Vineri, 21 octombrie, la școlile gimnaziale din satele Borlești, Mastacăn și Ruseni a fost mare forfotă, fiind organizată a VI-a ediție a “Festivalului Toamnei”. La această manifestare, au participat copii, părinți și dascăli într-un număr foarte mare. Invitaţi de onoare au fost Florentina Luca Moise, inspector școlar general al ISJ Neamț, primarul George Mutu și cadre didactice de la alte unități școlare din județ. A fost o sărbătoare a toamnei, a hărniciei, a tradițiilor de pe aceste locuri. Copiii au cântat, au dansat, iar produsele expuse au fost scoase la vânzare, fiecare clasă, de la toate unitățile, organizând câte un stand. Firește, prof. Florentina Moise a fost în centrul atenției, copiii negociind aprig fiecare produs comercializat. Nu de alta, dar aveau nevoie de bani, pe care să-i doneze unor unități de ocrotire a copiilor și a persoanelor vârstnice. Mai mult, produsele adunate, împreună cu delegații de copii din fiecare școală, vor lua, zilele viitoare, calea mănăstirilor Petru Vodă și Bogdana (Suceava), dar și a unui centru de ocrotire a copiilor din comuna Dumbrava Roșie. A fost o bucurie a sufletului de copil, a fiecărui participant, o imagine vie a potențialului gastronomic extraordinar al comunităților rurale din Moldova, al comunei Borlești, în special.
* George MUTU, primarul comunei Borlești: ”Am pornit pe un nou drum acum doi ani, în calitate de primar, cu dorința de a sprijini instituțiile locale și mai ales școala, ca principal factor de educare a celor mici. Nu cu mulți ani în urmă, comuna avea vreo opt unități școlare, iar astăzi mai sunt două cu statut juridic și două structuri la Mastacăn și Ruseni 2. O vreme, numărul de copii a scăzut destul de mult, numai că acum traversăm o perioadă fastă, în care se observă o întinerire a satelor, datorită numărului de copii. Din ceea ce se constată, acum suntem printre puținele comune din județ care au o populație școlară importantă, ba chiar și cu o anumită creștere a numărului de copii aflați în sistemul educațional local. Nu este mare, dar foarte importantă pentru noi, ca și comunitate. De aceea, împreună cu membrii Consililui Local încercăm și vom reuși, cu siguranță, să modernizăm continuu infrastructura școlară, să dotăm, în fiecare an, unitățile cu materialele de care au nevoie, să fim tot timpul alături de părinți, copii și cadre didactice. Dintre investițiile pe care le-am finanţat din bugetul local, este suma de 1,6 miliarde lei, pentru corectarea unor probleme, care au apărut la Școala Mastacăn, pentru a se obține autorizația de funcționare de la ISU Neamț. În viitorul apropiat, vom elabora un program de dezvoltare investițională a unităților școlare pe timp de patru ani și vom căuta tot timpul să descoperim surse de finanțare pentru modernizarea spațiilor școlare. Astfel, ne gândim deja la amenajarea unui teren de sport în aer liber la Școala Borlești, care va întregi zestrea la care se lucrează acum. Sperăm ca noul an școlar să debuteze la Borlești într-un edificiu modern, care să asigure cele mai bune condiții elevilor și dascălilor. Cât privește Festivalul Toamnei, mulțumesc doamnei Florentina Moise, inspector școlar general al ISJ Neamț, pentru onorarea invitației, pentru faptul că nu ne-a uitat, deși programul dumneaei este foarte încărcat în fiecare zi. Felicit conducerile școlilor, părinții, cadrele didactice și elevii care au pus atâta suflet în ceea ce au prezentat musafirilor noștri. Cu toții au demonstrat o implicare totală la astfel de proiecte, și nu este singurul. La toate acțiunile școlii, fie la Borlești sau Ruseni, primăria se va implica foarte mult, la fel și Consiliul Local. Aceste foruri vor fi părtașe și în viitorii ani la tot ce se va petrece investițional în școli. Împreună cu cele două conduceri ale unităților școlare din comună vom căuta să dezvoltăm, să diversificăm paleta de acțiuni educative, culturale, comuna Borlești având o veche tradiție în acest sens. Felicit cu drag pe toți cei care au contribuit de la ambele școli la acestă manifestare de suflet”.
* prof. Florentina LUCA MOISE, inspector școlar general: ”Astăzi suntem în Borlești, o comună cu oameni gospodari și se vede încă de la intrare. Felicit locuitorii comunei Borlești, privind inițiativa primarului din această comună, dar și a conducerii școlii gimnaziale. Îl cunosc pe domnul director Pătrunjel de ani și ani, este un om gospodar, un dascăl implicat alături de frumoasa sa soție. Aici este o școală unde parteneriatul dă roade, relația dintre școală și comunitate este una utilă. Aici, atât comunitatea locală, cât și reprezentanții legali, dar și manageriali, corpul profesoral, părinții și-au dat mâna pentru binele copiilor. Important este că avem investiții, atât materiale, cât și de altă natură, cu ajutorul domnului primar, pe care îl felicit pe această cale. Dumnealui investește în educație, în păstrarea obiceiurilor, a culturii neamului nostru. Felicit conducerea Școlii Gimnnaziale Borlești, care a demonstrat calități manageriale de necontestat. Felicit toți copiii. Am văzut copii talentați, implicați, emoționați. Am avut și eu emoții și abia aștept să ajung acasă și să gust din bucatele achiziționate astăzi, pentru că am participat și la un târg cu vânzare de produse. Fondurile vor fi folosite cu scopuri nobile. Se știe că doamna Nicoleta Pătrunjel este implicată în foarte multe acțiuni caritabile. Acum nu știu dacă este un noroc pentru că sunt soț și soție, dar sunt ferm convinsă că domnul director sprijină toate inițiativele. Îmi doresc să văd aceeași echipă frumoasă și la anul, care să aibă un singur scop: progresul copilului, care trebuie să fie în centrul atenției. Mă uitam la ochii părinților, nu este bucurie mai mare decât să vezi copii și părinți fericiți, cadre didactice implicate. Bucuria este și mai mare, pentru că a fost implicată și comunitatea locală. Repet, a fost o surpriză foarte plăcută să văd reprezentantul comunității ales de oameni, pe domnul primar George Mutu, alături de acești copii frumoși. Felicit toți inițiatorii acestui proiect, partenerii din celelalte localități prezente aici. Vă asigur, în calitate de inspector școlar general că voi fi alături de copii, de toate activitățile frumoase, de păstrarea tradițiilor, obiceiurilor, pentru a ne duce mai departe crezul nostru, un crez comun, România noastră frumoasă. România suntem noi toți laolaltă și trebuie să păstrăm aceste lucruri Și să le transmitem generaților viitoare”.
*************
* prof. Ionel PĂTRUNJEL, directorul Școlii Gimnaziale Borlești: ”Bucuria noastră este imensă, pentru că Festivalul Toamnei a ajuns la a VI-a ediție. A avut și două ediții care nu s-au desfășurat, datorită pandemiei. La acest târg de toamnă sunt angrenați preșcolarii, elevii de la primară și de la gimnaziu. Este un târg cu vânzare, după care majoritatea claselor vor face donații pentru copii de la Mănăstirea Petru Vodă, dar și pentru Mănăstirea Bogdănești – Suceava, unde este un centru pentru persoane vârstnice. În privința Mănăstirii Bogdănești, au luat legătura colegele Ana Drăgușanu și Ioana Huțtiu, care, prin intermediul soților, care sunt preoți, au luat legătura cu mănăstirea. În perioada de vacanță, cu un grup de copii, transportați cu microbuzul școlar, vom merge și vom distribui produsele donate. Activitatea se desfășoară la Grădinița din Borlești, pentru grupele de grădiniță și clasele de primară, iar la Mastacăn, la fel, pentru grădiniță, clase de primară și de gimnaziu. Tot după o perioadă de întrerupere, sperăm să organizăm un festival la nivel de comună, la care vor fi angrenați copiii de la școlile Mastacăn, Borlești și Ruseni. Nu am stabilit data, dar va fi un spectacol la Căminul Cultural cu datini, obiceiuri de Crăciun și An Nou. Mai mult, la propunerea unor consilieri locali, printre care domnul director Cristinel Constantin, prof. Dan Olteanu și educatoarea Nicoleta Pătrunjel, au făcut propunerea Primăriei și Consiliul Local, care a votat să primim daruri pentru toți copiii din comună aflați în sistemul educațional. Pentru spectacolul în sine, va mai fi un ceai, un colăcel, ceva tradițional. Va fi într-o zi de sărbătoare, nu în cursul săptămânii. Tot acum suntem în perioada de selecție a celor 32 de elevi, care vor beneficia de formare în cadrul proiectului Erasmus și care vor pleca în Spania. Acum suntem în faza de preselecție. De asemenea, va urma preselecția celor 12 cadre didactice, care vor beneficia de cursuri de formare. În rest, așteptăm cu nerăbdare finalizarea lucrărilor la Școala Gimnazială Borlești. Cu toate că școala va fi gata în decembrie, sperăm să fie funcțională la începutul anului școlar viitor, pentru că vom avea mai multe clase ca anul acesta. Acum ne chinuim în două schimburi, începem programul la ora 8.00 și îl terminăm la ora 17.30. Însă, mă bucur că avem o colaborare foarte bună cu Primăria Borlești, cu domnul primar și cu membrii Consiliului Local. Colaborăm foarte bine, probabil, s-ar putea mai mult dacă ar fi fonduri, dar asta este siutuația. Bugetul nu este foarte mare, așa încât ne limităm la ceea ce este. Sperăm să încheiem anul financiar 2022 cu bine, indiferent cât ne va ajunge plata utilităților”.
* prof. Florentina LUCA MOISE, inspector școlar general: ”Este o plăcere să mă aflu aici, la Ruseni, lângă dvs. Nu este prima dată când ajung în comuna Borlești. Am luat-o la pas de dimineață, pentru că în comuna dvs. este sărbătoare. Iar sărbătoarea de astăzi ați făcut-o voi, dragi elevi, pentru că sunteți minunați. Eu am aflat despre activitatea voastră de la domnul primar, de la domnul director, cu care avem o colaborare foarte bună și de lungă durată. Am pornit la drum să fac cumpărături și cele mai bune bucate le-am găsit aici, la voi. Când voi ajunge la mine acasă am să gust din toate produsele. Vă felicit încă o dată pe voi, dragi copii, pentru că ați stat atâtea ore. Sunt convinsă că ați făcut și vânzare. Le felicit pe mămicile voastre, pentru că sunt tare bune gospodine, dar nu în ultimul rând, pe profesorii voștri. Este o inițiativă foarte frumoasă și încurajăm acest gen de acțiuni. Este minunat că, împreună cu comunitatea locală, cu domnul primar, cu domnul director, cu dvs., toți prezenți aici, punem umărul să facem școala prietenoasă, ca să veniți cu drag la activități. Sunt ferm convinsă că fondurile pe care le strângeți astăzi vor ajunge acolo unde trebuie. Vă urez sănătate, succes și toate cele bune. Să vă trăiască copiii sănătoși și fericiți. Repet, abia aștept să ajung acasă să gust din ceea ce am cumpărat, alături de copii și familia mea”.
* prof. Cristinel Veniamin CONSTANTIN: ”O zi de toamnă cu de toate, o zi cu părinți fericiți, copii minunați și colegi implicați. Mulțumim oaspeților noștri, doamnei inspector şcolar general Florentina Moise, domnului primar Bogdan George Mutu, pentru prezența la cea de-a șasea ediție a acestui îndrăgit festival. Mulțumim părinților pentru foarte buna colaborare și implicare, mulțumim copiilor pentru modul în care și-au organizat standurile. Mulțumim elevilor noștri, care ne-au încântat cu frumoasele melodii prezentate. În viitorul apropiat, vom organiza o altă importantă activitate, fiind vorba de un festival al tradițiilor de iarnă. Vor fi oferite daruri tuturor copiilor din comună, iar în paralel vom organiza o colectă de produse pentru un număr de 10 persoane vârstnice din sat şi pentu 40 de copii nevoiași, în cadrul proiectului ”Fii mai bun”. Ne pare rău că activitățile noastre au avut timp de doi ani de pauză, datorită pandemiei datorate Covid 19. Sperăm, din toată inima, să nu mai avem astfel de momente, iar copiii să beneficieze de cursuri la clasă. Reamitesc faptul că Școala Gimnazială I.Gr. Teodorescu Ruseni a avut și are un pachet important de investiții, finanțate de Primăria comunei Borlești. Astfel, în ultima vreme, cu ajutorul domnului primar Geoge Mutu, a membrilor Consiliului Local, au fost efectuate, din fondurile locale, lucrări de modernizare a bazei sportive a unității. Baza are instalație de nocturnă. Am mai fost sprijiniți în achiziționarea de pătuțuri la Grădinița cu Program Prelungit Ruseni 2, reabilitarea curții școlii și a două clase, plus hol, la corpul B al școlii. Pe data de 27 octombrie, vom primi vizita unei delegații de profesori din localitatea Văsieni, raionul Telenești, din Republica Moldova, în baza parteneriatului încheiat în anul 2019”.
(Rep.)