Alegerile parlamentare din 2012 s-au desfășurat pe 9 decembrie și au adus o victorie zdrobitoare a USL (Uniunea Social-Liberală), răposată alianță (cu potențial de înviere în formă actualizată) de care românii sătui de PDL-ul lui Băsescu își legaseră uriașe speranțe. USL a cîștigat 395 mandate (122 senatori și 273 deputați) în condițiile în care, ca urmare a aplicării unui sistem de vot uninominal defect și ticălos din naștere, numărul de parlamentari a crescut de la 470 la… 588 (176 senatori și 412 deputați).
O zi de referință în județul Neamț rămâne 29 octombrie, când USL a înregistrat cele 11 candidaturi, 8 la Camera Deputaților și 3 la Senat:
- Vasile Cătălin Drăgușanu – PC – Colegiul 1 Camera Deputaților,
- Vlad Marcoci – PSD – Colegiul 2 Camera Deputaților,
- Liviu Harbuz – PSD – Colegiul 3 Camera Deputaților,
- Liviu Brătescu – PNL – Colegiul 4 Camera Deputaților,
- Ioan Munteanu – PSD – Colegiul 5 Camera Deputaților,
- Dorinel Ursărescu – PNL – Colegiul 6 Camera Deputaților,
- Ionel Arsene – PSD – Colegiul 7 Camera Deputaților,
- Marian Enache – UNPR – Colegiul 8 Camera Deputaților,
- Eugen Țapu Nazare – PNL – Colegiul 1 Senat,
- Ioan Chelaru – PSD – Colegiul 2 Senat,
- Octavian Liviu Bumbu – UNPR – Colegiul 3 Senat.
Deși Colegiul 2 de deputați (Roman – Ion Creangă) a fost câștigat de „meteoritul” Liviu Brătescu (46,16% din voturi), mandatul a mers la Elena Udrea (locul 2, cu 42,46%). La fel și în cazul celorlați 10 de la USL.
Din ansamblul festiv de candidați, imortalizat în fotografia de mai jos, lipsește Ion Chelaru, însă s-a „lipit” Alexandru Mihai, liderul PC Neamț la acea vreme. Recunoașterea figurilor n-ar trebui să ridice probleme.
E un moment bun să reamintim că USL, ca alianță parlamentară și preelectorală, a luat ființă pe 5 februarie 2011, la inițiativa lui Dan Voiculescu, prin actul de voință politică al Alianței de Centru-Dreapta (Partidul Național Liberal + Partidul Conservator) și Partidului Social Democrat. Ulterior, după căderea Guvernului Ungureanu prin moțiune de cenzură (7 mai 2012) și instalarea primului Guvern Ponta, având ca obiectiv alegerile parlamentare, alianța a primit încă un membru. Partidul generalului Gabriel Oprea (Uniunea Națională pentru Progresul României) a fost absolvit de păcatul iubirii politice cu PDL, fiind recuperat de PSD în Alianța de Centru-Stânga. USL avea să decedeze pe 24 februarie 2014.
Pentru amănunte legate de „momentul istoric” din 2012 și destinul/ carierele vedetelor atunci, nu ratați ediția prin a Mesagerului de Neamț de săptămâna viitoare. (Viorel COSMA)