinți, aveam 84 de sobe în școli. Țigla era pe acoperiș, geamurile erau din lemn și ningea înăuntru. Și acum mi se spune că nu am făcut nimic. Păi, vii tu de trei ani în Sagna și vrei să te dai important? El, preotul, a spus că a schimbat primarii în Roman, iar el este în stare să schimbe peste tot primari. I-am demonstrat că nu este așa. Eu mă rog să fiu sănătos și să ies la pensie ca primar. Important este că ei nu au inițiat niciun proiect pentru comuna Sagna, dar acuză sistematic.
Investiții care au modernizat comuna
– Care ar fi cele mai importante investiții derulate de dvs., ca primar al comunei Sagna?
Prima investiție începută în comună a fost în anul 1997. Atunci am început studiile de fezabilitate și proiectul tehnic pentru alimentarea cu apă. Era o societate, Edil Proiect la Piatra Neamț, care avea profesioniști, specialiști de marcă. Dar, din lipsă de fonduri, 15 ani am avut zero lei alocați. Pentru această investiție s-a făcut licitație. A fost prima licitație deschisă, așa cum se fac licitațiile ca la carte la Sagna. Când am plecat la drum era MLPAT – Ministerul Lucrărilor Publice și Administrarea Teritoriului. A venit un domn de acolo, ca reprezentant al acestui minister. Firma care a început lucrarea a dezertat, pentru că nu au mai fost alocate fonduri. Practic, a renunțat la lucrare. După aceea, a venit următoarea firmă de pe listă, pentru că așa era atunci. Investiția de apă din satul Sagna a început în anul 1997 și abia în anul 2020 a fost pusă în funcțiune. Acum facem studiul de fezabilitate, pentru înființare de rețea de alimentare cu apă și canalizare pentru satele Luțca și Vulpășești. Din total comună, ar mai fi 12 km. Am fost prima comună de peste Siret care a accesat fonduri SAPARD. Am modernizat drumul comunal de la Vulpășești la Sagna, în anul 2004, în lungime de 5,9 km. A fost primul proiect european. În zona Roman au fost trei comune: Sagna, Cordun și Trifești, care au accesat programul SAPARD, pe drumuri. Aceste proiecte au început din anul 2000. Acum am ajuns la un procent de asfaltare drumuri comunale de 90%. Mai avem un proiect, dar datorită schimbării guvernelor, nu a intrat la finanțare. Proiectul are 12 km, plus 5 poduri. A fost aprobat de guvernul Dăncilă. A căzut guvernul Dăncilă, a căzut și proiectul. L-am băgat pe FDI. S-a desființat FDI, am venit cu proiectele acasă. Proiectul are 5 ani de când este plimbat de la un minister la altul. Școala nu arată rău, dar se poate și mai bine. Am fost singura comună de peste Siret cu apă curentă și grupuri sanitare în interiorul școlii. Cu proiecte europene le-am făcut pe toate. Sunt realizate patru proiecte numai de asfaltare segmente de drumuri. Avem rețele de apă și canalizare, care funcționează atât cât este și am aderat la APAVITAL Iași. Apa vine de la Timișești, iar de la Buruienești la Sagna. După inundațiile din anii 2008, 2010, puțurile, care au fost prevăzute în proiect pentru alimentare cu apă potabilă au secat. Pe lângă rețeaua de apă și canalizare, a fost iluminatul public. Am fost prima comună iluminată cu led-uri. Am lăsat sediul primăriei la urmă. Este un proiect, pe care abia acum l-am depus pentru finanțare, la CNI. Am contractat și un împrumut. Este vorba de înființarea rețelei de gaz metan în comuna Sagna. Am venit cu rețeaua de gaz de sus, de la Săbăoani, am trecut prin Tămășeni, apoi prin satul Luțca, subtraversarea râului Siret, satul Sagna. Acum, avem proiectul aproape gata și pentru extindere în satul Vulpășești. Satul Luțca este rezolvat, Sagna în proporție de 60%. Mai avem un procent de 40%, care va fi gata în viitorul apropiat. (Rep.)
**********
Listă de investiții realizate – 2004-2020
Anul 2004:
– Modernizare drumuri comunale, L – 5,1 km – 1.929.100 lei (Proiect SAPARD);
Anul 2006:
– Amenajare centru civic – 852. 740 lei;
Anul 2007:
– Instalații și centrală la Grădinița Sagma;
Anul 2008:
– Instalații și cetrală termică Școala Vulpășești;
– Bază sportivă 50% – 444.200 lei;
– Modernizare drumuri sătești în localitatea Sagna – L – 2 km – 844.670 lei;
– Acoperiș la Școala Sagna;
– Acoperiș la Grădinița Sagna;
– Acoperiș Școala Vulpășești;
Anul 2010:
– Alimentare cu apă – rest de executat – 3.163. 039 lei;
Anul 2012:
– Colectoare de canalizare și stație de epurare a apei uzate, menajere în localitatea Sagna – 3.812.064 lei;
Anul 2013:
– Covor asfaltic pe DC 65 – L – 5,1 km și modernizare drumuri în comuna Sagna, L -6,86 km – 7.956.400 lei;
Anul 2015:
– Înființare piste pentru bicicliști în comuna Sagna – 1.092.981 lei;
Anul 2016:
– Grupuri sociale și instalații termice la Școala Sagna – 655.900 lei;
– Centrul civic și rigole – 230.000 lei;
Anul 2017:
– Monumentul eroilor – 41.670 lei;
Anul 2018:
– Achiziția unui buldoexcavator pentru comuna Sagna – 383.600 lei;
– Reabilitarea Grădiniței cu program normal sat Luțca – 308.272 lei;
Anul 2019:
– Anvelopare Școala Sagna – 178.486 lei;
– Extindere rețele electrice în satul Sagna – 68.000 lei;
Anul 2020:
– Modernizare drumuri comunale și sătești în comuna Sagna – L – 5,223 km – 4.975.902 lei;
– Extindere rețele electrice în satul Luțca – 54.400 lei;
– Extindere rețele electrice în satul Vulpășești – 77.650 lei;
– Alimentare cu gaze naturale, localitățile Luțca și Sagna – 7.165.000 lei;
– Renovare, modernizare, extindere și dotare Cămin cultural Sagna – 2.531.000 lei.