Un rezultat excepțional pentru județul Neamț a fost obținut, în aprilie, la Olimpiada Națională de Istorie desfășurată la Târgu Mureș. O elevă de la Colegiul Național “Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț, Mara Dana Aanei, din clasa a XI-a, pregătită de prof. Luminița Manole, a reușit performanța de a obține medalia de aur și premiul special acordat de Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității “Babeș Bolyai” din Cluj.
– Când ți-ai descoperit dragostea față de istorie?
Încă din copilărie am fost atrasă de ceea ce s-a întâmplat în trecut. Mă fascina în special Antichitatea, datorită civilizației egiptene. Părinții îmi cumpărau cărți ilustrate și urmăream multe documentare. Totuși, primul contact direct cu istoria l-am avut în clasele primare, când doamna învățătoare punea mare accent pe această materie. În cele din urmă, la gimnaziu, datorită doamnei profesoare de istorie, mi-am dat seamă că am și înclinație spre această știință. Cred că acestă pasiune e din naștere, iar profesorii m-au ajutat să o descopăr și să o cultiv. Istoria e mai mult decât ceea ce pare. E mai mult decât evenimente politice precum războaie sau faptele anumitor conducători. Istoria cuprinde întreaga evoluție a societății umane, de la apariția omului și până în prezent. Parcursul de la un simplu culegător-vânător la un explorator al spațiului cosmic. Dintotdeauna am fost o persoană care și-a pus întrebări și a dorit să știe cât mai mult, iar istoria e modalitatea prin care îmi satisfac această dorință, mai ales pentru că majoritatea evenimentelor din prezent au cauze în trecut.
– Povestește-ne cum a fost la olimpiadă.
Olimpiada națională de istorie a fost o experință care mi-a marcat plăcut viața de licean. Nu doar datorită rezultatului final, ci și al experienței în sine. Ideaa de a concura cu ce mai buni elevi din țară poate fi copleșitoare, mai ales că acest concurs a venit după o perioadă de învățământ online. Pe lângă faptul că aici au participat cei mai bine pregătiți tineri ai României în domeniul istoriei, aceștia erau și pasionați înfocați ai acestei științe, ceea ce cred că face diferența. Cu toate acestea, datorită faptului că am fost cazați într-un cămin de elevi și am interacționat pe tot parcursul celor patru zile, mi-am făcut noi prieteni cu care am decis să păstrăm legătura. Legat de examenul în sine, pot spune că a fost la nivelul la care mă așteptam. Am așteptat cu aceeași emoție subiectele ca și rezultatele finale. Subiectele au fost dificile, necesitau timp de gândire și eficiență la redactare. Acestea au pus la încercare capacitatea de sinteză și de a lucra sub presiunea timpului, cât și gândirea logică. Nu în ultimul rând, atmosfera a fost una plăcută, aceasta fiind un factor important ce a contribuit la reușita mea. Pe lângă faptul că organizatorii de la Târgu Mureș au reușit să ne imprime nouă, candidaților, o amintire plăcută legată de această experiență, doamna însoțitoare a grupului din care am făcut parte, doamna Maria Antonescu, a avut un rol foarte important pe care și l-a îndeplinit cu succes. Dânsa a fost cea care, cel puțin pe mine, m-a ajutat să fac față emoțiilor și să am o ședere fără probleme. Rezultatul acestei olimpiade înseamnă mai mult decât un premiu în sine. Cel mai important aspect cred că este următorul: această diplomă este recunoscută de unele facultăți din țară, ceea ce face să fiu scutită de examenul scris de admitere, în cazul în care aș vrea să aplic la acestea. Una din aceste instituții este și Academia de Poliție din București. De asemenea, aurul la o olimpiadă națională cred că îți deschide drumul spre viață, îți câștigă un loc în societate și, cel mai important, îți ridică nivelul stimei de sine. Te pregătește pentru examenele importante și e un pas important spre clădirea unei vieți de succes.
– Cât timp aloci studiului?
Contrar așteptărilor, nu acord foarte mult timp studiului. Sunt norocoasă deoarece am o memorie de lungă durată foarte bună, rețin materia foarte ușor. Este de ajuns să citesc o lecție de câteva ori pentru a mă putea folosi de informațiile din ea. Acest fapt se datorează și pasiunii mele pentru materia pe care o studiez, în cazul de față istoria. De asemenea, legat de timpul alocat pregătirii pentru faza națională a olimpiadei de istorie, pot spune că au fost aproximativ două săptămâni de studiu, cu mici pauze. Aici se încadrează orele de pregătire făcute cu doamna Luminița Manole, care îmi este și dirigintă și care mi-a pus la dispoziție toate materialele care m-au ajutat să obțin acest rezultat, toate acestea împreună cu sprijin moral necondiționat, cât și studiul individual.
– Te- ai gândit spre ce profesie te îndrepți?
Legat de profesia pe care aș vrea să o am în viitor, pot spune că îmi doresc să devin magistrat. E o dorință prezentă de ceva ani, care persistă. În privința facultății, am mai multe variante. Oscilez între Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Poliție din București și Facultatea de Drept din cadrul Universității din București.
– În care perioadă istorică ți-ar fi plăcut să trăiești?
Am rezonat foarte mult cu Antichitatea. Am asociat perioada cu ”omul este măsura tuturor lucrurilor” și, dacă tu ca individ, îți cultivi virtuțile, poți genera binele în jur. Preluând cultura greacă, am asociat această perioadă cu una a implicării, a educației și a dezvoltării spiritului civic. Prin urmare, mi-ar fi plăcut să trăiesc în această perioadă, deoarece îmi plac acele segmente ale istoriei care oferă modele de gândire și acțiune, care îmbărbătează inimi și înflăcărează suflete. Astfel, mi-ar fi plăcut să trăiesc printre dacii lui Decebal, datorită curajului lor și a jertfei făcute pentru țara bogată în care trăiau, numită „California Antichității”. Un stat mic, dar care a creat probleme unui imperiu. Astfel, dacii luptători, născuți sub semnul lupului, sunt piatra de temelie a poporului din care fac parte.
– Care perioadă din istoria României ți se pare cea mai glorioasă? Dar cea mai rușinoasă?
Așezați în calea tuturor răutăților, românii au trăit o istorie amprentată de contextul geo-politic. Cea mai glorioasă perioadă aș alege Evul Mediu, când poporul nostru este simbolul rezistenței antiotomane. Totuși consider că domnia lui Alexandru Ioan Cuza la fel de glorioasă, deoarece atunci s-a construit statul român modern. Țăranii au fost împroprietăriți, educația devine segment de baza al statului, dezvoltându-se toate laturile societății. Cea mai rușinoasă perioadă prin care au trecut românii este cea actuală, postdecembrista. Dar, din punct de vedere istoric, nu putem analiza o perioada obiectiv decât peste aproximativ 5 decenii. Deci, aș spune că cea mai grea perioadă a românilor este cea comunistă, când drepturile și libertățile cetățenilor au fost flagrant încălcate. Cred că în acea perioadă s-au produs mutații în comportamente și mentalități, ale căror efecte se resimt și astăzi. Elita românească a fost distrusă în închisori, acesta fiind un motiv pentru care rătăcim astăzi în căutarea respectului dintre noi și în căutarea locului printre popoarele lumii. (A consemnat C.T. STURZU)