Primarul comunei Dămuc, Ioan Voaideş, nu a câştigat mandatul bazându-se pe promisiuni hazardate şi continuă să acţioneze pe linia realizării confortului şi nivelului de trai decent pentru locuitorii comunităţii, prin prisma experienţei sale ca silvicultor şi consilier local timp de 12 ani consecutivi.
“Noi am vrea să facem multe, însă trebuie să ţinem cont de realităţi şi de banii pe care-i avem sau pe care-i putem primi pe contracte de finanţare. De aceea, le cer în continuare oamenilor din Dămuc să aibă răbdare aşa cum încercăm şi noi, echipa de la primărie şi din Consiliul Local, să avem! Nimic nu se rezolvă peste noapte. Vrem să-i mulţumim, ne dăm toată silinţa şi facem tot ce se poate face. Pot şi ei să-şi aducă aportul pe partea de salubrizare, păstrându-şi gospodăriile şi străzile comunei curate”, spune primarul Ioan Voaideş.
Priorităţile administraţiei locale din comună sunt alimentarea cu apă și canalizare pe tronsonul principal, care să traverseze centrul comunei şi de unde să se poată branşa şi celelalte gospodării de pe străzile adiacente şi înlocuirea treptată a încălzirii cu lemne, tot mai scumpă, cu gaz metan, în asociere cu alte două localităţi învecinate, Bicaz Chei şi Bicazu Ardelean, la care se lucrează pe partea de obţinere a autorizaţiilor.
80% din drumuri finalizate
Cea mai importantă componentă în orice comunitate, pentru atragerea de investiţii şi de turişti este, fără îndoială, infrastructura rutieră. În comuna Dămuc până acum au fost modernizate şi asfaltate, betonate sau balastate 80% din totalul drumurilor comunale.
Pe aşa-zisa Europeană, drumul comunal care face legătura între Dămuc şi Trei Fântîni, cu o lungime de 8,5 km, într-o zonă de o frumuseţe copleşitoare, urmează să fie efectuate lucrări de consolidare a malurilor, rigole şi pregătirea suportului pentru asfaltare sau betonare. Lucrările necesită o finanţare substanţială, iar cererea de finanţare a fost deja depusă pe Programul “Anghel Saligny”. Deocamdată, drumul se află în întreţinerea primăriei, care, cu mijloace proprii, a efectuat lucrări de tasare şi balastare, cu material luat chiar din dealul de lângă drum, peste 120 de camioane de balastru fiind deja împrăştiate pe porţiunile mai afectate ale drumului.
Un alt drum important pentru comunitate este drumul comunal Mâţu, cu o lungime de 14 km, pe care se efectuează lucrări de balastare.
A fost reabilitat drumul comunal Bățu, prin turnarea unor plăci de beton, pe un tronson de 3,5 km. Au fost realizate rigolele, lucrările de consolidare şi gabioanele, totul printr-un proiect cu o finanţare totală de 500.000 de lei, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
Alimentarea cu apă şi gazul metan
Pe partea de alimentare cu apă şi canalizare, primarul și-a propus să acceseze fonduri europene sau guvernamentale. Iniţial aceasta fusese gândită prin realizarea unei conducte principale, care să traverseze centrul comunei și de unde să se poată branșa celelalte gospodării de pe străzile adiacente. Acum, datorită conformaţiei terenului şi a surselor de apă viabile existente, executivul local a ajuns la concluzia că aceasta se poate realiza doar pe tronsoane separate.
Oamenii au acum sisteme proprii de alimentare cu apă, prin asocierea a 3-4 familii, care exploatează câte un izvor. Apa este de calitate și mai ales, gratuită. Aproximativ 90% dintre locuitorii din satul Dămuc, din centrul comunei, s-au racordat în regie proprie la astfel de izvoare. Au fost efectuate mai multe foraje, urmând să fie identificate surse viabile.
În acest proiect ar urma să fie realizată o alimentare cu apă şi canalizare pe o lungime de 12 km prin centrul comunei la care se vor mai adăuga şi străduţele adiacente. Dacă cererea de finanţare va fi aprobată în viitorul apropiat urmează realizarea studiilor topografice, geodezice şi hidro.
Gazul metan este un proiect de durată, comuna Dămuc fiind în asociere cu Bicaz Chei şi Bicazu Ardelean într-un proiect mai amplu pentru care s-a depus cererea de finanţare tot pe Programul “Anghel Saligny”. Primăria Dămuc și-a acoperit partea de studii topografice și a obținut toate avizele, urmând să găsească o rezolvare pentru acoperirea părții de cofinanțare, atunci când va fi cazul.
Turismul începe să prindă contur prin cele patru pensiuni deja existente şi alte câteva aflate în construcţie de către familii venite din alte zone ale judeţului şi din ţară care au cumpărat deja terenuri şi au început lucrările.
Proiecte în stand-by şi un muzeu al satului
Piaţa agroalimentară a rămas la nivelul de 30% realizare a construcţiei, deoarece constructorul nu mai lucrează solicitând sume mult mai mari pentru finalizare, pe fondul creşterii preţurilor la materialele de construcţii şi la manoperă. Primăria Dămuc a trimis deja două somaţii firmei de construcţii, iar acum proiectul început acum trei ani, prin AFIR, depus de către GAL Ceahlău, este blocat. Iniţial, a fost gândită o clădire cu spaţii separate pentru vânzarea produselor agroalimentare, cu o clădire administrativă şi un amfiteatru pentru festivităţi şi alte activităţi în aer liber.
Primarul Ioan Voaideş spune că este hotărât să găsească un constructor care să finalizeze lucrările sau va fi nevoit să renunţe la acest proiect şi să găsească o altă soluţie.
O problemă dureroasă o reprezintă scăderea drastică a numărului de copii, acum în comună la nivel preşcolar-şcolar mai sunt doar 300 de elevi.
Grădiniţa nouă, situată în dreapta primăriei este pe final, mai sunt de realizat cam 25% dintre lucrările de finisare, achiziţionare şi montare de mobilier şcolar şi amenjarea unui loc de joacă pentru copii.
Toţi preşcolarii din comună vor avea aici condiţii mult mai bune pentru primii lor paşi în educaţie. Clădirea este finalizată, sunt realizate trei săli de clasă pentru tot atâtea grupe de preşcolari, o cancelarie pentru cadrele didactice, toalete moderne adaptate pentru micuţi şi toate condiţiile necesare. Clădirea este branşată la utilităţi, are încălzire proprie, tâmplărie PVC. În curând noua grădiniţă va deveni funcţională.
Elevii de la Școala Gimnazială Dămuc au la dispoziţie, din vara anului trecut, o sală de sport modernă, construită cu fonduri europene, care le asigură condiții decente pentru orele de educaţie fizică şi sport. După cele opt clase, marea majoritate a elevilor din Dămuc optează pentru liceul din Bicaz, cea mai aproopiată unitate de învăţământ liceală.
Proiectul pentru construirea unei noi școli la Huisurez, cu finanțare prin Compania Națională de Investiții nu mai poate fi finalizat în condiţiile în care numărul elevilor din zonă a scăzut vertiginos. Aşadar, pentru clădirea construită, racordată deja la utilități, trebuie găsită o altă destinaţie.
În clădirea vechii şcoli de lemn de la Huisurez, primarul Ioan Voaideş şi-a propus să realizeze un muzeu al satului, care să rămână mărturie pentru generaţiile care vin şi pentru turiştii din ţară şi străinătate care încep să vină în număr tot mai mare în comună.
Digitalizare şi iluminat public modern
Primăria Dămuc se pregăteşte să le ofere servicii online cetățenilor comunei, astfel încât cererile adresate diferitelor direcții ale instituției să poată fi transmise prin internet și timpii de soluționare să fie reduși. De asemenea, în acest sistem digital va fi mult mai ușor pentru locuitorii comunei să-și achite taxele și impozitele locale.
Şcolile din comună urmează să intre şi ele într-un program complex de digitalizare, prin care elevii să poată beneficia de softuri educaționale moderne.
Prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu o finanţare de 400.000 de lei, potrivit devizului estimativ, urmează să fie realizată o staţie modernă de autobuz SMART şi un sistem de iluminat public inteligent care va cuprinde şi un sistem de supraveghere video în centrul comunei şi pe câteva străzi adiacente unde acum nu există niciun fel de sistem de iluminat stradal.
Continuă plantarea de flori și amenajarea spațiilor verzi şi în acest an. Curățenia în întreaga comună, pe albia râului Dămuc și a pâraielor adiacente, este și ea în atenția permanentă a edilului șef. O problemă bifată ca rezolvată deja este cea legată de eroziunea albiei râului Dămuc în zona Centrului de permanență. Soluția salvatoare a fost montarea în zone stabile, de o parte și de alta a malurilor, a doi stâlpi de înaltă tensiune, astfel încât să nu fie probleme cu electricitatea în acest areal.
Lucrările de igienizare au caracter pemanent, iar acolo unde nu reuşeşte să ajungă maşina de la salubritate, colectarea deşeurilor se face cu maşina primăriei.
Pe finalul verii, în luna august, primarul Ioan Voaideș și-a propus să organizeze Ziua comunei Dămuc, cu sponsori, program artistic, formaţii populare şi diferite surprize pentru cuplurile cu mulţi ani de căsătorie şi pentru elevii cu rezultate deosebite la învăţătură.
“În rest, sănătate să fie! Că lucrurile se fac cu oameni şi pentru oameni! Totul se aşează uşor, uşor…”, conchide primarul comunei Dămuc.
Pagini realizate de Angela CROITORU
Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 542, săptămâna 23 – 29 iunie.