Diplome și premii surpriză au fost acordate tuturor celor 48 de elevi din Piatra-Neamț care au participat la etapa județeană a concursului național „Știu și aplic. Securitatea și sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii”.
Festivitatea de premiere s-a desfășurat astăzi, 3 mai, la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț. Șeful instituției, Ioan Popescu – primul din țară care a promovat acest concurs încă din anul 2008 în Neamț, urmat de colegul său de la Sibiu – a ținut ca la această ediție, prima de după pandemie, să aprecieze eforturile fiecărui elev. Diplomele acordate de ITM Neamț au fost însoțite și de o sumă de bani acordată personal de sponsori pentru a răsplăti dorința celor 48 de elevi de a afla cunoștințe din afara programei școlare. Surprizele au continuat și cu oferirea unui echipament de protecție fiecărui licean, câte un set constând dintr-o șapcă și un tricou.
La ediția din acest an au concurat, în echipe de câte doi elevi, liceeni de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” – la secțiunea tehnologică – și de la Colegiul Național de Informatică – la secțiunea teoretică. Structura competiției a fost împărțită între ciclul inferior pentru clasele IX-X și ciclul superior pentru clasele XI-XII. La etapa națională, din perioada 13-15 mai, vor participa doar echipele calificate pe locul I la ambele secțiuni și categorii, formate din 8 elevi. „Felicit elevii și profesorii care i-au pregătit. Vreau să vă spun că Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași este singura din țară care pregătește de vreo cinci ani, cred, specialiști în domeniul securității și sănătății în muncă. Este o profesie nouă în România și o șansă pentru voi, liceenii, de a vă alege o carieră în acest domeniu și de a ajunge specialiști, sunt puțini în țară. Ați dovedit că v-ați însușit cunoștințele din perioada de pregătire a concursului, că puteți identifica în mod corect atât echipamentele individuale de protecție, cât și riscurile la care sunt expuși lucrătorii din diferite domenii de activitate, înainte de a fi voi lucrători. Felicitări încă o dată și succes în orice profesie veți alege”, a declarat Ioan Popescu, la finalul festivității la care au fost acordate diplome profesorilor și conducerilor celor două școli care s-au implicat în concurs. Din partea Inspectoratului Școlar Neamț, instituția parteneră, la premiere a luat parte prof. Mihaela Aanei, responsabilă de activitățile extrașcolare, care a felicitat, la rându-i, fiecare elev.
Nu în ultimul rând merită menționați sponsorii pentru gestul lor simbolic, dar cu atât mai valoros în această perioadă dificilă pentru mediul privat de afaceri: Mondo România, Rubin Construct, Izvorul Muntelui EM, Simandal Lemn Design, Interplus Nay.
Cristina Iordache