La două luni de la mutarea în noul sediu din Piatra-Neamț al Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, pe scurt OAMMR – cumpărat din cotizațiile membrilor și aflat în plin proces de dotare – s-a derulat recent un control al ISU Neamț. Urmare a unei reclamații, verificările au confirmat aspectele sesizate care țin, în principiu, de neluarea măsurilor de apărare la incendiu. Este vorba de asigurarea cu banalele și obligatorii stingătoare de incendiu, dar și de planul de evacuare pe care orice entitate privată sau de stat trebuie să-l dețină.
Controlul din 29 septembrie s-a încheiat cu „avertismente verbale” la adresa șefului organizației profesionale, Puiu Sîrbu, căruia i-am solicitat un punct de vedere, în contextul în care achiziția noului sediu s-a făcut cu mult timp în urmă și mutarea cu toate cele necesare era previzibilă. „Nu am ce să comentez!” a fost răspunsul dumnealui, iritat mai mult de faptul că informația a ajuns la presă, decât de neregulile în sine existente.
În comunicatul transmis de ISU Neamț sunt detaliate „neregulile constatate la controlul inopinat desfășurat la Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România – Filiala Neamț, în urma unei petiții:
- Conducătorul instituției nu a stabilit, prin dispoziţii scrise, responsabilităţile şi modul de organizare pentru apărarea împotriva incendiilor. (dispoziţia de numire a cadrului tehnic sau a personalului de specialitate cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor, după caz; dispoziţia privind stabilirea modului de organizare şi a responsabilităţilor privind apărarea împotriva incendiilor; instrucţiunile de apărare împotriva incendiilor şi atribuţiile salariaţilor la locurile de muncă; dispoziţia privind reglementarea lucrului cu foc deschis şi a fumatului; dispoziţia privind organizarea instruirii personalului; dispoziţia privind modul de gestionare a deşeurilor din materiale combustibile).
- Nu este întocmit și afișat, pentru spațiul de la etaj, planul de evacuare a persoanelor în caz de incendiu (structura cadru este prezentata în Anexa 2 din OMAI 163/2007), iar la parter datele privind organizarea activităţii de stingere a incendiilor la locul de muncă (structura cadru este prezentata în Anexa 1 din OMAI 163/2007)
- La nivelul obiectivului nu este asigurată dotarea cu mijloace tehnice de intervenție în caz de incendiu (stingătoare). Conform art. 136 din O.M.A.I. nr. 262/2010, în fiecare spaţiu pentru birouri care are suprafaţa sub 200 mp/nivel se asigură dotarea cu cel puţin două stingătoare de incendiu.
- Activitatea este de îndrumare și control în prevenirea și stingerea incendiilor și protecția civilă, iar sancțiunile se aplică gradual. În acest caz, au fost aplicate avertismente verbale, instituția având în derulare procedura de elaborare a documentelor. Orice instituție sau agent economic verificat are obligația ca în termen de 30 de zile să ne trimită răspuns cu privire la măsurile ce au fost luate în vederea remedierii neregulilor constatate”.
Cu alte cuvinte, în 29 octombrie cel târziu OAMMR Neamț trebuie să prezinte ISU Neamț remedierea neajunsurilor.
Cristina Iordache
Un comentariu
Ar trebui sa va aplecati mai mult asupra activitatii si mai ales a modului de cheltuire a banilor de catre matusalemicul sef al ordinului asistentilor. Poate il intrebati de ce a cerut anul acesta cotizatiile de la sutele de asistenti anticipat, pana la sfarsitul anului. Profita ca orice asistent are nevoie de o certificare pentru libera practica si organizeaza cate o activitate la cateva luni unde-i aduna ca pe o turmă. Câti bani a adunat din cotizatii de cand e sef si cum s-au cheltuit. E infiorator ce se întâmplă.