Casa Corpului Didactic Neamț – lider de consorțiu Erasmus+
Casa Corpului Didactic Neamț a obținut acreditarea Erasmus pentru mobilități Erasmus+ în domeniul „Educație școlară”, număr de referință: 2020-1-RO01-KA120-SCH-095554.
Acreditarea Erasmus este un instrument pentru organizațiile din sectoarele educația adulților, formarea profesională și educație școlară care doresc să se implice în proiecte și activități de schimb și cooperarea transfrontalieră. Organizațiile acreditate Erasmus au acces simplificat la oportunitățile de finanțare în cadrul Acțiunii Cheie 1 în cadrul Programului 2021-2027.
Obținerea acreditării Erasmus confirmă faptul că solicitantul a realizat un plan de implementare a activităților de mobilitate de înaltă calitate, ca parte a efortului mai larg de dezvoltare și internaționalizare a organizației.
Acest plan se numește Plan Erasmus și este o parte cheie a solicitării de acreditare Erasmus.
Membrii consorțiului Erasmus+ al cărui lider este Casa Corpului Didactic Neamț, sunt: Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman, Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig, Şcoala Gimnazială „Regina Maria” oraşul Bicaz, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă –Tîrgu Neamţ, Liceul „Mihail Sadoveanu” Borca, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani.
Obiectivele propuse în cadrul acestui consorțiu, sunt:
Îmbunătățirea în 5 ani a formării profesionale a 150 de cadre didactice care predau în mediul rural și urban în școlile partenere în scopul creșterii actului educațional la standarde europene.
Reducerea ratei abandonului școlar cu 5 % în școlile din consorțiu, în următorii 5 ani, prin îmbunătăţirea calităţii serviciului de educaţie și adaptarea la nevoile şi opţiunile a peste 100 elevi.
Instituțiile de învățământ din consorțiu au implicat elevii școlilor într-un concurs de creație și design în urma căruia s-a ales prin vot electronic logo-ul proiectului.
În cadrul consorțiului, în luna aprilie 2022, un cadru didactic de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman a participat la o activitate de job shadowing.
Până la încheierea anului școlar, echipe de cadre didactice din fiecare școală din consorțiu vor participa la programe de formare finanțate în cadrul acestui program, în Italia, Spania, Croația, după cum urmează:
– 28/08 – 04/09/2022 – curs EPDM – European Project Design and Management JUMP – ASSOCIATION – SOVERATO (CZ) – ITALY
– 16.05-21.05.2022 – curs Conflict Management, Emotional Intelligence and Bullying Prevention, Barcelona, Spain
– 23.05-27.05.2022 – curs Leadership and Management in Schools, Valencia, Spania
– 21-27.08.2022 – curs STRATEGIES FOR REDUCING EARLY SCHOOL LEAVING-SPLIT, CROATIA
– 23- 28 .05.2022 – Empowering People with Disabilities: Communication and Active Engagement – Thessaloniki – Grecia
Selecția cadrelor didactice participante la programele de formare s-a făcut la nivelul școlilor, în funcție de criterii bine stabilite, urmărind ținte strategice planificate în proiect.
CCD Neamț organizează cursuri de formare profesională cu fonduri de la Centrul Regional Francofon pentru Europa Centrală și de Est CREFECO
În cadrul activităților de formare organizate de către Centrul Regional Francofon pentru Europa Centrală și de Est CREFECO al Organizației Internaționale a Francofoniei OIF, în colaborare cu Ministerul Educației, în perioada 12 mai – 3 iunie 2022 se desfășoară stagiul hibrid de formare naţională cu tema Enseigner la grammaire autrement, program de 18 ore cu prezență fizică și 12 ore online.
În cadrul acestui proiect, în perioada 18 – 20 mai 2022, Ministerul Educației în parteneriat cu CREFECO și Casa Corpului Didactic Neamț organizează stagiul de formare cu prezență fizică la Piatra-Neamț, județul NEAMȚ.
La acest curs vor participa 33 de formabili, profesori de limba franceză din țară și din județul Neamț. Formatori de prestigiu, doamna Emilie Lehr și doamna Cristina Grigori, vor prezenta conținuturi inovative, în scopul formării unor noi competențe în modul de abordare a predării gramaticii limbii franceze.
************************
Programe de formare continuă la CCD Neamţ
Misiunea Casei Corpului Didactic (CCD) este de a promova inovaţia şi reforma în educaţie, de a asigura cadrul pentru dezvoltarea personală şi profesională a personalului din învăţământul preuniversitar, în corelaţie cu standardele profesionale pentru cariera didactică, standardele de calitate şi competenţele profesionale, precum şi în conformitate cu politicile şi strategiile naţionale în domeniul educaţiei. În contextul actual, misiunea CCD Neamț cere impetuos o comunicare mai atentă, găsirea de soluții, împărtășirea exemplelor de bună practică, astfel încât să poată fi descoperite metode universal-valabile de educație și formare. Inovația pedagogică este necesară, iar împărtășirea ideilor – salvatoare.
Activitatea de formare a cadrelor didactice este, în momentul de față, influențată de interacțiunea, în mod diferit, cu spațiul virtual. Experiențele pozitive ale profesioniștilor de la CCD Neamț au permis adaptarea rapidă la noile realități și prin desfășurarea online a cursurilor și a activităților metodice, științifice și culturale. Am analizat avantajele și oportunitățile pe care instruirea la distanță le poate oferi și am ținut cont de limitele și dificultățile ce pot să apară. Toate cursurile derulate prin CCD Neamț, ce vor viza dezvoltarea competențelor digitale, reprezintă consecințele firești ale nevoii de formare pe care o au cadrele didactice, aflate astăzi în fața unei noi provocări.
Parcurgerea acestor programe de formare reprezintă un sprijin serios pentru cadrele didactice puse în fața faptului împlinit: acela de a lucra pe platforme digitale online. Trecerea de la formarea față în față la formarea online presupune și o pliere, pe cerințele actualului, a realităților imediate. Activitățile de formare continuă vin în sprijinul cadrelor didactice interesate să desfășoare cursuri menite să contribuie la dezvoltarea personală și profesională. Mutându-se online, cursurile avizate vor fi cu precădere gratuite.
Prin statutul ei, CCD este unitate conexă a Ministerului Educaţiei Nationale, funcţionează în fiecare judeţ şi poate organiza fililale în judeţ, respectiv în sectoarele municipiului Bucureşti. Din punct de vedere metodologic este subordonată Direcţiei generale management, resurse umane şi reţea şcolară din cadrul Ministerului Educaţiei Nationale, iar pe plan local este coordonată şi controlată de Inspectoratul Şcolar Judeţean. Ca instituţie din sistemul de învăţămât preuniversitar, CCD este centru de resurse şi de asistenţă educaţională şi managerială pentru cadrele didactice şi didactice auxiliare şi se poate acredita ca furnizor de formare continuă.