Festivalul de Artă populară “Lada cu zestre”, ediția a XVI-a, are loc în Parcul Tineretului din Piatra Neamț în perioada 27-29 mai, de vineri până duminică. Manifestarea este organizată de Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț și face parte din calendarul “Târgului de Piatra”.
Iubitorii portului și ai artei populare pot admira și achiziționa costume populare, împletituri, podoabe și bijuterii, ceramică, covoare țesute manual, obiecte din lemn și lut, ouă încodeiate și altele. Prima ediția a festivalului a avut loc în anul 2006, devenind destul de repede unul dintre târgurile tradiționale ale orașului.
La această ediție participă creatori populari cu tradiție, dar și nume noi: Florin Cramariuc, celebru meșter de prelucrare a lemnului, Ștefan Mischiu, renumitul olar oltean, promotorul ceramicii de Horezu, Francisc Egyed, artist din Oradea, creator și cântăreț la instrumente populare precum tulnicul, toba, drâmba sau țitera, meșterul Alexandru Rotar din Mureș, Rozica Măldărășeanu de la Vălenii de Munte, alături de Ion Albu din Timișești – singurul meșter din județ care a primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu, urmaș al lui Neculai Popa din Târpești și alți 50 de meșteri și creatori populari.
În cadrul festivalului, astăzi, 27 mai, de la ora 17,00, are loc lansarea cărții “Timpul sacru. Sărbătorile de altădată” a lui Marcel Lutic, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț. Este a treia ediție a cărții, revizuită și adăugită și va fi prezentată de scriitorul Adrian G. Romila, doctor în antropologie culturală și critic literar.
Sâmbătă, 28 mai, va avea loc Adunarea generală a Asociației Meșterilor Populari din Moldova. În cadrul festivalului vor fi organizate un photo corner și o tombolă cu premii constând în obiecte de artă populară. Potrivit tradiției, un meșter popular va primi Premiul „Neculai Popa”, ca recunoaștere a valorii creației artistice populare.
Angela Croitoru