Mame îngrijorate și copii triști sau cu lacrimi în ochi e o imagine continuă în zona unde funcționează urgențele pentru secția Pediatrie a spitalului din Târgu-Neamţ. Rare sunt zilele sau nopțile când plânsetele de copii nu răsună în zonă. Patru medici de gardă, plus șase asistente medicale se ocupă de copii ajunși cu probleme de sănătate pe secție. Şi o fac, putem depune mărturie după mai multe ore petrecute împreună, încercând să asigure tot confortul micuților pacienți, dar și părinților care-i însoțesc, în marea lor majoritate mămici. Am ales o zi de vineri, când de serviciu erau medicii Ionela Murariu, Andreea Albert și Andreea Albert
Chiar de la prima oră erau deja câteva mame cu copii pe holul de așteptare, în timp ce medicii și asistentele de gardă dădeau zor să preia cazurile.
Diplomă de curaj pentru copiii curajoși
Primul caz. O mamă intră cu fetița ei în camera de gardă. O întâmpină medicul Ionela Murariu, asistenta și ulterior apare și infirmiera coborâtă de pe secție de la etajul 3. Fetița plânge la vederea acului de seringă. Dar cu răbdare și calm asistenta și medicul reușesc să o calmeze. Fetița avea febră și a fost diagnosticată cu viroză respiratorie. Medicul o întreabă pe mamă ce tratamente i-a dat fetiței înainte de a ajunge la secție. Sirop de tuse, frecție cu oțet. Am ales și leacuri băbești, răspunde mama. Asistenta ne spune că au fost cazuri când unele mămici au leșinat la vederea acului de seringă înaintea copiilor lor. Pentru copiii curajoși și care nu plâng la vederea acului de seringă, dr. Ionela Murariu le oferă și o diplomă. O diplomă de curaj pe care scrie: “Doctorul admite că Giulia este un copil taaare cuminte, curajos!” Fără cuvinte!
Ora 8,15. Apar alte cazuri. Două fetițe împreună cu mama lor. Între timp pe hol alte trei mămici cu copiii lor așteaptă la rând să intre la consultație. Dr. Andreea Albert face schimb în camera de gardă cu medicul Ionela Murariu și intră la consultații. În micile pauze dintre consultații ne spune că acum cele mai frecvente cazuri la copiii care ajung pe gardă sunt cele cu viroze respiratorii și cu diaree. O doamnă infirmieră este chemată de pe secție ca să ajute în gardă. Apare un alt caz. O fetiță care a fost consultată va trebui internată trei zile pe secție. Mama și fetița lăcrimează la auzul veștii. Dar măcar vor avea un salon pus la dispoziția lor cu baie doar pentru ele. Fetița a fost diagnosticată cu insuficiență respiratorie și tuse agresivă.
“80 de copii pe zi în gardă, în sezonul de iarnă”
Dr. Andreea Albert spune că, în medie, pe gardă ajung cam 50 de copii, dar în sezonul de iarnă numărul lor poate ajunge și până la 70 sau chiar 80. Majoritatea dintre ei vin cu febră și vărsături. „În relația cu părinții chiar nu au fost probleme deosebite. Se comportă bine când ajung aici. Și asta poate pentru că și doamnele asistente și colegii medici își fac treaba exemplar”, zice doamna doctor.
O problemă cu care se confruntă cadrele medicale din garda de la Pediatrie sunt apelurile telefonice ale unor părinți care cer consultații prin telefon. ”Sunt părinți care ne solicită consultații prin telefon, dar nu ai cum să faci asta, să pui diagnostic până nu vezi copilul. Și de aici apar interpretări eronate că nu dorim să ajutăm. Dar noi nu putem risca să dăm erori de diagnostic prin telefon. Le spunem să se prezinte cu copilul la noi în gardă. Părinții trebuie să înțeleagă acest lucru”. Doctorul povestește despre un caz care a impresionat-o: „Un sugar de doar două luni a fost adus în stop cardio-respirator. Dar din păcate nu s-a mai putut face nimic. Se născuse prematur. S-a încercat resuscitarea lui aproximativ 40 de minute. Chiar m-a marcat acest caz. E dureros”.
Și ceilalți medici prezenți în secție ne-au mai spus că există două categorii de părinți care ajung cu copiii în gardă la Pediatrie: cei care vin pentru probleme minore și cei care vin cu cazuri grave, în special cu copii care au insuficiență respiratorie gravă. „Avem 6 sau 7 gărzi pe lună și se muncește mult. Eu și cu dr. Săvescu suntem cei doi medici de aici care facem naveta de la Iași. E greu, e obositor dar ne facem profesia. E datoria noastră. Avem un colectiv unit aici și suntem ca o familie”, ne mai zice dr. Andreea Albert.
“Pediatria e ca o casă și colectivul de aici sunt copiii mei”
Dr. Gabriela Irimescu, medicul șef al secției de pediatrie este considerat de toată lumea un bun profesionist, un om deosebit, care își face meseria din 1994, iar șef secție este de aproape trei ani. Despre munca cadrelor medicale de aici, despre probleme dar și despre satisfacții, doamna doctor Irimescu ne-a declarat: “Secția are probleme generale ca în tot sistemul medical din România, dar și probleme particulare. Însă ne-am adaptat și facem față tuturor provocărilor. Colectivul de aici este tânăr și are o medie de vârstă de 40 de ani. Sunt ca și copiii mei. Este un colectiv închegat și frumos. Muncim bine împreună. E adevărat, un lift ne-ar trebui aici, mai ales că e foarte greu pentru infirmiere. Chiar am avut un caz cu un copil de 17 ani care avea aproape 100 de kg și o infirmieră și o asistentă medicală au fost nevoite să-l ducă până la etajul trei pe secție. Dar avem și satisfacții. Pentru mine cea mai mare satisfacție este atunci când copilul vine plângând pe gardă și peste două zile de la internare îl vezi că e obraznic și aleargă în salon. Copilul e cea mai frumoasă materie primă a noastră. Fiind aproape de sfârșitul carierei îmi doresc să rămânem la fel ca și colectiv și să avem condiții din ce în ce mai bune. E ușor când îți place ceea ce faci. Între medicii vechi și cei noi de aici a fost dragoste la prima vedere, cum se spune.”
Ciprian Traian STURZU