Staţia de plecare a telegondolei îşi urmează, aşadar, traseul şi calendarul stabilite de BDO Business Restructuring SPRL, administratorul judiciar al Perla Invest, fără ca municipiul Piatra-Neamţ să mai fie angajat – pe repede înainte! – în operaţiunea neconvigătoare de răscumpărare. Într-o comunitate vie şi responsabilă, ar trebui să urmeze comentarii şi analize nepasionale, eliberate de presiunea votului din consiliul local, musai urmate de concluzii.
Fără pretenţie de comentariu sau analiză, o observaţie. Una legată de o absenţă de marcă.
În alt capitol de priorităţi şi interese, cel cu promovarea emisiunii de obligaţiuni municipale, s-a jucat tot fără menajamente, dar nu la intimidare, cu „narative” de genul „vor fi consecinţe de care veţi fi direct răspunzători”. Atunci, arzându-se etapele afacerii, a fost adus şi plimbat un anume Valentin Miron de la VMB Partners, în ciuda faptului că firma nu îşi adjudecase consultanţa pentru emisiunea de obligaţiuni. Ecourile sfidării nu s-au stins încă.
În operaţiunea cu Perla Invest, am aşteptat un miracol până în ultima clipă, până la începerea şedinţei. Speram să aflăm un punct de vedere din partea administratorului judiciar – dacă nu personal din partea lui Niculae „Nic” Bălan, partenerul coordonator, măcar unul susţinut de un colaborator delegat.
Este cel puțin straniu că povestea ni s-a prezentat numai dintr-o parte, creându-se o aparență de siguranță, de rezolvare garantată a insolvenței Perla Invest. Dacă acceptați o comparație, e ca și cum în cazul insolvenței cu repetiție de la Hidrolectrica, din urmă cu mulți ani, ar fi vorbit numai Ministerul Energiei, în numele statului Român, respectiv Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom, în numele Fondului Proprietatea. Nici vorbă, peste tot și în toate era Remus Borza, practicianul coordonator al administratorului judiciar Euro Insol. Sigur, cele două companii nu suportă comparație, cauzele insolvențelor sunt diferite, dar legea e aceeași pentru toți. Or noi nu am auzit un cuvințel, nu am citit un mesaj din partea BDO în legătură cu viabilitatea poveștii susținute în numele proprietarului, municipiul Piatra-Neamț. Cel puțin straniu, nu?
Dacă Niculae Bălan – care e și președintele în exercițiu al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR) – venea oficial în orașul de sub Telegoală, era un bun prilej să primim și alte lămuriri calificate. Cu legea pe masă, fiindcă Legea nr. 85 din 25 iunie 2014 (vezi aici ), una complexă și deloc ușor de tradus în limba română pentru toți, nu e numai despre insolvență – e și despre procedurile de prevenire a insolvenței. Mai mult, era natural să se ajungă cu discuția la atribuțiile administratorului judiciar. La art. 58, din cele 344 ale legii, sunt înșirate de la (a) la (q). Printre altele, scrie acolo – și nu știm să traducem – despre acțiuni pentru anularea actelor și operațiunilor frauduloase ale debitorului, despre transferuri cu caracter patrimonial sau denunțarea unor contracte încheiate de debitor.
E suficient pentru acest moment. Cine are de înțeles, înțelege importanța verigii lipsă. Cine chiar e interesat să ajungă la Niculae Bălan, o poate lua încetișor, deplasându-se la adresa Str. Privighetorii, nr. 3, bl. B2, sc. A, Piatra-Neamț. La sediul Filialei Neamț a UNPIR, e greu de crezut că nu primește sprijin din partea cunoscutului George Grigorean, președintele în funcție.
Viorel COSMA