Județul Neamț are, în acest moment, în fruntea Consiliului Județean Neamț pe Ionel Arsene, ajuns în funcție după ce a candidat în numele PSD Neamț. Este la al doilea mandat și chiar dinainte de a ajunge pe această funcție s-a dovedit a fi un personaj politic care a generat controverse. În acest moment, are o condamnare, în primă instanță, la 8 ani și 4 luni cu executare, pentru trei fapte de corupție, fiecare dintre ele pedepsite separat, dar pedepsele comasate au dus la cifrele amintite. Luna aceasta, pe 22 septembrie, la Curtea de Apel Brașov, va avea loc primul termen în care se va judeca apelul la sentința de la Bacău. Deoarece vorbim despre fapte din 2013-2015, despre cazuri care demonstrează calitatea clasei politice locale și nu numai, am considerat important să prezentăm dosarul condamnării lui Ionel Arsene în detaliu, așa cum reiese acesta din sentința dată de judecătorul de la Tribunalul Bacău. Facem asta pentru a înțelege exact de unde se pleacă la apel dar și, mult mai important, pentru a devoala mecanismul unor fapte condamnate în primă instanță. Importante sunt personajele intrate în joc, modul în care se dau bani pentru a distruge pe cineva, cum se împart lucrări, cum se negociază funcții sau alocarea unor bani către firme care ar trebui să fie recunoscătoare. Toate personajele sunt oameni cu greutate în județ, cu funcții, alese ori numite, iar modul în care interacționează ne duce cu gândul la o societate în care legea este folosită în interes propriu sau de grup. De aceea, în acest număr, vă redăm, așa cum apare în sentință, prezentarea celor 3 fapte pedepsite în primă instanță. Ce se va întâmpla la Brașov vom consemna la timpul respectiv.
Povestea unei licitații aranjate pentru plata datoriei către Gheorghe Ștefan: Școala din Icușești
În timpul cercetărilor procurorii au dispus disjungerea cauzei privind atribuirea contractului pentru construirea unei școli în comuna Icușești, deoarece au apărut mai multe fapte cu caracter penal. Reamintim că atribuirea contractului s-a făcut către SC IZOPOINT SRL, firmă apropiată lui Panaite Vasile, fost primar al comunei Dragomirești și prefect în funcție în timpul cercetărilor. În executarea acestui contract SC IZOPOINT SRL a achiziționat de la SC ROTERCOM PRESTIGE SRL Târgu Neamţ – firmă aparținând familiei lui Ionel Arsene – tâmplărie lemn stratificat în valoare de 150.000 lei (inclusiv TVA), facturată în data de 09.10.2015. Aceste lucrări – uși şi ferestre – au fost incluse de constructorul SC IZOPOINT SRL în devizele de lucrări aferente facturii fiscale din 15.10.2015 și au fost decontate cu celeritate, de Primăria Icuşești, judeţ Neamţ, deși uşile şi ferestrele au fost livrate şi montate abia în august-septembrie 2016. De aici începe cavalcada de infracțiuni din acest caz, consemnate în documentul citat.
”Fiind audiat la data de 23.02.2018, martorul P.V. a declarat că A.l. a condiţionat atribuirea contractului de către Primăria Icuşeşti de subcontractarea lucrărilor de tâmplărie către firma controlată de el, SC ROTERCOM PRESTIGE SRL, impunând ulterior plata sumei de 150.000 lei către această firmă, deși tâmplăria nu fusese încă executată iar prețul decontat de Primăria Icuşeşti pentru aceste lucrări era mult mai mic.
Prin contractul de finanţare pentru Programul naţional de dezvoltare locală – Subprogramul „Modernizarea satului românesc – Domeniul realizare/extindere/reabilitare/modernizare/dotare a unităţilor de învăţământ preuniversitar” Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a acordat UAT Comuna Icușești, judeţul Neamţ o finanţare în sumă de 2.732.785,00 lei pentru realizarea obiectivului de investiţii „Construire şcoală în sat Icușeşti, comuna Icuşeşti, județul Neamţ”. Contractul de finanţare a fost înregistrat sub nr. 9595/15.05.2015 la MDRAP şi sub nr. 3926/25.05.2015 la Primăria Icușeşti, jud Neamţ.
Valoarea estimată a contractului a fost de 498.892,69 euro, astfel încât autoritatea contractantă a aplicat inițial procedura de atribuire cerere de ofertă, conform OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii – în vigoare la acea dată. După publicarea anunţului în SEAP, prin procesul-verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor din data de 23.04.2015 s-a constatat că nu a depus ofertă nici un operator economic (…)
În aceste condiţii, autoritatea contractantă avea obligaţia, conform art. 110 alin. 1 lit. A din OUG nr. 43/2006 să aplice procedura de negociere, cu publicarea prealabilă a unui anunț de participare. Negocierea cu publicarea prealabilă a unui anunţ de participare se iniţiază prin transmiterea spre publicare, în conformitate cu prevederile art. 55, a unui anunţ de participare, prin care se solicită operatorilor economici interesați depunerea de candidaturi. În acest caz, anunțul de participare trebuia publicat în SEAP.”
Pentru a înțelege contextul și datele problemei și nivelul la care s-au făcut aranjamentele trebuie să reamintim că în iunie 2015 Ionel Arsene era preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a PSD Neamț şi deputat din partea aceleiaşi formaţiuni politice, că Gheorghe Ștefan, fost primar al municipiului Piatra Neamţ tocmai fusese eliberat din arestul preventiv şi arestul la domiciliu, iar Vasile Panaite era primar al comunei Dragomireşti, judeţul Neamţ şi care avea dialog cu cei doi amintiți deja. Mai trebuie menționat că Brândușa Panaite, soția lui Panaite Vasile, era acţionar şi administrator al SC Izopoint SRL.
”În vara anului 2015 între Ş.G. şi A.I. au avut loc discuţii în legătură cu restituirea de către cel din urmă a unei părți din suma primită de la Ş.G. în anul 2013 pentru înlăturarea din funcţiile publice a unui adversar politic comun, T.C., preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ. În cadrul acestor discuţii, A.l. a motivat că nu are suma de bani în numerar (afirmând că banii primiţi în 2013 au fost dați mai departe pentru atingerea scopului), dar va face demersuri, astfel încât firmei IZOPOINT, aparţinând familiei lui P.V., să-i fie atribuită o lucrare de către Primăria Icuşeşti, jud. Neamţ. Din profitul ce urma a fi obţinut, P.V. urma să-i dea şi lui Ș.G. o parte, fără a fi stabilită o sumă anume (…).
În acest context, cu ocazia participării la un eveniment privat – sărbătorirea zilei de naștere a doctorului A – Ş.G. i-a relatat lui P.V. că a vorbit cu A.I. şi acesta a spus ca P.V. “să ia lucrarea” de la Primăria Icuşeşti. La acelaşi eveniment P.V. a discutat şi cu A.I. care i-a confirmat că a vorbit cu Ș.G. şi i-a spus martorului „iei tu lucrarea aia, dar tâmplăria o fac eu”. A.l. nu a precizat modalitatea concretă prin care urma să dirijeze atribuirea contractului, însă martorul P.V. a declarat că era notoriu la nivelul judeţului că A.l. dirija lucrările finanţate prin PNDL astfel încât doar firmele agreate de acesta câştigau procedurile de atribuire. Martorul a precizat că era încredințat că A.l. are puterea politică şi influența necesară pentru ca lucrarea să fie atribuită SC Izopoint SRL (…)”
Fascinantă este modalitatea prin care se aranjează o procedură de achiziții. Dacă banii pentru aranjarea lui Tărâță s-au dat într-un restaurant la București, aici se discută în holul Hotelului Central:
”În aceeași perioadă, luna iunie 2015, primarul comunei Icuşeşti, O.L. a avut o discuţie cu A.l. în holul Hotelului Central din Piatra Neamţ, discuţie în care cel dintâi i-a prezentat președintelui de partid situaţia procedurilor derulate până în acel moment pentru atribuirea contractului de construire a şcolii, respectiv că în urma procedurilor derulate prin SEAP nu a depus ofertă niciun agent economic. A.l. i-a spus primarului O.L. că o să-i trimită o firmă care să execute lucrarea. La câteva zile după această discuţie la sediul primăriei s-a prezentat P.B., reprezentant al SC Izopoint SRL, spunând că a fost îndrumată să depună o ofertă pentru onstruirea școlii. În aceste condiţii, primarul a realizat că este vorba despre firma agreată de A.I.
Pentru a crea însă aparența de respectare a legii achiziţiilor publice, P.V. i-a transmis primarului O.L., prin intermediul soţiei sale P.B., denumirea a două firme cărora primăria să le trimită invitaţii de ofertare, respectiv SC DOMO CONSTRUCT SRL Piatra Neamţ şi SC EXPERIENS CONSTRUCT SRL Piatra Neamţ. P.Y. îi cunoştea pe reprezentanţii acestor societăţi comerciale și era încredințat că aceştia nu vor depune oferte (se confruntau cu dificultăţi financiare).
Lista cu denumirea celor trei societăți (SC Izopoint SRL, SC DOMO CONSTRUCT SRL şi SC EXPERIENS CONSTRUCT SRL) cărora urma să le fie transmise invitaţii de participare – scrisă olograf de primar – a fost dată de O.L. viceprimarului M.M.V., persoană care prin dispoziţia primarului se ocupa efectiv de procedura de atribuire a contractului.
În aceste condiţii, la data de 08.07.2015 Primăria Icușești a transmis invitaţii de participare prin fax celor trei operatori economici: SC IZOPOINT SRL Dragomirești, SC DOMO CONSTRUCT SRL Piatra Neamţ și SC EXPERIENS CONSTRUCT SRL Piatra Neamţ. Doar SC IZOPOINT SRL a solicitat documentaţia completă și a depus ofertă în termenul stabilit: 15.07.2015, ora 12.00. Conform raportului procedurii încheiat la data de 20.07.2017 procedura de achiziţie aplicată a fost achiziție directă. Prin acelaşi raport s-a declarat câştigătoare oferta SC IZOPOINT SRL.”
După ce am văzut pașii ilegali făcuți pentru a da aparența unei proceduri corecte să vedem cum au continuat ostilitățile la negocierea prețului ”cuvenit” lui Arsene, a comisionului pentru recuperarea datoriei lui Ștefan și profitul firmei familiei Panaite.
”Conform ofertei înaintate de SC Izopoint SRL Primăriei comunei Icușeşti, ofertă care a stat la baza încheierii contractului de achiziție publică, pentru tâmplăria constând în ferestre din lemn cu suprafaţa totală de 147,3600 mp și uşi din lemn cu suprafață de 46,1000 mp Primăria Icuşești, jud. Neamţ urma să plătească constructorului sumele de 17.919,39 lei şi 7.396,00 lei, sume la care se adăugau alte cheltuieli directe (taxele și contribuţiile datorate bugetului de stat pentru salariaţi), cheltuieli indirecte de 10% şi cota de profit de 5%.
Conform înțelegerii dintre A.I. şi P.V., la data de 09.10.2015, între SC Izopoint SRL reprezentată de Panaite Brândușa și SC Rotercom Prestige SRL Târgu Neamţ, a fost încheiat un contract având ca obiect livrare tâmplărie din lemn stratificat esență molid conform măsurătorilor de execuţie pentru prețul de 150.000 lei inclusiv TVA. Din oferta SC Rotercom Prestige SRL Târgu Neamţ rezultă că obiectul contractului a constat în livrarea a 57 buc. ferestre de diferite dimensiuni, însumând o suprafaţă de 147,36 mp şi a 6 buc. uși exterior însumând o suprafaţă de 46,035mp (…) În aceeași zi, 09.10.2015, SC Rotercom Prestige SRL Târgu Neamţ a emis factura fiscală aferentă acestui contract în valoare de 150.000 lei achitată de SC Izopoint SRL la datele de 16.11.2015 (138.000 lei) şi 07.03.2016 (12.000 lei).
Produsele au fost livrate efectiv de către SC Rotercom Prestige SRL Târgu Neamţ în perioada 11.08.2016-06.09.2016, conform avizelor de însoţire a mărfii nr. 59/11.08.2016, 60/12.08.2016, 62/05.09.2016 şi 63/06.09.2016.
Rezultă aşadar că pentru ferestrele şi uşile achiziționate de la SC Rotercom Prestige SRL Târgu Neamţ cu prețul de 150.000 lei, SC Izopoint SRL a primit de la Primăria Icuşeşti, jud. Neamţ suma de 35.167,31 lei”.
Important de reținut
Dincolo de fapte, trebuie să reținem că în acest dosar al gulerelor albe sunt implicați un președinte de consiliu județean, fost deputat, un fost primar și vicepreședinte național al PDL, un fost prefect, un primar, un alt deputat cu responsabilități importante în Parlamentul României, se vorbește despre actualul președinte-director general al TVR, despre fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, alături de mulți alții. Este o imagine a unei clase politice al cărei scop pare să fie unul singur, afaceri profitabile pe banii de la stat, răzbunări politice fără remușcări și menajamente, totul pe fondul mentalități că orice le este permis dacă sunt sau au acces la putere.
Serialul va continua mîine, cu partea a III-a, referitoare la afacerile preconizate cu lucrări pentru o firmă din Iași, unde s-a discutat despre un comision de 5%, veți avea prilejul să vedeți, în toată spendoarea lui, cum lucrează sistemul politic pentru mai binele politicienilor, folosind resursele statului în acest scop.
Valentin BĂLĂNESCU
Material apărut în ediția print nr. 552 a săptămnalului Mesagerul de Neamț