În ședința Consiliului Local Piatra Neamț din 28 aprilie, 13 din cei 21 de consilieri locali prezenți au votat “pentru”, iar restul s-au abținut la proiectul privind majorarea valorii contractului firmei Salubritas pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Proiectul a trecut și societatea favorită a municipalității – în ciuda rezultatelor mai mult decât discutabile – a primit o suma consistentă, ca suplimentare la contractul de concesiune a activității privind gestionarea câinilor fără stăpân, de aproximativ 1,5 milioane de lei, fără TVA. Motivația: a fost depășit numărul estimat de câini capturați și care au beneficiat de cele patru servicii de bază: deparazitare, microcipare, carnet de sănătate și vaccinare. Plus cazare. Toate plătite în marea lor majoritate din bani publici.
“Eu, de când sunt director, nu am eutanasiat niciun câine!”
Contractul este realizat pentru perioada 20 iulie 2020-15 iulie 2022, în baza unor estimări cu o medie de 40 de câini capturați pe lună, care urmau să beneficieze de toate serviciile de bază din contract, 66% dintre aceștia urmând să fie sterilizați. Însă, în urma sesizărilor primite și a ieșirilor zilnice în teren, numărul câinilor comunitari capturați a fost mai mare, în marea majoritate a lunilor. Potrivit informațiilor furnizate de directorul Alexandru Rareș, în august 2020 au fost capturați 83, în noiembrie același an 65, în mai 2021 au fost 108, în iulie – 71, iar în februarie 2022 a fost atins un maxim de 113 câini capturați lunar, ca exemplu. Până pe 22 martie, potrivit rapoartelor Salubritas (și am primit asigurări că numărul acesta este verificat prin microcipurile care se pun tuturor câinilor capturați și care intră în baza de date a societății și în sistemul online REX la nivel național) au fost capturați 1.288 de câini fără stăpân, depășind cu 328 numărul celor estimați a fi prinși. Potrivit calculelor directorului, acum, la finalul lunii aprilie, ar fi 680 de câini capturați peste estimări. Ceea ce înseamnă o valoare de 6.999,52 de lei în plus față de ceea ce era prevăzut în contract.
“Limita prevăzută în contract este de 40 de câini pe lună. Noi dacă găsim 55 de câini într-o lună, ca exemplu, trebuie să-i prindem, nu-i putem lăsa în stradă că, gata, am prins 40! La intrarea în adăpost, cu banii primiți de la primăriile comunale, noi puteam să reținem cei 15 câini în plus, să-i sterilizăm, să-i tratăm sau să le facem o intervenție medicală. În contract scrie 66% vor fi sterilizați și microcipați. Noi îi facem pe toți, că nu pot să bag 6 câini îi sterilizez și 4 câini îi bag nesterilizați, chiar dacă noi ținem femele separat, masculi separat. Îi pierd înăuntru și nu știu cum să-i identific. Nu pot pe urmă să iau 300 de câini la verificat să-l caut pe ăla necipat. Câinii aceștia sunt microcipați, sunt înregistrați în REX și la medicii veterinari. Normal contractul era mai mare, dar de când a fost problema aceea cu Vasluiul care ne face concurență neloială și care doar prinde și omoară, valoarea contractului s-a dus în jos și am ajuns la 1,5 milioane de lei. Asociațiile fac presiuni să-i eliberăm în oraș! Sincer, eu pe numele Salubritas-ului nu-i microcipez să le dau drumul în oraș și să muște după aceea pe cineva. Pentru că pe microcip fiecare câine trebuie să aibă un proprietar. Avem proces de 40.000 de lei pentru câinele unui boschetar care a mușcat un om, deși avem probe al cui era câinele”, a detaliat directorul Alexandru Rareș.
Primele 7 zile de la capturare câinii pot fi recunoscuți dacă au stăpân, ei fiind mediatizați pe diferite rețele de socializare și pe site-ul societății, în următoarele 7 zile sunt scoși spre adopție, unii dintre ei în târgurile de adopții organizate de Salubritas în centrul istoric din Piatra Neamț. După aceste 14 zile legea permite eutanasierea, dar, în practică, Salubritas nu ucide acești câini ci îi ține în continuare, în medie alte 30 de zile, în adăpost. “Eu de când am intrat director, de un an și ceva, nu am eutanasiat niciun câine din partea Primăriei Piatra Neamț. I-am ținut pe banii din celelalte localități, i-am menținut în adăpost”. Ce nu ne spune directorul este că păstrarea câinilor peste termenul legal crește costurile municipalității, iar că numărul mare de câini nu înseamnă condiții mai bune.
Rex comunitarul și… “primarul hitlerist”
Unele asociații ajută cu mâncarea pentru câini, cum este Asociația Claudia din Piatra Neamț, dar cele mai multe dintre acestea, ni se spune, în afară de a-și trimite voluntarii să facă fotografii și să facă presiuni la primărie afirmând că sunt condiții improprii, nu prea fac altceva. În ultimul an au fost adoptați mai puțin de 100 de câini fără stăpân. Ce-i drept legea permite adoptarea de maxim 20 de câini fără stăpân pe lună de către o asociație, dar nici pe aceștia nu-i iau, spune directorul Salubritas. Unele asociații au făcut o mică sau mai mare afacere din exportul câinilor către alte asociații europene. Ei trimit câinii din România, pe bani, la instituții similare din Franța sau din alte țări europene.
“Ei fac un fel de tranzit ai câinilor, iau câini de la noi, îi mai cazează 2-3 zile prin București, pe bani, pe urmă îi trimit cu avionul în Franța sau în alte țări, la alte asociații care au adăposturi, unde sunt adăpostiți câteva săptămâni și pentru care primesc bani. Cum vedeți prin mall-uri voluntari din ăștia care cer bani pentru diferite probleme sociale, pentru acțiuni umanitare, așa fac și ei”, a precizat Alexandru Rareș.
Câinii astfel preluați primesc pașaport prin grija unor medici veterinari din Capitală, pentru a putea trece granițele și a fi găzduiți de asociații sau fundații din străinătate. Adăpostul din strada Dimitrie Bolintineanu din Piatra Neamț are o capacitate de 450 de câini, însă, de regulă sunt în jur de 300 de câini în adăpost. Aceștia, în ultima perioadă de timp, sunt doar din Piatra Neamț, nu mai sunt aduși din comune și dintre ei au fost adoptați foarte puțini. Directorul Alexandru Rareș anunță că, în aceste condiții, în curând va trebui să treacă la eutanasierea lor. La ultimul târg de adopții, din 9 aprilie, au fost adoptați 10 câini, alți 11 la târgul anterior și se dorește organizarea cel puțin o dată pe final de lună a unor astfel de târguri, în care, în măsura în care se va putea, doritorii să poată veni la adăpost să aleagă din cei 300 de câini de aici, nu doar din cei expuși. Majoritatea adopțiilor se fac din rândul puilor, adulții nu prea au căutare, la ultimele târguri un singur câine adult fiind adoptat. Pentru fiecare câine adoptat se face microciparea cu numele stăpânului, localitate, număr de telefon, date despre câine, microcipul fiind un fel de buletin al câinelui, toate aceste date fiind înscrise și în sistemul național de arhivare REX, astfel încât toate aceste detalii pot fi găsite dacă tastezi pe căutare după numărul înscris pe microcip. Media câinilor care sunt eutanasiați anual din motive de sănătate sau bătrânețe este de 15. În acest moment sunt câteva zeci de câini care au și 2 ani de când sunt ținuți în adăpost. Este adevărat, legea permite eutanasierea câinilor fără stăpân după primele 14 zile de la capturarea lor, dar lasă la alegerea celor care dețin adăposturi dacă fac acest lucru sau îi mențin în viață în adăpost.
Salubritas face înștiințări lunare către primărie cu toate cifrele legate de situația cîinilor fără stăpân și așteaptă decizia primăriei legat de menținerea sau eutanasierea acestora, moment în care încep presiunile, potrivit directorului Alexandru Rareș, primăria fiind copleșită cu e-mailuri de tipul “primarul hitlerist” sau “primarul nazist”, pentru a opri eutanasierea câinilor și ca aceștia să fie eliberați pur și simplu înapoi pe stradă. Banii primiți zilnic pentru întreținerea unui câine sunt 9,53 lei, ceea ce înseamnă o medie de 285 de lei lunar, în condițiile în care o singură săgeată cu tranchilizant costă 123 de lei, iar pentru prinderea unui câine se folosesc cam două-trei, pentru că tradiția arcașilor lui Petru Rareș nu s-a transmis angajaților de la Salubritas. (Angela CROITORU)