Trimis în judecată de către DNA n luna februarie a anului trecut, într-un dosar în care era acuzat de trafic de influenţă, deputatul Mugur Cozmanciuc a fost achitat de un complet de 3 judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care au considerat că ”fapta nu există”! Cel puțin așa susține Cristian Ene, cunoscutul avocat care a coordonat apărarea în acest caz.Soluția confirmă spusele acestuia:
” I. În temeiul art.396 alin. 5 Cod procedură penală raportat la art.16 lit. a) Cod procedură penală achită inculpatul Cozmanciuc Corneliu-Mugurel… pentru săvârşirea infracţiunii de: – trafic de influenţă, prevăzută la art. 291 alin. 1 din Codul penal cu referire la art. 6 din Legea nr.78/2000, întrucât fapta nu există. II. În temeiul art.396 alin. 5 Cod procedură penală raportat la art.16 lit. a) Cod procedură penală achită inculpatul Marcoci Vlad…pentru săvârşirea infracţiunii de: – cumpărare de influenţă, prevăzută la art. 292 alin. 1 din Codul penal cu referire la art. 6 din Legea nr.78/2000, întrucât fapta nu există. III. În temeiul art.396 alin. 5 Cod procedură penală raportat la art.16 lit. a) Cod procedură penală achită inculpatul Ciufudean Sorin Emanoil … pentru săvârşirea infracţiunii de: – instigare la cumpărare de influenţă, prevăzută la art. 47 Cod penal raportat la art. 292 alin. 1 din Codul penal cu referire la art. 6 din Legea nr.78/2000, întrucât fapta nu există. Cheltuielile judiciare avansate de stat ramân în sarcina acestuia. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Marcoci Vlad în sumă de 868 lei, rămâne în sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 2 mai 2022.”
Reamintim că procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Corneliu-Mugurel Cozmanciuc pentru trafic de influenţă, în același dosar au fost deferiţi justiţiei Vlad Marcoci, la data faptei inginer în cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), pentru cumpărare de influenţă şi Ciufudean Sorin Emanoil, administrator al unei societăţi comerciale, pentru instigare la cumpărare de influenţă. Procurorii anticorupţie notau în rechizitoriu că, în perioada 4 – 27 noiembrie 2019, Corneliu-Mugurel Cozmanciuc ar fi pretins de la Vlad Marcoci 500.000 de lei, lăsând să se creadă că va interveni pe lângă ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor din acea perioadă pentru ca acesta să numească în funcţia de director general al Administraţiei Naţionale „Apele Române” o persoană apropiată de omul de afaceri. ”În perioada noiembrie-decembrie 2019, Ciufudean Sorin Emanoil și Marcoci Vlad erau convinși de influența pe care Cozmanciuc Corneliu Mugurel o avea asupra lui Alexe Costel, ministrul mediului, apelor și pădurilor, influență ce nu a fost infirmată de Cozmanciuc Corneliu Mugurel pe parcursul discuțiilor purtate cu Marcoci Vlad”, notau procurorii în rechizitoriu.
„Banii urmau să fie remişi în două tranşe, iar cel care trebuia să asigure plata era omul de afaceri. Numirea respectivă nu s-a mai produs, deoarece, în data de 21 ianuarie, în funcţia de director general al ANAR a fost numită o altă persoană”, acuzau anchetatorii.
La puțin timp după trimiterea în judecată Mugur Cozmanciuc renunța la funcția de președinte al PNL Neamț. (C.I.)