Interviu cu primarul Bogdan Dumitru ȚIFUI
În ultimul deceniu, comuna Farcașa, asemenea celorlalte comunități din apropiere, a avut de suportat mari daune din cauza inundațiilor provcate de căderile mari de precipitații. Cazuri aparte le reprezintă satele Stejaru, Bușmei și Frumosu, acolo unde au fost distruse căi de acces, parte din acareturile gospodăriilor populației, dar au existat şi alte pagube. Sumele acordate de Guvernul României din acei ani, de primă urgență, nu au acoperit decât în mică parte dezastrul produs de apele pârâurilor care și-au ieșit din matcă, bugetul local fiind prea mic pentru a acoperi toate distrugerile produse. Iată că, după mai bine de un an de căutări și intervenții la toate instituțiile abilitate, primarul Bogdan Dumitru Țifui a reușit atragerea de fonduri pentru modernizarea drumului comunal care traversează de la est la vest satul Stejaru, cel mai afectat dintre toate, proiectul fiind prevăzut și cu lucrări de întăriri de maluri pe cursul pârâului, dar și cu construirea de poduri și podețe. Lucrarea este amplă și va necesita un volum mare de muncă, însă edilul din Farcaşa nu se va opri doar la această lucrare. Zilele trecute a demarat o altă investiție, privind asfaltarea de drumuri comunale și sătești în satele Poiana Popești și Farcașa. Din cele declarate de primarul comunei, au fost depuse și alte documentații privind dezvoltarea infrastructurii locale. Pachetul investițional se va desfășura pe etape în viitorii ani și vor avea darul de a schimba radical calitatea serviciilor la nivel local: modernizare drumuri, alimentare cu apă și canalizare, instituții locale, etc. Un alt punct important al activităților din ultimele săptămâni îl constituie branșarea gospodpăriilor populației la rețeaua de apă existentă. Un alt aspect importat al economiei locale l-a constituit încheierea contractelor de pășunat, pentru crescătorii de animale. A fost o misiune grea, dar foarte importantă pentru economia comunei. Din ințiativa primarului, la mijlocul lunii mai a avut loc o amplă acțiune de ecologizare a comunei, la care a participat un număr important de localnici.
– Domnule primar, ce noutăți investiționale oferiți locuitorilor comunei în aceste momente?
Pentru mine, în calitate de primar al comunei Farcașa, posibilitatea de a oferi informații pozitive, cu vești bune locuitorilor noștri, este o mare plăcere. În primul rând, în ultima vreme, în comună au debutat lucrări de investiții foarte importante. Luându-le într-o anumită ordine, aș începe cu lucrarea de pe cursul pârâului Stejaru, areal afectat foarte mult datorită inundațiilor din anii din urmă. Lucrările de modernizare a DC 154 Stejaru au început pe toată lungimea (3 km). Zile trecute s-a predat amplasamentul acestui drum către constructor, iar acum se lucrează de zor. Este o lucrare foarte importantă pentru localnici, numai că dumnealor trebuie să nu îngreuneze lucrările de execuție, mai ales că termenul de finalizare este foarte scurt. De aceea, nu trebuie lăsate autovehiculele sau alte materiale de construcție în zona drumului sau în apropierea acestuia. Ca atare, indirect, trebuie să ajutăm constructorul, pentru că investiția va reduce foarte mult pericolul de inndații și de producere de noi pagube. Oamenii nu știu, dar îi anunț că s-au depus mari eforturi pentru obținerea de fonduri. Pe o lunmgime de 3 km se vor afla mijloace mecanice de lucru – excavatoare, buldozere, etc, dar și autocamioane mari. De aceea, îndemn oamenii să fie înțelegători, pentru că totul este în favoarea lor.
– Ați afirmat că se lucrează pe două fronturi.
Așa este, pentru că se vor efectua lucrări în mai multe locuri. Este vorba de asfaltarea altor drumuri comunale și sătești. În acest sens, pe data de 12 ianuarie 2022, s-au semnat contractele de execuție pentru lucrările de modernizare a drumurilor de interes local în comuna Farcașa, respectiv: strada Popeștilor; strada Pârâului; strada Florilor. În ziua de 23 decembrie 2021, s-a semnat și contractul de execuție a lucrărilor de modernizare a străzii Poiana Sava, din satul Stejaru. Valoarea totală a acestor lucrări este de aproximativ 6.000.000 lei și vor fi finalizate în cursul anului 2022. Sunt lucrări importate pentru satele noastre și aduc un plus întregii comune. De aceea sunt foarte bucuros că am reușit să găsesc finanțarea necesară și mă voi preocupa în continuare să găsesc fonduri și pentru celelalte proiecte de modernizare a comunei noastre.
Primăria în casă nouă
– Ce activități vor urma?
De fapt, suntem în plină campanie de racordare a gospodăriilor la rețeaua de alimentare cu apă potabilă. Este o acțiune amplă, iar oamenii trebuie să înțeleagă că racordarea la rețea este în folosul dumnealor, penru că aduce un plus la calitatea vieții. Apa care este folosită în comună pe rețea este de foarte bună calitate.
– Ce veți face cu noua Casă de Cultură?
Voi încerca să obțin fonduri pentru a o termina. Dacă nu, vom apela la bugetul local. În fond, clădirea va fi una cu activități diverse, în care vor funcționa primăria, sala de spectacole și biblioteca. Va mai fi și un spațiu muzeistic. Oricum, primăria va funcționa, nu peste multă vreme, în respectiva construcție.
– Ce veţi face cu actuala clădire a primăriei?
De ceva vreme, încerc să atrag agenți economici în comună, inclusiv CAR, care este la Ceahlău. S-ar putea să aducem și Protopopiatul aici. Sunt multe idei, dar vom vedea ce se va întmpla în viitorul apropiat sau mai îndepărtat. Important este ca Facașa să devină, în timp, un punct de atracție pe terțe planuri.
– Pomeneați într-o vreme de înființarea unei infrastructuri turistice.
Așa este. Avem multe de pus în practică în viitor. Comuna dispune de un cadru natural care se pretează la multe activități în domeniu, mai ales pe văile pârâurilor Farcașa și Stejaru. Acum lucrăm la drumul de la Stejaru, iar cu timpul vom iniția alte și alte proiecte în acest sens.
Ecologizarea comunei
– Turism înseamnă și păstrarea și conservarea mediului?
În această perioadă s-a desfășurat Campania Națională “Curățăm România”, care se desfășoară sub sloganul “Vrem o țară fără deșeuri abandonate”. De aceea ne-am alinat și noi acestei acțiuni, iar în ziua de 12 mai 2022 am inițiat o acțiune, prin care comuna noastră trebuie să ofere imagini și peisaje curate și frumoase. Trebuie să ne implicăm cu toții și să ne facem curat în spaţiul public din zona locuinței noastre, să ne curățăm șanțurile, să cosim iarba, să adunăm deșeurile, etc. Avem nevoie și de voluntari pentru igienizarea albiilor pârâurilor, a drumurilor, a spațiilor publice, etc. Dorința mea privind dezvoltarea turismului în comuna nostră este imensă, numai că trebuie să punem în valoare tocmai ceea ce ne-a dat natura. Trebuie să o conservăm și să avem grijă de ea. Cei care vor să dea o mână de ajutor sunt așteptați alături de noi oricând. Astfel, în ziua de joi, 12 mai 2022, ora 8:00, la Primăria Farcașa au fost oferiți saci menajeri și mănuși. Am făcut apel la spiritul civic al localnicilor, să ne adunăm cât mai mulți cetățeni și să dăm comunei noastre imaginea pe care o merită.
– Cu ce rezultat s-a terminat acțiunea?
A fost o acțiune reușită, cu toate că am avut o zi intensă și obositoare, privind activitatea de ecologizare a comunei Farcașa. S-a acționat în toate satele, dar cu precădere în Popești și Stejaru. Au fost tăiate resturile vegetale de pe marginea drumurilor, s-au adunat deșeurile (sticle, pet-uri, diferite plasticuri, textile, cutii metalice, etc), crengi, alte materiale aruncate în albiile pârâurilor, a râpilor sau prin șanțuri. În total, au fost adunate aproximativ 12 tone de deșeuri.
Spiritul civic, la înălțime
– Cine a venit lângă dvs?
La această activitate au participat numeroși voluntari, elevi ai Școlii Gimnaziale “Ioan Luca”, profesori, consilierii locali ai comunei Farcașa, personal din cadrul ocoalelor silvice Borca și Poiana Teiului, angajații Primăriei Farcașa, reprezentanți ai unor societăți comerciale din comună. Tuturor le mulțumim din suflet pentru implicare și pentru spiritul civic și de voluntariat. Ne așteptam ca toate societățile comerciale din comună să participe la această acțiune, însă nu a fost așa. Însă, pe această cale le mulțumim pentru implicare administratorilor societăților comerciale participante. De aceea, vin din nou cu rugămintea în fața locuitorilor comunei noastre, de a ne dori cu toții să trăim într-un mediu curat și civilizat. Mereu ne raportăm la alte țări, unde oamenii respectă natura și mediul înconjurător, unde nimeni nu aruncă nimic la întâmplare. Așadar, haideți să ne comportăm și noi la fel, pentru că putem și e foarte simplu: nu aruncăm nimic pe domeniul public, scoatem gunoiul sortat joia și vinerea, iar resturile vegetale le depozităm în gospodăria noastră. În acest fel, putem și noi să dovedim că suntem civilizați. Mai mult, în perioada următoare vom monta camere de supraveghere în toate zonele critice și vom aplica amenzi celor care vor arunca orice fel de deșeuri pe domeniul public. În zilele viitoare continuăm această activitate de curățenie până la finalizare.
– Ca o curiozitate, comuna Farcașa se remarcă și prin construirea primei săli de gimnastică din județul Neamț?
Așa este, clădirea fiind construită de Administrația Domeniului Coroanei, la începutul secolului trecut. Anii s-au scurs, noi am rămas cu sălița noastră, în care, în lipsa unui spațiu de spectoale sau a altor activități, ne bucurăm tot de ea. Nu cu multă vreme în urmă, Biblioteca din comună și Primăria Farcașa au organizat o acțiune cumva în premieră, privind acordarea primului ajutor, care este esențială a fi învățată încă de la vârste fragede. Bibliotecara Georgiana Bucur a organizat activitatea intitulată “Și eu pot fi salvator!”. Sunt momente în viața când ești pus în situații limită, de a întreprinde rapid anumite acțiuni, care pot fi vitale pentru unii dintre noi. De aceea, inițiativa doamnei bibliotecar merită evidențiată.
”Sper, dar nu cred în miracole”
– A trecut un an și jumătate de când sunteți în fruntea comunei.
Știam că va fi greu, dar nu credeam că va fi și mai greu decât îmi imaginasem. Zilele trecute, am fost prezent pe DN 15, sector Bicaz-Poiana Largului, alături de alţi primari de pe Valea Bistriței care va beneficia de covor asfaltic pe toată lungimea. Am înțeles că lucrările vor debuta în acest an, iar premierul României a deblocat finanțarea acetei lucrări. Este o veste bună pentru toți cei care călătoresc spre reședința județului sau în alte locuri.
– Ce proiecte vor urma?
Am mai multe pe masa de lucru, dar nu le voi anunța decât atunci când vom avea asigurată finanțarea. Urmează Programul “Anghel Saligny”, iar bătălia pentru obținerea de fonduri va fi foarte mare. Nu știm exact cât va reveni fiecărei comunități. Sunt și voci pesimiste, dar am încredere în actualul guvern, chiar dacă este de coaliție. La Farcașa sunt mlte de făcut, pe unele am început să le realizez, iar altele încă mai așteaptă.
– Cum va arăta comuna peste doi ani și jumătate?
Oricum, mult mai bine ca acum. Voi căuta să bifez cât mai multe realizări, iar comuna Farcașa să aibă de toate. Foarte greu va fi cu locurile de muncă, dar, în anumite limite, se pot înființa unele activități economice, care să țină tineretul pe loc. Însă, va fi foarte greu. Depopularea munților este un fenomen răspândit în toată țara, iar tinerii valoroși caută locuri bine plătite, funcție de pregătirea pe care o vor avea. Eu încă mai sper, dar nu cred în miracole.
A consemnat Constantin NEGRU