Theodor Alexandru Petrea, elev în clasa a XI-a, pian, la Liceul de Artă „Victor Brauner” Piatra-Neamț, a câștigat premiul I la concursul „Spune povestea locului tău”. Organizat de Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul UBB Cluj și Asociația Studențească PhiloHistoRiss, concursul ajuns la ediția a VI-a s-a desfășurat online în perioada 27-28 mai. S-au calificat 39 de liceeni din toată țara, ale căror lucrări au fost selectate de un juriu format din profesori și studenți clujeni. Cele 39 de eseuri care au întrunit cel mai mare punctaj au intrat în competiția finală, ce a constat în prezentarea de către fiecare licean a propriei lucrări pe durata a 15 minute.
„Victor Brauner – o incursiune în opera ezoterică avangardistă” este titlul și tema lucrării cu care Theodor a atras aprecierile maxime ale juriului concursului dedicat promovării istoriei locale. Referatul a trebuit conceput pe criterii academice, ceea ce pentru Theodor nu a fost dificil, întrucât a beneficiat de îndrumarea prof. Luminița Moscalu, cea care i-a oferit oportunitatea de a participa la concurs.
„A fost un subiect la care eu am lucrat în ultimii 4 ani, cu documentare la resursele existente în țară – Biblioteca Județeană G.T. Kirileanu și alte biblioteci online, de pildă Biblioteca din Paris – Centrul Pompidou unde am găsit resurse foarte importante. Am studiat și foarte multe articole din ziare, anumite lucrări de masterat și doctorat din alte țări. Chiar m-a impresionat o lucrare din Londra care făcea o analiză a pictorilor suprarealiști, foarte utilă, pe care am folosit-o în eseu. Inițial, documentul a avut 20 de pagini și a trebuit să-l concentrez la doar 10 pagini. Am vrut să particip la acest concurs, deoarece scrisul se pliază foarte bine pe aptitudinile mele și am acceptat această experiență interesantă. În afară de pian, pe care îl studiez de la 6 ani, citesc foarte mult și întocmesc fișe de lectură la fiecare volum. Aceste fișe mă ajută foarte mult atunci când am nevoie de informații”, ne-a declarat Theodor Alexandru Petrea, care își dorește să continue studiile muzicale după absolvirea liceului.
Un tânăr cu diverse talente și cu multiple deschideri intelectuale, așa îl caracterizează prof. Luminița Moscalu pe proaspătul premiant: „Theodor Petrea s-a remarcat printr-o lucrare excepțională, după rigorile academice, inclusiv cu aparat critic similar unei lucrări de licență sau doctorat. Premiul a fost așteptat, am avut certitudinea valorii lucrării, ținea doar de obiectivitatea juriului confirmarea premiului I. M-a bucurat interesul și aplecarea lui către istorie, pe care le-a combinat și cu interesul pentru filosofie, pentru artele vizuale. Ne-am gândit împreună la a-l celebra pe Victor Brauner și prin intermediul acestui studiu, este un fascinant artist, greu de descifrat pentru un tânăr și mi s-a părut cu atât mai remarcabilă contribuția lui Theodor. Theodor este un tânăr foarte serios, eu i-am verificat fiecare pas și detaliu din realizarea eseului și am repetat prezentarea pe care trebuia să o susțină în etapa finală a concursului”. (C. IORDACHE)