În topul ierarhiei mediilor de admitere la liceu din Neamț nu este nici un elev de 10. Primul clasat este Davide Christian Ploscaru, de la Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț care a obținut 10 la evaluare națională și care va intra în admitere cu 9,99. El este urmat de absolventul cu 10 la evaluare națională de la Colegiul Național „Roman Vodă” și care are tot media 9,99 la admitere și de cel de-al treilea elev de 10 la evaluare din acest an, Matei Alexandru Sturzu de la Colegiul Național „Petru Rareș”, cu media de admitere 9,98.
Între primii 80 clasați sunt și câțiva absolvenți de școli din mediul rural: primul este elev de la Școla Gimnazială Vaduri (comuna Alexandru cel Bun) și care cu media 9,95 ocupă locul 7, urmat de un elev de la Școala Gimnazială „Nicolae Grigorescu” Agapia – pe locul 14 cu media 9,92, de un elev de la Școala Profesională Adjudeni – locul 23 cu media 9,87, de un elev de la Școala Profesională Tămășeni – locul 58 cu media 9,79, încă un elev de la Agapia – locul 61 cu media 9,78, un absolvent al Școlii Gimnaziale Urecheni – locul 73 cu media 9,76 și un absolvent al Școlii Gimnaziale „Gheorghe Săvinescu” Crăcăoani – locul 79 cu media 9,74.
La celălalt capăt al clasamentului din acest an există un absolvent cu cea mai mică medie de admitere – 2,19 și care, dacă va completa cât mai multe opțiuni în fișă, are șanse să intre la un liceu, ajutat și de faptul că sunt mai multe locuri în licee decât absolvenții admiși la evaluare. Elevul Școlii Gimnaziale „Daniela Cuciuc” Piatra-Neamț a „reușit”, după 8 ani de școală, să nu scrie nimic la probele de matematică și română de la evaluarea națională, decât numele pe foile de examen, motiv pentru care a obținut media 1. A absolvit, totuși, gimnaziul cu media 6,97.
În partea de jos a ierarhiei de admitere sunt 533 de elevi (din cei 3.920 prezenți) care vor intra la licee deși nu au nici măcar media 5, absolvenți de rural și urban deopotrivă.
Cristina Iordache