În ultimii ani, comuna Boghicea, situată în extremitatea estică a județului Neamț, are o dezvoltare cu mult peste ceea ce se preconiza cu doar câțiva ani în urmă. În prezent, se modernizează școala din centrul comunei, grădinița de la Slobozia este gata, la fel terenul de sport din apropiere. Rețeaua de alimentare cu apă a fost recepționată, iar pe drumul județean se lucrează de zor. Mai mult, în viitorul apropiat vor începe alte lucrări, respectiv 12,2 km de modernizare drumuri comunale și sătești, apoi, extindere de rețea de apă, rețea de canalizare, dispensar uman nou și multe altele. Toate acestea au darul de a modifica în bine viața de zi cu zi a locuitorilor comunei, care îl au ca reprezentant pe primarul Mihai Cazamir.
– Domnule primar, în ce stadiu sunt lucrările la DJ 207A, care traversează comuna Boghicea?
Lucrarea se desfășoară pe mai mule planuri, așa încât nu pot să apreciez la minut cât va dura. Un lucru este cert, drumul care duce în satul Nistria va fi asfaltat în totalitate în următoarele săptămâni. Eu sunt optimist și cred că se vor termina lucrările și la șanțuri. Sincer să fiu, mi-ar plăcea ca această investiție să se termine cât mai repede, poate în maximum două luni. Lungimea acestui segment este de 7,6 km, din care 4 km au fost făcuți din 2020, cu binder, fiind administrat primul strat de bază. Important este că acum se vor efectua toate lucrările. De remarcat, acest drum va ajunge la ultima casă de pe teritoriul județului nostru, linia de demarcație fiind după ultima locuință din comună. Proiectul cuprinde și acces la drumurile laterale, absolut totul. Nu vor mai fi necazuri la urcatul în pantă al mijloacelor de transport, iar iarna va fi mult mai ușor de întreținut. Interesul este al ambelor județe, pentru că, bunăoară, noi ajungem la Iași în doar 50 de minute. Vecinii din comuna Sinești mai au și ei de asfaltat 3 km, iar drumul va fi circulabil, în condiții foarte bune, în ambele sensuri. Sunt comune în jurul nostru, din județul vecin, care vor avea acces mult mai ușor și mai rapid spre Roman, Bacău, București. Nu s-au apucat încă de acest segment, dar avem promisiuni că va fi modernizat în vara acestui an.
– Traseul de la Roman spre Iași este mai scurt pe la dvs.?
Pentru noi da, însă pentru dvs., care veniți de la Piatra Neamț, nu știu. Cred că ar trebui să fie mai scurt, pentru că nu se va mai parcurge bucla spre Trei Iazuri. Pentru noi sunt doar 50 de km. Cum vă spuneam, în 50 de minute suntem la Iași. Cu siguranță, drumul va fi mult mai ușor și se va reduce traficul de pe drumul european, foarte aglomerat. Cred că GPS-ul îndrumă deja mașinile pe acest traseu. Ne-am trezit cu străini pe aceste locuri, polonezi de exemplu.
– Ce se va întâmpla cu drumurile comunale și sătești nemodernizate?
În acest sens, avem depus de mai multă vreme un proiect de 12,2 km de drumuri comunale și sătești, pe calamități, investiția fiind în fază de achiziție publică la Compania Națională de Investiții. Sperăm să se liciteze cât mai curând și să se treacă la treabă. Informez locuitorii comunei că licitația la acest proiect este făcută de instituția care finanțează proiectul, noi, comunitatea, fiind doar beneficiarii acestei importante lucrări.
Inaugurarea rețelei de apă și a Grădiniței Slobozia
– Pe drumurile comunale neasfaltate se văd cantități mari de balast administrat recent.
Ce-am făcut noi este în folosul oamenilor, pentru că nu puteam lăsa drumurile în starea actuală până se vor asfalta. Nu cred că se vor moderniza anul acesta, dar suma investită cu balastarea depășește un miliard de lei vechi. Piatra ne-a fost oferită anul trecut de ISU, pe calamități. Pentru cei 2.000 mc, pe noi ne-a costat doar transportul, respectiv, 110.000 lei noi.
– Va fi asfaltat și drumul care duce la Poienile Oancei, din comuna Stăniță?
Va fi asfaltat până la limita dintre comune. În satul Căușeni sunt prevăzute drumuri în lungime de 2,3 km, dar și 1,2 km în satul Nistria. Dacă se termină drumul județean, plus lungimea prevăzută în proiectul de la CNI, satul Nistria va fi asfaltat în întregime. Poate o mai rămână vreo uliță, două, dar va fi foarte puțin.
– Când veți da în folosință grădinița de la Slobozia?
Este prima mare realizare a mea ca primar, pe lângă terenul de sport din apropiere, dar care are o valoare mai mică. Acum suntem în faza de autorizare ISU, privind securitatea la incendiu, dar dacă ne ajută Dumnezeu, în scurt timp vom primi avizul.
– La Şcoala Gimnazială Boghicea când se va termina totul?
Sperăm ca până la toamnă să fie gata. Ați văzut cât de frumoasă este și ce bine arată. Este o investiție care trebuia realizată de mai multă vreme, pentru că școala, așa cum era înainte, nu mai rezista mult. Structura de rezistență era slabă, începuse să crape temelia și pereții. Prin proiect, structura clădirii a fost refăcută și n-au să mai apară necazuri ca în trecut.
– În ce fază este rețeaua de alimentare cu apă potabilă?
Lucrarea a fost recepționată zilele trecute și va fi predată la APA VITAL SA Iași, iar luna aceasta sper să avem și branșamentele.
– Ce ne puteți spune privitor la canalizare?
Proiectul este depus pe Programul Național „Anghel Saligny”, fiind primul trecut, ca prioritate. Până acum nu am avut canalizare, iar acum cred că vor fi atrase fonduri pentru acest proiect. Având valoare mare, apă și canalizare, nu a fost aprobată decât apa. La vremea respectivă, a fost o sumă mare la un loc, pentru ambele proiecte. Cu actualizările care au urmat, s-a ajuns la 11.800.000 lei noi. Era prea mult.
Dispensar nou la Slobozia
– La un moment dat, pomeneați de înființarea unui parc în zona centrală a satului Boghicea.
Nu am abandonat proiectul, iar acum caut sursa de finanțare, care să se potrivească la ceea ce dorim să facem. Este un obiectiv foarte important pentru noi, pentru școală și cetățeni, în general.
– Totuși, la ceea ce se vede acum, comuna dvs. nu arată rău.
Noi sperăm să arate și mai bine. Chiar și în satele mai izolate s-au făcut locuințe frumoase, moderne, iar unele case sunt chiar drăguțe. Apoi, în curând, se va asfalta, plus că avem și un proiect de extindere apă la Nistria și Căușeni. În scurt timp, lucrurile se vor schimba radical. Numai să vedem când vom obține finanțarea, documentația fiind depusă pe Programul „Anghel Saligny”. Practic, această investiție va începe tocmai cu satul Nistria.
– Din ce an sunteți primar?
Din 2016. Luna viitoare voi face șase ani în fruntea comunei. Oricum, nu aș fi crezut atunci că voi realiza ceea ce este astăzi, majoritatea proiectelor fiind în lucru și în curs de finanțare. Nici măcar nu am visat la acea vreme, ceea ce s-a făcut în acești ani.
– Există vreun secret?
Nu. Doar muncă și iarăși muncă. Multe drumuri, oboseală și multe eforturi.
– Câte proiecte aveți depuse pentru finanțare?
Avem rețeaua de canalizare, extindere rețea de apă, încă 6,5 km de drumuri comunale și sătești, toate pe Programul „Anghel Saligny”. Acum se licitează la CNI lucrarea la Dispensarul uman de la Slobozia și tot acum avem în achiziție modernizarea drumurilor pe calamități din 2019, în valoare de 25 milioane lei. Tot la CNI mai avem construirea unui nou sediu de primărie, iar acum lucrăm la proiectul tehnic.
– Unde va fi amplasată?
Tot în curtea primăriei de astăzi. Clădirea actuală va rămâne pentru arhivă, poliție și ce-o mai fi. Tot aici se vor organiza și ședințele Consiliului Local. La CNI mai avem un proioct depus pentru modernizarea Căminului cultural de la Slobozia, iar la Boghicea avem sală de sport. Toate aceste investiții vor reprezenta bugetul local pe câteva sute de ani. Până acum, cu doar 6 miliarde lei vechi investite, am adus bani cam cât bugetul local pe 75-80 de ani. Zilele trecute am dat ordin de începere a lucrărilor la terenul de sport de la Școala Boghicea, care va fi la fel ca la Slobozia. Finanțarea este pe un proiect prin GAL. Sper ca în două luni terenul să fie gata. (A consemnat Constantin NEGRU)