După ce Instituţia Prefectului a atacat în Contencios Administrativ hotărârea consiliului local Piatra Neamț privind administrarea parcărilor de reşedinţă direct de către primărie, ieri, 15 iunie, în şedinţă extraordinară, a fost luată decizia încredinţării directe a acestora către Societatea Parking.
În emisiunea ”Cafeaua de dimineaţă” de astăzi, 16 iunie, primarul Andrei Carabelea a încercat să explice de ce s-a luat această hotărâre. Partea de noutate o reprezintă o datorie de 1.000.000 de lei cu accent pe faptul că semnarea noului contract cu Parking este condiţionată de plata sumei de 1 milion de lei, bani pe care societatea condusă de directorul Ionuţ Moroşanu i-ar fi încasat după termenul la care expira vechiul contract.
“Am reuşit să găsim soluţia care să rezolve cât mai curând problema parcărilor. Aceasta era unică pentru că toate celelalte variante erau fie foarte îndelungate, fie nelegale. Varianta tinerii în administrarea directă a primăriei nu mai era posibilă, câtă vreme Prefectura a contestat în Contencios Administrativ soluţia aprobată pe 28 februarie. O altă variantă, scoaterea la licitaţie publică, ar fi durat cu cel puţin 2 luni mai mult decât aceasta, deci soluţia încredinţării directe către Parking a fost şi rămâne soluţia cea mai rapidă pentru a debloca situaţia parcărilor de reşedinţă din Piatra Neamţ.
Din punct de vedere administrativ şi contractual primul pas este ca societatea Parking să îşi asume plata integrală a debitului constatat prin Raportul de expertiză ataşat hotărârii de consiliu local, de aproximativ 1 milion de lei, pe care societatea trebuie să şi-o asume şi să o achite fie într-o tranşă, fie minim 15% înaintea semnării contractului şi o hârtie prin care îşi asumă eşalonarea diferenţei. După ce se îndeplinesc aceste două condiţii se poate trece la semnarea contractului. Aceşti bani, 1 milion de lei, au rezultat din sumele încasate de Parking din contractele care au depăşit data de 28 februarie, dată la care expira contractul primăriei cu Parking, bani încasaţi ilegal. Parking nu are aceşti bani, din câte ştiu eu, ei au 400.000 de lei în cont astăzi, dar pot face acea eşalonare”, a declarat primarul Andrei Carabelea, în exclusivitate pentru emisiunea Mesagerului de Neamţ.
Perpetuum mobile : ”Îţi dau banii şi îmi dai banii!”
Directorul societăţii Parking, Ionuţ Moroşanu, spune că nu există nicio : “. A fost o negociere între serviciile juridice din primărie şi din Parking şi s-a ajuns la concluzia că noi trebuie să achităm suma pentru a închide HCL 79 din 28 februarie. Practic, terenul nu mai era liber de sarcini, cum s-ar spune. Şi atunci a avut loc această discuţie, urmând ca primăria să ne plătească pe noi şi noi să dăm banii primăriei, ceva de genul îţi dau banii şi îmi dai banii, mai puţin pentru perioada 1 martie – 1 iulie 2022, dată de la care vom prelua efectiv parcările de reşedinţă. Nu există nimic ilegal, este doar o aşezare a lucrurilor, altfel s-ar fi ajuns în instanţă şi lucrurile s-ar fi tergiversat mult mai mult. Am convenit să achităm o primă tranşă de 15% din această sumă, urmând ca la semnarea contractului să se stabilească un calendar de eşalonare, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2022”.
Primarul Andrei Carabelea spune că partea de contractare între utilizatorii parcărilor de reşedinţă şi Parking se va face prin intermediul unei aplicaţii online, pe care executivul pietrean deja a achiziţionat-o, aplicaţie făcută în baza regulamentului din spatele hotărârii de consiliu local.
” Contractul cu Parking va fi încheiat pe 18 luni, fără a depăşi data de 31 decembrie 2023. Acum, depinde ce se va întâmpla în instanţă cu HCL din 28 februarie.. Cetăţenii vor avea posibilitatea să încheie contracte pe 1 an de zile. “, a conchis primarul Carabelea.
Angela Croitoru