Dacă ar fi să ne luăm după declarații publice, vizite la locul faptei și presupuse activități intense, cică funcționează o comisie constituită prin ordin al prefectului județului pentru evaluarea pagubelor produse şi propunerea unor măsuri „ce trebuie adoptate în regim de urgenţă” în urma trăsnetului excepțional din după amiaza zilei de 22 august, concentrat pe Turnul Clopotniță (cunoscut ca Turnul lui Ștefan cel Mare) de lângă Biserica Voievodală Sfântul Ioan Domnesc din Piatra Neamț. Pe site-ul oficial al instituției prefectului (vezi aici ), nici urmă de ordin, de comisie. Nu e public, așa că nu există – pa și la multă revedere! Ultimul ordin publicat este din 14 iulie, de Ziua Franței.
După vorbe, în comisia necunoscută oficial ar participa diverse figuri de prin unele instituții, direcții și autorități care au intersecții profesionale cu Turnul, inclusiv ca obiectiv de patrimoniu. Nu știm date certe, nu confirmăm. Ar fi nedrept totuşi să nu observăm cum se asigură o închipuită protecție a clădirii. Poate că ține și la trăsnet, dar nu ne-am prins noi.
■ Dezgroapând un proiect european şi-o carte
De confirmat, în primul și în primul rând, este alteceva, anume o nenorocire trecută sub tăcere prin uitare și mușamalizare, în conformitate cu cele mai înalte standarde politico-mafiote. E vorba de teribilul proiect finanțat prin Regio cu următoarea denumire oficială: “Restaurarea şi punerea în valoare a zonei istorice şi culturale Curtea Domnească din Municipiul Piatra Neamţ – prin reabilitarea, dotarea şi punerea în valoare a siturilor şi clădirilor de patrimoniu: Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artă, Teatrul Tineretului, Turnul Clopotniţă, Ruinele beciului şi ruinele zidului de incintă ale Curţii Domneşti şi Muzeul aferent”. Obiectivele proiectului nu au fost atinse, demonstrația fiind ușor de reconstituit din teancurile de articole publicate – primele au peste 10 ani vechime! – în Mesagerul de Neamț. În centrul atenției noastre se afla atunci distrugerea Teatrului Tineretului. Corecția financiară corectă trebuia să fie una de 100%, adică toți banii înapoi, plus o serie de alte consecințe. Primul responsabil, de fapt primii? Liderul asocierii, respectiv municipiul Piatra-Neamț via primăria condusă de Pinalti & grațiosul său continuator Dragoș Victor Chitic (aka DVC2) şi organismul intermediar prin care s-a asigurat finanţarea, respectiv Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est reprezentată de Constantin Apostol & intangibilul său urmaş Vasile Asandei. Din memoria colectivă e greu să se şteargă “contribuţia” para-retorică din ianuarie 2019 a celui din urmă, reţinută de Mesagerul de Neamţ : „Dacă reziliam proiectul Curții Domnești, se îmbunătățea acustica la teatru?”
În respectul memoriei, proiectul a avut un antreprenor general (ROMCONSTRUCT HOLDING by răposatul Vasile Turcu) şi un proiectantul general (GENESIS by Smaranda Gâlea). E cazul să se umble repede la arhivele cu documente. Din care arhive nu pot lipsi procesele verbale de recepţie la terminarea lucrărilor şi finale, proiectantul de specialitate şi executantul pe partea de instalaţii electrice, plus toate intervenţiile în proiect operate la intervenţia direcţiei judeţene care răspunde de cultură, culte şi patrimoniu. Fără astfel de acte, constatările pe care le face un un expert tehnic autorizat şi independent, oricât de atente şi detaliate ar fi acestea, sunt insuficiente.
O valoare aparte are un act ce trebuie să se afle în vârful teancului, Cartea tehnică a construcţiei. După lege, e la proprietar, iar proprietar e parohia, nu protopopiatul, nu mitropolia. O aşteptăm după 1 septembrie, dată anunţată pentru întoarcerea din vacanţă a preotului paroh Dan Ovidiu Cojan. În aşteptare, locţiitorul său, preotul Adrian Ciprian Timofte, ne-a amintit că Turnul e dat pe 10 ani în custodia Complexului Muzeal.
■ Comisarul Josanu „în acţiune”
Nu este nicio greşeală mai sus, în cauza cu Turnul şi întreg arealul Curţii Domneşti lucrează oficial un expert tehnic. La solicitarea Poliţiei judeţene care a deschis un dosar. Expertul a efectuat deja o cercetare amplă în teren, sâmbăta trecută pe 29 august. Iniţial, trebuia să vină cineva de la Botoşani, pietrean de loc, absolvent de Petru Rareş şi Electro Iaşi. Agenda de lucru anterior stabilită nu i-a permis o „neprevăzută”. În cele din urmă a venit un expert de la Iaşi, tot un meseriaş adevărat, în tinereţe cadru universitar la Electro Iaşi.
De-a dreptul şocant este că un ofițer implicat în lucrarea dosarului şi care i-a contactat oficial pe cei doi e comisarul Vitalie Josanu, cunoscut ca ofiţer de patrimoniu, lider sindical şi soţ al Rocsanei Josanu, care conduce direcţia ce are patrimoniul în portofoliul de activităţi judeţene. Cu alte cuvinte, comisarul ajunge, la rigoare, să se verifice pe el însuşi şi pe soţie?! La Neamţ, nu deranjează pe nimeni statutul lor special – ea la patrimoniu, el ofiţer de patrimoniu. Cert este că în acest moment, instituțional vorbind, Josanu & Co., indiferent de implicarea Instituţiei prefectului, au o listă întreagă de acte pe care trebuie să le caute şi să le pună la dispoziţia expertului.
Pe lângă aspecte interesante şi importante, precum cele prezentate săptămână trecută de mesagerulneamt.ro aici şi aici , o curiozitate excepţională se îndreaptă spre paratrăsnetul Turnului, coborât prin interiorul clădirii. Nu de alta, nu doar în lumea profesională a pompierilor este de notorietate „orientarea” generală a celor de la Patrimoniu de a nu accepta pozarea conductorului de coborâre (tip platbandă sau rotund) pe exteriorul unui monument istoric. În cazul nostru, s-a obervat că într-o apropiere exterm de caldă, de intimă cu coborârea era un cablu electric. Ca să nu avem discuţii nepotrivite în această etapă, dispozivul de captare („sârma aia” din vârful Turnului) şi priza de pământ, cu un accent corect pus pe teaca de protecţie a conductorului, ţăruşii de înpământare, clemele de fixare şi mai ales joncţiunea dintre coborâre şi priza de pământ sunt incluse în curiozitate. Extinderea curiozităţii asupra alimentării cu energie electrică din zonă şi a oarece cabluri electrice cam aeriene e naturală.
■ Şi Biserica Voievodală ar trebui căutată de paratrăsnet
Până oficialii locali (reuniţi ori separat) vor slobozi public informaţii relevante, fiindcă tot am întrebat de Cartea tehnică a Turnului, îi întrebăm de ce nu ocolesc puţin biserica? A ocoli e în sensul de a trage o tură în jurul construcţiei şi e la liber, nu-ţi trebuie chei şi aprobări. Poate observă „capodopera” de lucrare surprinsă în fotografiile de mai jos, care coboară de la crucea de pe turla din partea de Est. Nu-i nevoie să ştii cum se face protecţia la trăsnet a unei staţii electrice de transformare complexe din Sistemul Energetic Naţional, nici măcar ce-i acela un PDA (paratrăsnet cu dispozitiv de amorsare – n.a.) ca să rămâi perplex:
Apoi, dacă pe oficiali nu i-au părăsit darul vorbirii, al auzului şi o minimă capacitate de înţelegere, ar afla cum s-a ars placa de bază a centralei termice din biserică şi cum a început să iasă fum din instalaţia electrică interioară pe 22 august după-amiaza. Acolo, nişte amănunte de care expertul tehnic va ţine cont cu siguranţă. La fel şi Mesagerul, doar avem o tradiţie de documentare în zona Curţii Domneşti şi e imposibil de trecut cu vederea peste avertismentul tras de trăsnetul care n-a bubuit (încă) unde trebuie și suficient de tare!
Viorel COSMA