Cea mai gravă problemă în secția Pediatrie este sterilizarea, care se face prin fierbere – o metodă anacronică potrivit DSP Neamț, în loc de autoclavare, adică la abur sub presiune. Motiv pentru care s-a dat „o amendă contravențională asistentei șefe de la Compartimentul Pediatrie, conform HGR nr.857/2011, art.32, lit. i, în valoare de 2000 lei, pentru aplicarea altei metode de sterilizare decât cele prevăzute de normele în vigoare, OMS nr. 1761/2021”, precizează DSP Neamț.
Dar mai sunt și alte probleme în spital și care nu țin de șantierul existent, aspecte cuprinse în programul de conformare al spitalului, ce trebuia implementat încă din 2020, mai arată DSP Neamț:
- extinderea spațiului destinat CPU
- reabilitarea și dotarea cu echipamente medicale și mobilier a ambulatoriului integrat
- reabilitarea instalației de hidranți interni.
Tot în raportul de control se mai remarcă și faptul că în CPU nu sunt amenajate spații suficiente și corespunzătoare ca suprafață, dotare și circuit functional și sunt necesare reparații și igienizare.
Neregulile găsite în secția Medicină Internă sunt multe și esențiale. „Nu există instalații pentru fluide medicale în saloane, unele paturi și saltele sunt deteriorate fizic și moral, mobilierul (noptierele) necesită înlocuire, saloanele necesită reparații și igienizare. Sala de mese necesită lucrări de reparații și igienizare ale pereților, mesele și scaunele sunt uzate fizic și moral. Nu sunt respectate regulile de igienă la efectuarea curățeniei în sala de mese, frigiderul pentru alimentele pacienților nu este întreținut corespunzător, nu există grafic pentru monitorizarea temperaturii. Personalul care face curățenie pe secție deservește și oficiul alimentar fără înlocuirea echipamentului de protecție. Graficele de curățenie nu sunt întocmite și completate corespunzător. Grupurile sanitare necesită reparații și igienizare. Spațiile pentru prelucrarea echipamentelor de curățenie sunt improvizate. Nu există spațiu separat pentru depozitarea recipientelor cu deșeuri periculoase și lenjeria murdară”, potrivit aceleiași surse.
În aceste condiții, este uimitor cum probele recoltate în timpul controlului, prin sondaj, din secții și de la personal, au ieșit toate 15 conforme și cum, cităm tot din raportul de control, în primele patru luni ale anului Spitalul Bicaz a raportat doar 5 infecții intraspitalicești – la pacienți din Medicină Internă și Paliative.
C.I.
Sursă foto: Facebook/Spital Bicaz
Un comentariu
De unde bani pentru remedieri? 90% din buget merge pe salarii.