Mesajul cunoscutul șlagăr “Iubiți și câinii vagabonzi” al regretatului Mihai Constantinescu se pare că nu are succes în orașul Târgu Neamț. Spunem asta, pentru că, de mai multă vreme, în ciuda reapariției a unui număr însemnat de câini fără stăpân pe străzile orașului și în ciuda eforturilor administrației locale de a prelua câinii de pe străzi cu o firmă specializată, implicit de a scoate la licitație înființarea unui serviciu public pentru gestionarea câinilor fără stăpân, rezultatele sunt aproape nule. Nicio asociație sau ONG, care cel puțin teoretic se ocupă cu protecția și îngrijirea animalelor nu s-a implicat în rezolvarea acestei probleme. Ba mai mult, au fost momente în care au pus piedici și s-a ajuns la procese. Procesele deschise de aceste ONG-uri au început în 2018, vizate fiind societatea Centrul de Întreținere Urbană, apoi Primăria și Poliția Locală Târgu Neamț pentru anularea contractului serviciului de ecarisaj cu Salubritas Piatra Neamț. Și așa cum se întâmplă mai mereu în România este nevoie de o tragedie, de un copil mușcat și rănit de un câine pentru ca această problemă să fie rezolvată.
Drumul spre iad e pavat cu bune intenții
În tot acest timp, sesizările cetățenilor cu privire la numărul mare de câini fără stăpân din oraș și pericolul ca aceste animale să facă și victime în rândul copiilor sau adulților sunt conștiincios adunate la primărie.
Primarul Daniel Harpa a luat act de sesizările cetățenilor și a precizat: “Există un blocaj în ceea ce privește gestionarea problemei câinilor maidanezi. Din cauza unor neînțelegeri cu anumite ONG-uri (care au intentat procese în instanță) și a cadrului normativ actual, nicio firmă specializată nu dorește să preia serviciul de ecarisaj. L-am scos la licitație, însă nimeni nu s-a prezentat. Acum încercăm din nou. Am discutat și cu alți primari, e o problemă spinoasă în întreaga țară. Vă informez că Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a demarat un proiect pentru protecția animalelor victime ale violenței sau abandonate pe raza județului, inclusiv în Târgu Neamț, la final se va amenaja un adăpost și o clinică. Și eu sunt iubitor de animale, dar locul lor nu este pe stradă. Aceste biete animale ajung acolo din cauza unor oameni iresponsabili și pun în pericol siguranța noastră, a tuturor. Dacă am înțelege cu toții asta, lucrurile ar sta altfel. Nu primim sprijin din partea ONG-urilor. Mai mult, ne-au dat și în judecată. Sperăm ca această problemă a câinilor fără stăpân va fi rezolvată odată cu construcția acelui centru pentru câini demarat de Consiliul Județean, care pare a se finaliza până cel târziu la finele acestui an. La ora actuală serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân în oraş este nefuncţional, după încetarea contractului cu S.C. Centrul de Întreţinere Urbană S.R.L. al cărui acţionar majoritar este oraşul Târgu Neamţ, precum şi ca urmare a Sentinţei civile nr. 1344/2018 a Judecătoriei Târgu Neamţ, prin care activitatea de eutanasiere a fost suspendată”.
În toată această perioadă Florin Tofan, șeful Poliției Locale Târgu Neamț și un angajat al primăriei fac drumuri la Piatra Neamț pentru a da cu subsemnatul la sediul Poliției Animalelor cu privire la procesul care se află pe rol la Judecătoria Târgu Neamț. Florin Tofan explică: “În 2019 un ONG a deschis proces Poliției Locale la Judecătoria Târgu Neamț deschizându-se și un dosar penal. La acea vreme primăria avea contract cu societatea Salubritas și angajați ai poliției locale însoțeau lucrători de la respectiva societate de ecarisaj din Piatra Neamț, pentru ridicarea câinilor fără stăpân de pe raza orașului. O persoană din cadrul acestui ONG ne-a abordat într-un mod provocator vizavi de activitatea desfășurată conform contractului dintre primărie și Salubritas. Am fost citat în acel dosar alături de șeful serviciului juridic din cadrul primăriei. Și acum este dosarul pe rol la Judecătoria Târgu Neamț. Până nu se stinge litigiul noi nu putem demara un alt contract pentru servicii ecarisaj. Până acum am mers de două ori la Piatra Neamț, la Poliția Animalelor pentru audieri în baza dosarului din instanță. Suntem acuzați că am abuzat animalele. E o nebunie”.
Sunt bani prea puțini?
Cauza lipsei participanților la aceste licitații ar putea fi prețul considerat prea mic pentru preluarea acestui serviciu public de gestionare a câinilor fără stăpân. Chiar dacă, raportat, de exemplu la o bursă școlară pentru copii proveniți din familii cu venituri scăzute, ele nu par chiar așa. Iată prețurile ”oferite” de autoritarea public locală:
– capturare și transport la adăpost a câinilor fără stăpân prin metode specifice – 40 lei;
– microciparea câinilor fără stăpân revendicați sau adoptați – 30 lei;
– examinarea clinică și înregistrarea câinilor în registre speciale și în fișa individuală – 10 lei;
– adăpostirea, îngrijirea și hrănirea câinilor fără stăpân/zi – 5 lei de câine; deparazitarea câinilor interior și exterior – 15 lei;
– vaccinarea antirabică a câinilor – 22 lei;
– sterilizare- castrare masculi – 80 lei;
– sterilizarea-ovarioctomie femele – 100 lei;
– eutanasiere – 40 lei;
– neutralizarea cadavrelor – 5 lei de kg;
– efectuarea dezinfecțiilor și dezinsecțiilor în adăpostul de câini și mijloace de transport – 2 lei de mp.
Valoarea estimată fără TVA a contractului pentru un an este de 105.000 lei iar valoarea estimată fără TVA a contractului pe 5 ani este de 525.000 lei.
ONG-urile ajută sau pun piedici în rezolvarea problemei?
Dacă întrebaţi la primărie, răspunsul îl aveți deja. În acest moment nu există un serviciu public pentru gestionare a câinilor fără stăpân organizat, coordonat, reglementat, condus, monitorizat şi controlat de autoritatea administraţiei publice locale și din cauza proceselor deschise de asemenea organizații. Mai mult, există ONG-uri care au acționat și în instanță primăria și societatea Centrul de Întreținere Urbană, pentru a suspenda orice activitate de rezolvare legală a problemei câinilor fără stăpân. Cine sunt aceste asociații/ONG-uri: Asociația “Harmony Fund”, Asociația “Polaris” și Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului, ca să amintim doar o parte. Unele acțiuni au fost făcute cu scopul clar de a bloca o activitate, pentru că, de exemplu, la apel nici măcar nu s-a făcut efortul de a timbra acțiunea.
O asociație care a dat semne că vrea să facă ceva pentru câinii din Târgu Neamț este “Youth for Neamț”, cu sediul în satul Petru Vodă, comuna Poiana Teiului. Reprezentanții ei au făcut chiar o solicitare la Primăria Târgu Neamț, pentru a li se pune la dispoziție un spațiu, pentru ca aceștia să sterilizeze câinii. La rândul ei, primăria a trimis un răspuns prin care solicita mai multe detalii despre asociație și despre despre modalitatea de lucru. Cine prinde câinii și ce se va întâmpla cu ei după sterilizare? Sunt trimiși înapoi pe străzi? O scurtă privire pe site-ul acestei asociații nu convinge cu privire la seriozitatea ei, cel puțin din acest punct de vedere. Nicio adresă, niciun contact, nici un nume de persoană cu funcție de conducere. Pentru a putea lua legătura cu ei ți se cere să trimiți un mesaj scris pe site. Rămâne de văzut cum vor decurge lucrurile în continuare. (Ciprian Traian STURZU)