Am scris degeaba despre „Țeapă și minciuni pe bani publici ca la Piatra-Neamț. În numele cailor” (vezi aici ). Degeaba am demonstrat că marele eveniment sportiv botezat (înşelător) Concursul Naţional de Sărituri peste Obstacole „Cupa Municipiului Piatra-Neamţ”, anunţat de Zilele Orașului Piatra-Neamț – Piatra Fest 2022 (23-26 iunie), nu există. Cupa e doar o probă într-un concurs al Federaţiei Ecvestre Române, un CSI1*, care în traducere înseamnă concurs de sărituri internaţional de una bucată stea. La acest nivel, indiferent ce prostii şi minciuni debitează diverşi „oficiali” locali, nu se impune plafon minim al fondului de premiere, ci unul maxim de 49.999 euro, fiindcă pe urmă ai bani de două stele.
Minciuna cu premiile ne sfidează în continuare
Din 26 mai, avem o hotărâre de consiliu local, iniţiată de primarul Andrei Carabelea, care aprobă 100.000 lei ca fond de premii pentru concursul naţional-internaţional.
Cu multă îngăduinţă, pentru proba dedicată oraşului, s-ar justifica abia 15.000 lei. Din vorbe sucite şi şmecherite, ulterior, s-a… acreditat ideea că ar fi vorba de „până în 100.000 lei”, deşi în anexa actului scrie altceva, anume ce am arătat noi. Iar hotărârea trebuie dusă la îndeplinire de primar, în deplina linişte asigurată de Instituţia Prefectului, personal de Paula Măndiţă, şefa Serviciului verificarea legalităţii actelor, contencios administrativ şi procese electorale. Întrebată cu timp în urmă (mai precis pe 3 iunie, la ora 9:40) de sănătatea hotărârii, grija ei era să afle ce interes personal are curiosul…
Cooperativa pietreană avea să-şi spună încă o dată cuvântul. De parcă cineva ar fi pus la îndoială meritele istorice şi sacrificiile domnului Wolf al nostru și ale familiei sale, zid s-a făcut în jurul Asociației Club Sportiv Ecvestru „Costache Lupu” şi a pregătirilor de concurs. Nu i-au atins nici întrebările privind conflictul între bunăstarea calului şi eternizarea acoperișurilor cu plăci de azbociment uitate pe adăposturile pentru cai (vezi aici ).
Minciuna cu baza merge mai departe
Dintr-o imprudenţă a unuia dintre fruntaşii asociaţiei, venerabilul Mihai Hanganu, aveam să aflăm că în Baza Hipică „Virgil Bărbuceanu” s-au desfăşurat lucrări ample şi costisitoare de reparaţii şi modernizări. Iniţial, ne înfierase vârtos pe motiv că am sta contra tradiţiilor, prestigiului şi reprezentării glorioase a oraşului în ţară şi peste hotare pe bază de concurs de călărie. A continuat cu efortul şi generozitatea sponsorilor mobilizaţi în jurul concursului pentru a reda strălucirea de odinioară a celebrei baze a oraşului. A cui? A municipiului Piatra-Neamţ? Нет, дорогие товарищи! ( Înţelegeţi voi, da?) Nu e a noastră. Se umblă cu o minciună grosolană.
Activele sunt la vestitul penal Daniel Măricuța, fost primar de Şelimbăr, şi ultima dată când am mai scris erau tot sub sechestru. Iar terenul e la BDO România, administratorul judiciar al Perla Invest SRL, societate aflată în reorganizare modificată şi prelungită. Accesul la informații publice direct de la societate e închis de anul trecut, site-ul oficial e o bătaie de joc. Mai mult, consilierele locale Florentina Luca Moise (PSD) şi Alina Tatomir (PMP), reprezentantele municipiului ca asociat unic, nu cuvântă nici ele pe acest subiect.
Cu greu, din altă parte (vezi aici ) am aflat că firma a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 3.725.576 lei (în creştere cu 37% faţă de anul anterior) şi un profit de 820.507 lei (+ 50,43%!), raportând un număr de 25 de angajaţi. Desigur, nu băgăm mâna-n foc pentru aceste date, câtă vreme pe risco.ro scrie altceva, total răsturnat.
În aceste condiţii, ştiu oare finanţatorii de ce au dat bani clubului sportiv pentru lucrările din bază? Poate ştiu şi ce caută clubul în bază, în baza cărui contract de asociere? Dacă nu ştiu, sunt mândri de ispravă?
Sub elanul iniţial, distinsul Mihai Hanganu a promis că transmite personal lista de „sponsori”. A uitat. În alte dăţi, se dădea glas recunoştinţei în regim de trâmbiţă cu mult înainte de eveniment. Până i-om afla de pe vreun afiş, o informaţie interesantă, confirmată oficial pe 16 iunie. Una dintre companiile care sponsorizează tot ce aduce prestigiu şi valoare în judeţ, profund ataşată de sportul călare de vreo 30 de ani, nu dă niciun şfanţ de data asta. Nu li s-a cerut. Da, dar la RIFIL nu umbli cu calul vopsit, oricât ai fi tu de şmecher şi devotat oraşului în conducerea clubului sportiv ecvestru. Cu ruşinea e altă discuţie. Lungă, la fel ca lista „factorilor” de conducere.
Viorel COSMA
Sursă foto deschidere: Costache Lupu/ Facebook/ Schiţă în creion de Emil Ungureanu
Un comentariu
Felicitări pentru articol.