La Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a fost înregistrată o nouă intervenție chirurgicală în premieră. Extirparea pietrelor de pe ureter la un copil s-a făcut recent de o echipă mixtă formată din medici urologi, chirurgi pediatri și anesteziști. Până acum, copiii, însemnând pacienți cu vârste de la 0 la 18 ani, erau trimiși cel mai adesea la Iași pentru asemenea intervenții, din cauză că la Piatra-Neamț nu era aparatura necesară. Situația s-a schimbat recent și de acum copiii vor putea fi operați aici printr-o procedură minim invazivă și care nu impune spitalizare îndelungată.
„Primul pacient care a fost operat pentru litiază ureterală are 17 ani. Una din pietre migrase din rinichi prin ureter și se blocase aproape de intrarea în vezica urinară. Colaborarea între Chirurgie pediatrică, ATI și Urologie a avut ca rezultat prima intervenție urologică endoscopică la pacientul pediatric. Prima, deoarece pacienta a beneficiat de dotarea compartimentului de urologie și cea a compartimentului de Chirurgie Pediatrică – cistoscopul, intrat în dotarea compartimentului prin intermediul unei donații. Intervenția propriu-zisă s-a făcut prin metoda litotriției intracorporeale cu inserția unui stent JJ ureteral de protecție. Ulterior bucățelele mici au fost eliminate de pacient prin urină. Practic, fata nu a suferit nici o intervenție clasică, a evoluat foarte bine post-operator și în 3 zile a fost externată, fără a avea nici o cicatrice”, ne-a declarat dr. Ștefan Gheorghincă, directorul medical al spitalului județean. Asemenea intervenții sunt efectuate în mod frecvent la adulți, litiaza renală fiind o problemă medicală destul de comună la această grupă de vârstă.
La aproximativ o lună de la intervenție, pacienta s-a prezentat conform programării, pentru suprimarea stentului. Procedura de extragere a fost efectuată fără complicații, pacienta fiind externată la domiciliu în aceeași zi. Aceasta va necesita controale periodice, deoarece patologia litiazică este o patologie cu rată mare de recidivă.
Este a treia reușită a medicilor de la Piatra-Neamț, după cea de extirpare a unui chist renal prin puncție cu aspirare-sclerozare (detalii aici ) și cea de ureteroscopie semirigidă (detalii aici). Aceste operații au fost posibile datorită aparaturii moderne primite și curajului medicilor de a face intervenții noi, care să crească actul medical de la Spitalul Județean Neamț și să nu mai pună bolnavii pe drumuri.
C.I.