Eliberarea de sub dictatura Covid-19 nu se face simțită deloc la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. În locul unei reveniri treptate la normal, aici a început o bătaie ca pe maidan între unele personaje, care și-au simțit atacate feudele și conducerea, care susține că încearcă să readucă spitalul la prestigiul de odinioară. Ambele părți folosesc toate armele din dotare și s-a ajuns inclusiv la intratul cu bocancii în viața privată a combatanților. Aparent, conflictul deschis a început de puțin timp, odată cu schimbarea doctorului George Bararu, de la șefia secției Interne, care a avut loc acum câteva săptămâni. În realitate, lucrurile au degenerat de mai mult timp, în momentul în care, cum spuneam, au fost luate decizii care afectau direct liniștea, veniturile și diversele aranjamente bine așezate deja în spital. Un exemplu îl reprezintă războiul dintre conducerea secției de Obstetrică-Ginecologie și cea a spitalului, plus epidemiologul Cătălin Herghelegiu.
La început a fost reclamația la ministrul Rafila…
…trimisă în ianuarie 2022, după Revelion. Semnează Tudor Sălăvăstru, șef secție și Cosmin Rugină, de pe poziția de adjunct șef secție, o funcție despre care n-am auzit că ar exista în nomenclatorul spitalului din Piatra Neamț. Cei doi medici, pe 5 pagini, și-au vărsat sacul nemulțumirilor către ministrul PSD, de la care fostul consilier local social-democrat Sălăvăstru spera că va obține satisfacție.
Începutul este cu trimitere la perioada Covid, când s-a făcut ”«jocul» închiderea-deschiderea secției, scuza folosită de conducere fiind dotarea cu surse de oxigen a fiecărui salon de pe secție. Am fost astfel obligați să tratăm pacienți COVID pozitivi, atât bărbați, cât și femei, cu patologii asociate, care nu țin de specialitatea noastră și în dauna activității normale a unei secții de obstetrică-ginecologie. Vă menționăm că această scrisoare a fost redactată ca urmare a nenumărate plângeri din partea gravidelor și ginecopatelor care sunt nevoite să nască sau să se opereze în spitale municipale precum Moinești, Roman, Târgu Neamț, etc. Acest fapt a condus după aproape 2 ani la deprofesionalizarea noastră, având în vedere faptul că secția OG se află într-un Spital Județean de Urgență cu adresabilitate mare și patologie complexă la care trebuie să facă față această echipă de medici tineri specialiști și primari doctori în medicină.”.
Să remarcăm afectarea graduală pe care o reclamă medicii, la început faptul că pacientele pleacă la Moinești, Roman sau… spitalul municipal (?!?) din Târgu-Neamț, apoi clamata deprofesionalizare de la spital, care, cel mai probabil, nu are efecte și la cabinetele particulare. Reclamația, numită ”scrisoare de intenție”, continuă pe același ton: ”Ulterior, din luna septembrie a aceluiași an, 2020, până în luna iunie a anului 2021 s-a întâmplat ceva ce noi considerăm cel puțin incorect, dacă nu ilegal, și anume faptul că în secția noastră au fost internați pacienți COVID cu alte patologii decât cele de obstetrică-ginecologie, adică toți pacienții gravi, antefinem, foarte mulți bărbați, pe care noi (ginecologii) îi tratăm. Adică în afară de iniţierea tratamentului de către medicul de boli infecțioase, restul urmării, solicitările de consulturi, transferurile în ATI sau alte spitale au fost efectuate numai de noi (care pe lângă faptul că nu suntem specialiști pe așa ceva, nu avem voie să tratăm pacienți de sex masculin). În toată această perioadă, spitalele din Roman și Târgu Neamt se ocupau de patologia obstetricală și ginceologică, iar noi tratam pneumonii covid la bărbați. Gravidele, pacientele ginecologice, pacientele cu neoplasme ginecologice nu au putut să fie primite în acest spital și efectiv au fost «fugărite» să își găsească soluții în altă parte. Toți colegii ne-am folosit de relațiile personale și profesionale pentru a putea să găsim rezolvarea cazurile noastre medicale”.
Covid-ul, epidemiologul…
…sunt ingrediente într-o altă parte a reclamației, de unde nu putea lipsi, cu exagerările inerente unei reclamații, episodul din 5 octombrie 2021, când externarea lăuzelor și transferarea gravidelor la alte spitale a ajuns subiect și în presa națională.
„După deschiderea Maternității, acest moment a durat până în 05.10.2021 când am fost înștiințați, pe Whatapp (după ora 14:00): «secția OG va fi evacuată pentru a face loc patologiei non obstetricale Covid» (vrem să înțelegeți că literalmente gravidele au fost obligate să plece din spital sau să se externeze la cerere, în acea zi existând paciente în travaliu în sala de naștere… pe nimeni nu a interesat acest aspect). Din acel moment și până în 07.12.2021 nu s-a mai putut interna nici o pacientă cu patologie obstetricală sau ginecologică decât dacă era Covid pozitivă, iar în rest secția a fost plină cu bărbați și femei Covid pozitivi, forme în general severe, devenind un fel de secție pre-ATI”, se arată în scrisoare.
Doar pentru aducere aminte, să spunem că luna octombrie a fost una dintre cele mai grele raportat la numărul de bolnavi Covid în Neamț, dar și în privința deceselor, 388 raportate oficial. Cazurile grave se înmulțiseră atât de mult, încât orice gură de oxigen era folosită, inclusiv cele din secția OG.
Un răspuns direct vine din partea epidemiologului Cătălin Herghelegiu, acuzat și el direct de situația secției, care spune răspicat că cei doi semnatari mint și că gradul de ocupare al secției, în perioada în care aceasta a funcționat este relevant.
Cităm: „Cei 2 reclamanți mint astfel în continuare, că femeile negative nu avut acces în SJU, mai ales că de-abia în data de 22.09.2021 are loc o nouă modificare, dar care lasă pentru pacientele negative paturile de pe etajul IV.
– Cât despre marile solicitări pentru profesionalismul reclamanților, vă pot prezenta mai jos numărul de paturi ocupate în secție în intervalul iunie-septembrie 2021 :
24.06. – 10 paciente pe etajul IV și 0 pe etajul V
30.06. – 11 paciente pe etajul IV și 2 pe etajul V
02.07. – 9 paciente pe etajul IV si I pe etajul V
12.07. – 12 paciente pe etajul IV și 1 pe etajul V
19.07. – 11 paciente pe etajul IV și I pe etajul V
28.07. – 14 paciente pe etajul IV și 4 pe etajul V
03.08. – 22 paciente pe etajul IV și 4 pe etajul V
A fost cel mai mare număr de paciente internate în Secție
16.08. – 15 paciente pe etajul IV și 4 pe etajul V
31.08. – 12 paciente pe etajul IV și 4 pe etajul V
02.09. – 14 paciente pe etajul IV și I pe Otajul V
10.09. – 19 paciente pe etajul IV și pe etajul V
Privind mai ales la numărul de paturi pentru pacientele cu patologie ginecologică = 6, cea mai mare ocupare fiind de = 4 nu poți decât să te intrebi care a fost vina DSP, managerului SJU, și mai ales a medicului epidemiolog, că cei 2 profesioniști de excepție nu au rezolvat numeroasele cazuri din județ și împrejurimi?” Clar, un punct de vedere de care trebuie să se țină seama.
Incediul de la ATI, Procuratura, un ministru și DSP-ul…
…fac parte și ele, potrivit reclamației, din complotul împotriva secției, cu efect direct în deprofesionalizarea celor doi semnatari ai reclamației.
Semnatarii au ținut să-l informeze pe ministrul Alexandru Rafila (n.n. – numit în funcție în 22 noiembrie 2021) și despre tragedia din14 noiembrie 2020, cu accent pe urmările – reale – asupra secției OG.
Cu concluzia că secția nu poate funcționa acum legal deoarece „o parte importantă a secției noastre (16 paturi) a fost luată de ATI, mai exact o aripă întreagă a secției, compartimentul de Obstetrică-Patologică, fără de care o secție OG nu poate funcționa (acest aspect este trecut în Legea Sănătății. (…) un alt aspect foarte grav este ordinul de Ministru semnat de doamna ministru Mihăilă (septembrie 2021) face ca doar Secția OG a SJU Piatra Neamț să primească patologie obstetrică-ginecologică COVID, în condițiile în care secția noastră este deja trunchiată de prezența secției ATI. (…) O secție OG, fără sectorul de Obstetrică patologică – ocupat momentan de ATI și fără sectorul de ginecologie – ocupat momentan de zona pentru paciente COVID pozitive, nu poate funcționa legal”. Imaginea ușor apocaliptică este completată: „Am fost nevoiți să operăm la Chirurgie, la etajul 2, rugându-ne de colegii de acolo să ne dea o sală de operație. (…) AVIZUL acestui lucru a fost făcut de reprezentatul DSP Neamț, Dr. Herghelegiu, care este în același timp și coordonator al SPLIAAM din cadrul SJU Neamț.”
Un epidemiolog răspunde…
… și arată cu degetul spre cei doi autori ai reclamației. Îi consideră iresponsabili, deoarece un spital de categoria 2 nu putea funcționa fără secție ATI, distrusă în incendiu și s-ar fi putut ajunge la pierderea categoriei.
În legătură cu sala de operații răspunsul vine telefonat: ”Formularea din OMS precizează că obligatorie pentru categoria 2 este existența măcar a unei săli proprii, nefiind obligatorie însă o sala special pentru ginecologie; în plus faptul că la etajul IV existau deja 2 săli de operație, dar din care 1 este neutilizată corespunzător de aproape 7 ani, era vina exclusivă a medicului șef și a personalului din secție, în nici un caz a medicului epidemiolog.” Mai spune că ”a nu utiliza sala (de operație – n.r.) doar pentru că nu ai o masă acoperită cu faianță, pe care să poţi pune casoleletele cu instrumentar sau materiale este absurdă; legislatia în vigoare presupune utilizarea de materiale care să poată fi ușor curățate și dezinfectate, și astfel o masă cu picioare de inox și blat de pal melaminat era suficientă și ușor de achizitionat. În concluzie, argumentele celor 2 medici care au semnat reclamația dau dovadă de rea intenție și de inducere în eroare a ministrului”.
Epidemiologul trimite și la legi și regulamente și ajunge la aceeași concluzie: „uneori cazurile de obstetrică patologică se pot amplasa în secția/subsecția de ginecologie. Astfel, acel paragraf din reclamația celor 2 medici, prin care spuneau că fără un sector de Obstetrică patologică nu poate funcționa legal, era din nou o încercare grosolană de inducere în eroare a forurilor superioare din Minister”. (Cristina IORDACHE)