Zarvă, bucurie, copii, profesori, susținători din familie și oameni ai comunei Grințieș, în frunte cu primărița, adunați cu mic cu mare, ca la o mare sărbătoare, la Școala Gimnazială „Constantin Panțîru”, în zi de dumunică, la sfârșitul lunii mai. Și chiar a fost sărbătoare, cu prilejul celei de-a III-a ediție a Concursului de matematică distractivă și fotbal “Ștefan Țifui”, care poartă numele regretatului profesor de matematică, născut în comuna Ceahlău și care a obținut rezultate deosebite îmbinând matematica cu sportul. A fost un prilej de apropiere în comunitate, de dialog cu cei veniți din comunele de la Valea Muntelui, atât copii, profesori sau spectator. A fost omagiat un om deosebit, care și-a pus amprenta pe spiritul locului și care se dovedește că are urmași pe măsură.
In memoriam Ștefan Țifui
Îndrăgitul profesor Ștefan Țifui a predat la școlile din Ceahlău și Borca, dar cei mai mulți ani a predat la Școala din Grințieș, din 1972 și până în 2009, anul pensionării. A înființat „Gazeta Micilor Matematicieni”, s-a remarcat prin colaborarea sa cu „Gazeta Matematică”, unde a avut 99 de probleme propuse și publicate ocupând locul 76 în topul celor 100 de profesori care au colaborat la această prestigioasă revistă. A colaborat cu numeroase alte publicații de gen iar activitatea și pasiunea sa declarată pentru matematică, ca și rezultatele obținute de elevii săi la admiterea în licee a făcut ca mulți ani să se vorbească de „școala de matematică de la Grințieș”. De altfel, în anul 2006 a primit „Premiul pentru Excelență” în matematică.
“Am avut şansa să-i spun domnului Țifui „Domnule Diriginte” în ultimii ani ai perioadei ceauşiste, când, ne amintim cu toții, raționalizarea a toate cele din jurul nostru devenise paroxistică. La Grințieş, un profesor de matematică, cu mijloace modeste, dar cu entuziasm, muncă şi acribie, lansa în peisajul matematic românesc o „gazetă”-„Gazeta micilor matematicieni”, un pionierat care a atras profesori şi elevi din întreaga țară. În 1989-1990, împreună cu două colege din clasa a VIII-a B, Marina Trofin şi Laura Asavei, am fost cooptați în colectivul de redacție condus de domnul diriginte Țifui. Peste ani, în 2004, devenit coleg al domnului profesor, am inițiat realizarea unei reviste de cultură generală, concentrându-ne în special pe istoria, geografia şi tradițiile acestor locuri, numită „Catharsis”, domnia sa fiind din nou unul dintre fondatori. A zâmbit când a văzut motto-ul ales: «Şi Moldova nasc oameni!» –Miron Costin” povestește într-un “In memoriam” directorul Școlii Gimnaziale „Constantin Panțîru”, Daniel Dieaconu, profesor de istorie, inițiatorul și sufletul acestei inițiative concursului.
Profesoara de biologie Florica Țifui, soția profesorului Ștefan Țifui, își amintește cât de hâtru și apreciat de colegi și elevi era: “Soțul meu preda și la Școala din Grințieș și la Ceahlău. El îmbina ora de matematică cu cea de sport, făcea jumătate de oră matematică, jumătate fotbal. Cu toate sau poate tocmai pentru că jumătate din activitate o dedica sportului, a avut rezultate foarte bune cu elevii la matematică pe județ. Și, binînțeles, că a fost cunoscut în toată țara, a colaborat cu foarte mulți profesori din Neamț și din țară, a scos reviste, culegeri de matematică foarte multe. De aceea și acest concurs este dedicat memoriei lui…A fost un soț ideal și un bunic desăvârșit! Mesajul meu pentru acești copii este să învețe, să pună bază pe matematică, în momentul de față este la înălțime, se îmbină cu informatica și are foarte multă căutare. În foarte multe meserii trebuie să cunoști matematică. Soțul meu era foarte mucalit, chiar șugubăț aș putea spune. Îi plăcea să distreze prietenii. Nu-mi amintesc acum, din păcate, dar făcea foarte multe poante”.
Matematică distractivă pentru 96 de elevi
Impresiile participanților: “Mi-a plăcut spiritul de echipă! Sper să mai am ocazia…”
Atmosferă de concentrare, dar și zâmbete și veselie, în sălile de clasă unde s-a desfășurat concursul de matematică distractivă, la care au participat 96 de elevi, în echipaje de câte 4 elevi, din clasele a III-a până în clasa a VIII-a, de la școlile gimnaziale din comunele Grințieș, Ceahlău, Pipirig, Bicaz Ardelean, Borca, Farcașa, Poiana Teiului și Hangu.
Am luat câteva impresii imediat după terminarea concursului, câtorva participanți.
Matei Daniel Dieaconu, clasa a VII-a, Școala Grințieș: “Unele subiecte au fost chiar interesante, dar tot pe cele de la olimpiadă le prefer, pentru că sunt mai complicate și îmi pun mintea în mișcare. Am obținut locul III pe țară la geografie, mențiune la matematică și la fizică, locul II la istorie pe țară, restul nu mi le mai amintesc acum. Pe viitor cred că o să mă îndrept spre un liceu unde să pot studia cât mai bine matematică și fizică, disciplinele mele preferate”.
Ioana Cristina, clasa a III-a: “Sunt din echipajul de la Bicazul Ardelean. Am 10 ani. Mi-a plăcut foarte mult concursul de matematică, a fost într-adevăr distractiv. Au fost și unele subiecte grele, am avut ceva emoții. Este prima dată când particip la un astfel de concurs, sper să mai am ocazia. A fost super, minunat. Mi-a plăcut spiritul de echipă. Sper ca echipa noastră să câștige!”
Ștefan Sebastian Curcă, clasa a IV-a: “Mă așteptam să fie mult mai greu. A fost foarte ușor, am fost mirat cât de ușor a fost. Au fost zece subiecte și le-am rezolvat destul de ușor pe toate. Sper să luăm nota zece că ne-am descurcat foarte bine!”
Iulian Diaconesei, clasa a IV-a: “Credeam că o să fie greu, dar când am văzut subiectele mi-am schimbat părerea. Am mai participat la un concurs la literatură și am luat nota 9,50. Aș vrea să mai particip la astfel de concursuri. Mi-ar fi plăcut să particip și la fotbal, dar sunt prea mic, dar când o să cresc chiar îmi doresc să mă fac fotbalist, ăsta este visul meu. Să câștige cei mai buni, adică noi!”.
Flaviana Amariei, clasa a VII-a, Școala Grințieș: “Exercițiile au fost foarte frumoase, foarte distractive. Sperăm să facem o impresie bună! Mi-am propus ca peste un an să merg fie la Hogaș în Piatra Neamț, fie la OCT la Toplița, pe profil mate-info sau biochimie”
Elena Medu, colega Flavianei de echipaj: “Unele probleme chiar ne-au pus în dificultate. Am avut șase exerciții, de toate tipurile, au implicat și algebra și geometria, au fost și exerciții de logică. După evaluarea națională și eu mi-am propus să mă îndrept spre filologie la Hogaș”.
Cine au fost câștigătorii
La competiția cifrelor, la matematică distractivă, la clasele III-IV au obținut locul I, cu nota 9,30, echipajul “Muntenii” de la Ceahlău, cu nota 9,00, pe locul II s-au clasat gazdele care și-au numit echipajul “Câștigătorii” din Grințieș, iar pe locul al III-lea, cu nota 8,00 au fost “Formidabilii” de la Poiana Teiului.
La clasele V-VI, în confruntarea logicii și-a cifrelor au ieșit câștigători ai locului I, cu 55 de puncte, echipajul “Speranța” din Hangu. Pe locul II s-au clasat, la o diferență de 5 puncte, “Micile genii” de la Poiana Teiului, iar pe locul III, “Câștigătorii” din comuna Ceahlău.
Categoria claselor VII-VIII a fost câștigată de echipajul “Drumul Talienilor” de la Borca, pe locul II s-au clasat “Bombele” de la Farcașa, iar pe locul III, “Telectualii” de la Bicazul Ardelean.
Câștigătorii locurilor I-III au primit diplome, trofee și cărți, toți ceilalți participanți fiind răsplătiți cu mențiuni constând în diplome și cărți despre istoria matematicii.
Fotbalul, a doua pasiune a profesorului Țifui
Între timp pe terenul de fotbal echipele de câte 11 sportivi își arătau măiestria în jocul cu balonul rotund, susținuți cu înflăcărare de pe margine de profesori, colegi și părinți.
A doua mare pasiune a profesorului Ștefan Țifui, a reunit echipele de pe Valea Muntelui, din clasele V-VIII care au dat dovadă de o bună pregătire, competitivitate, dar și fair-play. Profesor de educație fizică la Școala Grințieș, Radu Ursu, s-a ocupat de organizarea și de antrenamentul pentru competiția sportivă: “Astăzi ne-am întâlnit la o competiție de matematică distractivă și fotbal, în memoria domnului profesor Ștefan Țifui. La fotbal avem echipe din comuna noastră, din Ceahlău, Hangu, Farcașa, Poiana Teiului, Borca, Pipirig și prietenii noștri dintr-o comună mai îndepărtată de la Bicazul Ardelean. Este un meci de 11 la 11, sunt foarte multe susținători. Jucăm fotbal adevărat aici! Cei mai buni să câștige! Am făcut două grupe, A și B. Echipa căștigătoare din grupa A va juca finala cu căștigătoarea din grupa B, iar ocupanții locului II se vor întâlni în finala mică, tot pe cele două grupe. Chiar dacă o să mai fie mici discuții, că așa e în fotbal, noi sperăm totul se va termina frumos, în spirit de fair-play și cum am spus, cei mai buni să câștige!”.
Și rezultatele nu s-au lăsat mult timp așteptate, la finalul activității, a avut loc festivitatea de premiere la care au primit diplome, aplauze furtunoase și cărți toți participanții. La fotbal, premiul I a fost câștigat de echipa Liceului Mihail Sadoveanu din Borca, premiul al II-lea a revenit Școlii Gimnaziale Ioan Luca din comuna Farcașa. Pe locul III au fost fotbaliștii de la Școala Gimnazială Iustin Pârvu din Poiana Teiului, iar gazdelor de la Grințieș le-a revenit locul al IV-lea.
Un primar mândru și fericit
Primărița Ana Buștihan este mândră de numeroasa participarea la această activitate educațională și își amintește cu drag de regretatul profesor Ștefan Țifui: “Ne aflăm astăzi, 29 mai, într-o frumoasă zi, la Școala Gimnazială Constantin Panțîru din Grințieș unde are loc a III-a ediție a concursului dedicat memoriei profesorului Ștefan Țifui. Pentru că domnul profesor Țifui a fost și profesorul meu, e o zi cu atât mai mult emoționantă. Familia s-a implicat, primăria și consiliul local s-au implicat, școala s-a implicat în organizarea acestui eveniment. O manifestare frumoasă care antrenează copiii și profesorii de pe toată Valea Muntelui la matematică și sport, pentru că domnul Țifui era pasionat de sport și un foarte foarte bun profesor de matematică. A predat multor generații și de aceea mulți îl pomenim. Ne-a fost tare drag, știa să organizeze copiii, să-i țină aproape și să-i îndrume și spre sport și spre matematică. Eu mă bucur pentru implicarea domnului director, a domnilor profesori și îmi doresc cât mai multe activități de acest gen în comuna noastră, pentru că punem accent pe educație”.
La sfârșitul festivității de premiere, cei mai mici dintre copii s-au bucurat de soare și aer curat jucându-se în spațiul special amenajat din curtea școlii, iar cei mari au purtat discuții, lângă un grătar încins și un pahar de apă minerală. Doi preoți ai comunei au ținut o slujbă de pomenire în memoria profesorului Ștefan Țifui și au binecuvântat bucatele, mesenii, școala și întreaga comunitate.
Activitatea s-a încheiat cu un aer optimist, a fost un schimb de experiență vesel și entuziast, din care au avut de învățat și elevii și profesorii. Unii dintre participanți, dar și organizatorii deja discutau despre cum va fi următoarea ediție.
Fotoreportaj de Angela Croitoru
Imagini și montaj: Bogdan Călian