După o scrisoare a fostului director economic, transmisă tuturor secțiilor din spital (!?!) de pe calculatorul din spital, un adevărat îndemn la protest, angajații de la TESA ai spitalului din Târgu-Neamț, plus medici afectați de schimbărilor precum Florin Apostoae și Mihaela Antohi, au ieșit la din birouri sau saloane. Motivul real: postul de director economic scos la concurs, antamat de ani buni, cu sau fără concurs de ec. Doina Humulescu. Plus acuze de concursuri mai aranjate de manager decât concursurile de până acum, în care rudele și prietenii ( deh,oraș mic, lume puțină, te orientezi în familie!) , care n-au fost niciodată contestate. Situația aparent explozivă a apărut pentru că cineva- cu sau fără bune intenții, timpul va alege- care a îndrăznit să întrebe despre lucruri trecute sub obroc mai ceva decât secretele de stat.
De partea cealaltă, managerului contestat, dr. Patrașcu, i se impută, pe lângă păcatul amintit deja, un stil de muncă nepotrivit cu cei de la TESA, nerespectați pe măsura numărului lor, mai mare decât în spitalele de la Piatra Neamț sau Roman, chiar și dacă nu ne raportăm doar la mărimea spitalului.
Asupra subiectului vom reveni pe larg, dar până atunci, să remarcăm vivacitatea cu care sistemul local reacționează când o temelie a sa a fost un piculeț zdruncinată. (V.B.)
Pe măsură ce vom primi reacții de la cei implicați, le vom publica.
Dr. Alexandru Patrașcu: : „La ora 10 am fost contactat telefonic de către domnul primar Daniel Harpa care a solicitat convocarea Consiliului Medical, ca urmare a unor plângeri la adresa conducerii spitalului și în special a mea. Ulterior am aflat că inițiatorii protestului au fost dr. Mihaela Antohi și doamna Doina Humulescu, fostul director financiar. Inițiatorii nu au respectat legislația în vigoare cu privire la organizarea de astfel de manifestări într-o instituție publică. Vă mai pot spune că înainte de protest doamna Humulescu a transmis pe toate mail-urile spitalului o adresă în care instigă personalul la revoltă și blocarea activității medicale. Astfel, nu s-au mai putut oferi servicii medicale pacienților pe perioada protestului. Miza este mare și o știm cu toții. Este vorba de scoaterea postului de director financiar la concurs ce va avea loc conform programului afișat și aprobat de comisia de examinare. În urma ședinței ce a avut loc la ora 12, unde au fost prezenți șefii de secții și domnul primar s-a ajuns la concluzia că acei angajați în număr de aproximativ 30 de persoane au fost deranjate de respectarea legislației în vigoare impusă de conducerea spitalului. Anunț public că nu îmi voi da demisia din funcția de manager pentru a satisface interesele unui grup înrădăcinat la biroul administrativ al spitalului pe alte criterii decât cele legale. Conducerea va acționa în cauză pentru sancționarea celor care au participat la protest fără respectarea legislației. Și așa se va întâmpla dacă se vor organiza din nou proteste. Ca și concluzie las să decisă cetățenii orașului, pacienții noștri dacă conducerea spitalului și-a făcut sau nu treaba în acești aproximativ doi ani”.
Primar Daniel Harpa: La întâlnirea de astăzi cu șefii de secție din spital niciunul dintre dânșii nu a avut de reproșat ceva managerului Patrașcu. Am tras concluzia că medicii și-l doresc în continuare. Eu nu pot să demit un manager de spital. Doar printr-un ordin al Ministrului Sănătății poate fi demis, pentru că dr. Patrașcu a intrat pe funcție în urma unui concurs. Eu fac apel și îndemn la liniște și comunicare și la găsirea unor soluții de aplanare și dezamorsare a acestei situații care nu face bine nimănui”.
Membrii Consiliului de Administrație: Maria Vrânceanu: „Am participat împreună cu doamna Maria Raicu, membru supleant în CA spital fiind invitate de domnul manager pentru a discuta problemele din spital. A fost prezent și domnul primar Harpa și șefii de secție pentru a afla și punctul lor de vedere legat de un așa zis conflict dintre manager și personalul din spital. Ascultând pe fiecare în parte niciunul dintre ei, mă refer la șefii de secție, nu au avut vreun reproș legat de modul de conducere al spitalului din partea managerului. Nemulțumiții sunt cei din personalul TESA, privații care au cabinete în Policlinică (care au și acționat în judecată spitalul). Am luat act de spusele tuturor, însă decizia de demitere, așa cum vor nemulțumiții o poate lua doar ministrul Sănătății, deoarece dr. Patrașcu a câștigat funcția de manager prin concurs. Întrebarea mea pentru cei nemulțumiți este următoarea: Cine mai lucrează pentru pacienți? Sau primează doar interesul personal al unora”.
Ec. Doina Humulescu: în lipsa unei reacții, publicăm scrisoarea deschisă trimisă angajaților din spital.
SCRISOARE DESCHISĂ_220824_141604
5 comentarii
Aproape 70″/:,din protestari sunt rude sau au fost angajati pe timpul dr apostoaia (infractor dovedit) prin concursuri 1 la 1(un participant un loc), deci cum sa nu fie sustinator dr apostoaia, apropo DNA ce zice de concursuri (cumnate, nepoate, si akte rude)
Cred ca pe d-na dr Antohi a fost deranjata de ceva în afaceri. Are cabinet în policlinica are și acasă și cam trage focul la oala ei setea de bani e mare !!! Doamna Humulescu cine nu o cunoaște? Soțul a fost vice primar și vedeți funcțiile vin și trec setea de bogăție rămân în scoarța cerebrala !!!!
Doamna din CA nu prea știe legea și, probabil, l-a dezinformat și pe domnul Harpa. Legea 95, art. 187, aliniatul 10, litera F, ne explica cam ce poate face CA-ul legat de un manager care se încadrează la una din situațiile descrise de art. 184, aliniatul 1, din aceeași lege: “propune demiterea managerului”. Și ce sa vezi?!? Ordonatorul de credite, recte primarul, este cel care, in urma deciziei CA, îl demite pe manager. Nu ministrul, premierul, președintele, arhanghelul Mihail sau filiala Rotary locală 🙂
Acest personal TESA este o adevarata plaga pentru spitalele din România. Prea numeroși și se agata cu ghearele și dinții de funcții pentru ca au la dispoziție o vaca buna de muls.
Ar fi extrem, extrem de interesant de aflat care e procentul din bugetul spitalului care merge pe salarii.