– Doamnă director, care au fost principalele proiecte educaționale din ultima vreme?
Dacă ar fi să vorbim numai de școală, putem spune că avem proiecte și parteneriate educaționale cu alte școli, cu biserica, primăria, poliția, medicul de familie, spitalul din comună. Facem tot felul de activități, care să vină în ajutorul elevilor. Iar noi muncim doar pentru binele lor. Anul trecut, am participat la Programul național de activități remediale, ”Școală după școală”, implementat pentru prima dată în învățământul românesc. Ne-am alăturat și noi, pentru a ajuta copiii de la Liceul Tehnologic Nisiporești, dar și de la Școala Gimnazială Barticești, structură a liceului nostru. La clasele mici, dar și la cele de a VIII-a, s-a implementat acest proiect. A fost un beneficiu pentru elevi, un lucru bun pentru învățământul românesc. Sperăm din tot sufletul ca astfel de activități să se repete. Spun asta, pentru astfel de activități se pot face în orice zi, numai că acum și cadrele didactice au fost remunerate pentru prestația avută. Nu a fost voluntariat. Mare lucru, pentru că ne-am cam săturat să facem voluntariat.
– Pe vremuri, erau profesori care reluau materia de peste săptămână dumnica, dar fără bani.
Așa este. Oricum, de când sunt director al acestei școli, din 2012, în fiecare an se fac pregătiri suplimentare în școală, în afara programului, la disciplinele de examen: limba română, matematică, engleză, biologie și chimie. Meditațiile se făceau gratuit pentru toți elevii de la clasele terminale. Oricum, este bine că se face. Sunt profesori care spun că le lipsește pregătirea suplimentară. Problema este să-i determine pe elevi să vină. Explicându-le copiilor de mai multe ori, poate fi un bonus, un plus pentru ei. La astfel de pregătiri, copilul este mai sincer cu profesorul, spune ce știe și ce nu, atâta veme cât la aceste ore nu se pun note. Să știți că avem profesori buni, care muncesc foarte mult. De aceea, în ultimii ani, am avut rezultate bune și foarte bune, atât la bacalaureat, cât și la evaluarea națională. Iar Primăria Botești, condusă de doamna primar Georgeta Blaj, care este o doamnă deosebită și cu care am o colaborare instituțională foarte bună, a premiat elevii care au avut rezultate deosebite la evaluarea națională, mai ales pe cei care au avut media peste 9. Avem copii care au urmat cursurile Liceului Petru Rareș, avem foști elevi care sunt studenți la medicină sau care au terminat această facultate. Avem și specialiști în diverse domenii, oameni valoroși care fac cinste comunității din care provin. Unii sunt astăzi profesori în școala noastră.
Atelierul școală, primul mare pas
– Școala de la Nisiporești este liceu sau profesională?
Noi avem Liceu Tehnologic, pentru că avem în continuare acreditare de liceu. Dar, de patru ani nu ni s-a mai dat clase de liceu. Au continuat doar clasele începute. În prezent, avem doar Școală profesională, dar ne numim în continuare Liceul Tehnologic Nisiporești.
– Care este efectivul de elevi din comună?
În acest moment, avem 446 elevi. Eu am venit în această școală acum 20 de ani, dar erau câte două clase pe ciclu. Am avut aproape 700 de elevi în anul 2017, când ne-am unit cu Școala Barticești. În fiecare an a scăzut numărul de elevi cu 100. Vă dați seama cu ce viteză scade numărul de copii din această comună?
– Ce proiecte educaționale ați mai avut?
Am avut un proiect ROZ, adresat elevilor de liceu, pe care l-am terminat și care ne-a adus mai multe beneficii la nivel de școală. În afară de tablete, de laptopuri, mașini în atelierele de lemnărie și industrie textilă, am achiziționat pentru laboratorul de chimie tot felul de obiecte. Ne-am dotat școala cu foarte multe lucruri, în valoare de 70.000 euro, pe o perioadă de patru ani. Ca atare, am cumpărat foarte multe obiecte utile pentru școală. Apoi, am accesat un Proiect Erasmus, pe mobilități, pentru cadrele didactice. Am fost în străinătate, în trei locații, Spania, Grecia și Cehia câte trei cadre didactice. Acolo am avut un schimb de experiență și anumite cursuri pregătitoare. Am fost, am văzut, iar acum suntem la faza de implementare. Cu toate acestea, noi, dascălii, nu o să renunțăm la învățământul clasic, pentru că este benefic. Dar nu putem spune că trebuie să ne limităm doar la clasic, trebuie să fim tot timpul în pas cu noutățile, să învățăm să ne adaptăm noului. În fond, nu elevii se vor schimba pentru noi, noi trebuie să ne schimbăm pentru elevi.
– Ce mari investiții s-au realizat în infrastructura școlară?
Când am venit director, atelierele școală erau într-o improvizație, practic erau găzduite de o magazie care vibra puternic în anumite momente, datorită mașinilor din interior. În acel spațiu a fost și grajd, pentru calul școlii. Aveam câteva mașini aduse, donate, împrumutate de domnul maistru Mariean Farcaș și pentru lemnărie, dar și pentru industria textilă. Domnul Farcaș, în momentul în care a venit de la Liceul ”La Salle” Pildești a împrumutat și a adus tot felul de unelte și mașinării pentru baza materială a școlii noastre. Am avut cu ce să ne descurcăm la început. Repet, în interior era un circular (fierăstrău mecanic), datorită căruia îmi stătea inima în loc. Mă uitam în sus și vibra toată construcția. Mă rugam la Dumnezeu să nu se întâmple ceva. În aceste condiții, am luat legătura cu doamna primar Georgeta Blaj, care era și dumneaei la început ca primar. Suntem sucevene amândouă, dar nu ne-am cunoscut înainte. I-am spus că trebuie să facem ceva, pentru că eu mor de inimă dacă nu se schimba totul. Am hotărât să facem un atelier, dar nu știam cum. Am dorit să o luăm pe bucăți, cu câte o cameră, dar nu a fost bine. În aceste condiții, a fost făcut un proiect, pe dimensiunile magaziei existente, dar în final a ieșit ceva extraordinar. Nu a fost ușor nici pentru doamna primar, dar nici pentru noi. Acum avem două ateliere, două săli de clasă, centrală proprie, depozit în spate, apă, băi.
”Contează să ai un om deschis la minte”
– Care a fost istoria terenurilor de sport?
Primăria, prin doamna primar, ne-a făcut două terenuri de sport, cu gazon sintetic, unul la Barticești și altul la Nisiporești, cu multiple întrebuințări. Sunt foarte frumoase și utile. Cel de la Barticești este mai folosit, dar toată lumea care trece pe drumul european întreabă cine a făcut acest teren de sport, pentru că arată super. Mă refer la colegii directori și care mă întreabă: ”De unde ai terenul acesta atât de frumos?”. Cel de la Barticești nu se vede, dar acesta, de la Nisiporești, este în ochii tuturor. Le-am răspuns că nu știu. Am spus doar ”ar fi bine să”… și s-a făcut. Doamna primar a făcut toate demersurile pentru aceste terenuri. Și mai este unul, de volei la Botești, dar nu este al școlii, ci al satului. Dar, tare mult contează să ai un om deschis la minte. Mai avem și locuri de joacă pentru copii, iar eu vă spun de ultimele două realizate de curând. Este vorba de cel din curtea Grădiniței Nisiporești și cel de la Barticești, aflat aproape de școală. Sunt investiții utile, pentru că și copiii de la țară au nevoie de joacă. Nu mai este ca înainte, când se plimbau cu roaba unul pe altul prin curtea părintească. Mai mult, avem camere de supraveghere ale școlilor, achiziționate tot cu bani de la primărie. Au fost montate camere de supraveghere în interior și exterior. Nu mai spun de garduri și multe altele.
– Se aude de un mare proiect de investiții?
Așa este. De doi ani se vorbește de un proiect destinat unității de la Nisiporești. Aici este o școală veche, construită în 1960, care a fost construită din banii comunității. Apoi, prin anii 1970 i s-a mai făcut o aripă, apoi în 2002 i s-au făcut sălile din interior. În 2007, a fost montată centrala pe lemne, care este și astăzi. Însă, stând de vorbă tot cu doamna primar, am spus că trebuie să facem ceva. Iar doamna s-a interesat să vadă ce se poate face și ar fi excepțional dacă am reabilita școala. Tot ce înseamnă interior, exterior și acoperiș. Nu va mai fi centrală termică, ci vor fi pompe, cu foraje la 150 metri adâncime. Am înțeles că apa din străfunduri este fierbinte, este forată și adusă la suprafață și folosită ca apă menajeră pentru caloriferele școlii. Asta înseamnă că vom cheltui doar pentru consumul pompei care scoate apa din pământ.
– Gazul metan a ajuns la școală?
Da, la toate unitățile școlare din comună. Pentru Barticești, în Consiliul Local s-a aprobat funcționarea a două centrale pe gaz, pentru cele două corpuri de clădire. Vom vedea dacă le vom pune în funcțiune în iarna aceasta sau nu.
– Veți duce copiii la Barticești?
De când mi-a spus doamna primar că este aprobată finanțarea nu mai am liniște. Probabil, vom lucra în două schimburi acolo. Avem și un microbuz vechi, care este reparat tot prin bunăvoința doamnei primar. Șoferul este angajatul primăriei, iar microbuzul este al acestei instituții. Nouă ne aduce și ne duce copiii.
– Celelalte instituții locale sunt alături de școală?
În acest sens, vreau să vă dau un exemplu. Doamna doctor de la Cabinetul medical Nisiporești m-a abordat anul trecut și m-a rugat să-i dau o listă cu elevii mai amărâți, pentru că este cineva care să le facă anumite cadouri de Moș Crăciun. Am întocmit o listă împreună cu ceilalți profesori și am dat-o. Copiii au primit cadouri foarte frumoase, cu hăinuțe și rechizite. Anul acesta, înainte de a începerea școlii, m-a sunat din nou, spunându-mi că vrea să ofere rechizite la copii. Este o asociație umanitară din Iași, ”Farmecul vieții”, care merge prin Moldova, la copiii amărâți. Doamna doctor i-a contact cu acești copii, pe care îi știe de când se nasc, până pleacă din comunitate. Ne-a adus tuturor copiilor de la Grădinița Nisiporești rechizite, plus 35 pachete pentru elevii de la Liceul Tehnologic Nisiporești, în special la clasele mai mici. Vedeți, se pot face multe lucruri bune împreună. (Rep.)