Moșii de Toamnă este unul dintre praznicele la care creștinii se roagă și fac pomeni pentru ușurarea de păcate a adormiților.
În Tradiția Bisericii, sărbătoarea Moșii de Toamnă-pomenirea morților este prăznuită în sâmbăta de dinaintea sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. În acest an, B.O.R. a rânduit ca praznicul Moșilor de Toamnă să fie în data de 5 noiembrie.
Ce fac creștinii de Moșii de toamnă
În tradițiile populare din Moldova, sâmbăta de dinaintea praznicului Sf. Arh. Mihail și Gavril din 8 noiembrie, se numea Hranghel.
În această sâmbătă, conform celor culese de etnologul T. Pamfile, se făceau praznicele prin casa creștinilor, fiind dedicate pentru sufletul celor răposați. Pe alocuri, se mai numea și Moșii de Hranghel sau Moșii de Toamnă. Creștinii mergeau la biserică, unde participau la Sfânta Liturghie și aprindeau câte o lumânare, ca să aibă «lumina de veci» pe cealaltă lume.
Se pare că lumânarea era dedicată atât pentru cel care o aprindea, pentru a-i lumina calea întunecoasă, dacă avea să moară de moarte năprasnică, cât și pentru cei care n-au avut la cap nici o lumânare în momentul morții.
Pe alocuri, în ziua de Hranghel, finii mergeau cu colăcei la nașii lor.
Praznicul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril
Soborul Sfinților Mihail și Gavril se serba în Calendarul popular timp trei zile, între 8 și 10 noiembrie. Aceasta ne arată importanța și respectul pe care străbunicii noștri îl aveau pentru acești Îngeri.
Prima zi era denumită Capul Arhanghelului, a doua zi Mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi Coada Arhanghelului.
În România, peste 1,3 milioane de persoane poartă numele sfinților arhangheli.
Biserica Creștin Ortodoxă prăznuiește în ziua de 8 noiembrie, Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.
Vechimea sărbătorii închinate Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este atestată încă din veacul al V-le d.H.
Numele Mihail provine din ebraică înseamnă „asemănător cu Dumnezeu” sau „Cine este ca lui Dumnezeu?”.
Numele Gabriel provine din ebraică, adică „Omul lui Dumnezeu”. A fost tradus alternativ „Dumnezeu este puternic” sau „puterea lui Dumnezeu”.
În Tradiția Bisericii creștine există numeroase miracole realizate de Sfinții Arhangheli.
Miracolele Sfântului Arhanghel Mihail
Sfinții Părinți ai Bisericii Creștine au menționat misiunile cunoscute ale Sfântului Arhanghel Mihail. Prezența sa în istoria cunoscută a omenirii a schimbat cursul evenimentelor spre mai bine.
Începând cu ajutorul oferit triburilor israelite în Egipt, mergând înaintea lor sub forma unui stâlp de nor ziua și a unui stâlp de foc noaptea, înfrâng armata formată din 185.000 mii de soldați ai împăratului asirian Sanherib (4/2 Regi 19:35) și pe conducătorul Heliodor, ce încălca poruncile Domnului (2 Macc. 3: 24-26), ocrotind pe cei Trei Sfinți Tineri: Anania, Azaria și Misail, aruncați în cuptorul de foc (Daniel 3:22-25) și purtându-l prin văzduh pe profetul Avacum (prăznuit la 2 decembrie) din Iudeea în Babilon, pentru a-l hrăni pe prorocul Daniel aflat în groapa cu lei (Dan. 14:33-37), Sf. Arh. Mihail demonstrează prin acțiunile sale că nu am fost uitați de Dumnezeu.
Sf. Arh. Mihail s-a certat cu diavolul asupra trupului Sfântului Profet Moise pentru a nu fi luat de acesta.
În perioada Noului Testament, Sf. Arh. Mihail l-a salvat pe tânărul aruncat în mare de tâlhari, ce avea o piatră legată de gât. Acest fapt s-a petrecut la poalele Muntelui Athos. Acest miracol este consemnat în viața Sfântului Neofit din Docheiariou (prăznuit la 9 noiembrie).
Să nu uităm de salvarea Bisericii din Colosse. Păgânii au încercat să inunde biserica direcționând două râuri spre ea. Sf. Arh. Mihail a ieșit din ape, purtând o cruce, iar apele au intrat în pământ. Izvorul care a rămas după acest miracol este vindecător.
Obiceiuri de Sfinții Arhangheli
Din moși-strămoși se știe că Arhanghelii Mihail și Gavril păzesc oamenii pe toată durata vieții lor. Iar, la sfârșitul vieții, „în ceasul cel de moarte”, Sf. Arh. Mihail este cel care ia sufletul și îl duce la Dreapta Judecată.
În anumite zone oamenii aveau credința că, aproape când omul este să-și dea cea din urmă suflare, Arhanghelul Mihail șade în dreapta acestuia, dracul se așază în stânga, iar îngerul păzitor se pune la căpătâiul lui.
Diavolul caută prin toate mijloacele să atragă sufletul celui ce va muri spre sine, însă Sf. Arh. Mihail îl împiedică.
Din vechime se credea că, Sf. Arh Mihail „taie” capul muritorului cu sabia atunci când vede ca trupul aproape că nu mai are viață în el.
Legat de aceste credințe străvechi aflăm de ce în casa mortului se văruiește imediat după ce a murit. Energiile din sângele mortului se risipesc în toate părțile, găsindu-și loc prin pereți, în haine, în obiectele personale. Rufele se spală, iar cele care au aparținut decedatului se dau de pomană.
Prin sate de altădată era tradiția, ca atunci când alaiul mortuar trecea pe drum, cei ce aveau casele pe marginea drumului, aruncau trei căni de apă din vasul cu apă de băut, spre biserica unde merge mortul.
Se credea că Arhanghelul care a luat sufletul acelui om, își spală sabia în vasul lui cu apă, sfințindu-i în acest fel apa.
Legende și tradiții ale Sf. Arh. Mihail și Gabriel în lume
Sărbătoarea Sfântului Arhanghel Mihail are originea în Frigia. Acest praznic este ținut pe 29 septembrie în Occident, unde este cunoscută și ca Mihail. Cele mai multe biserici ortodoxe răsăritene îi comemorează pe Sf. Mihail și pe ceilalți îngeri pe 8 noiembrie, iar Biserica Ortodoxă Etiopiană Tewahedo îl onorează în fiecare lună, în ziua a 12-a.
Conform mitologiei evreiești, în Grădina Edenului există Copacul Vieții sau „pomul sufletelor”.
Când acesta înflorește, se credea că iau naștere noile suflete. Ele se scutură din Copacul Vieții și cad în Guf , Tezaurul Sufletelor.
Sf. Arh. Gabriel scoate primul suflet pe care îl atinge. Apoi Lailah, Îngerul Concepției, veghează asupra embrionului până când acesta se naște.
Sfântul Arhanghel Gabriel
Sf. Arh. Gabriel este cinstit de lumea creștină pentru realizarea misiunii Bunei Vestiri, dar și pentru realizarea miracolelor care au ajuta omenirea.
Sf. Arh. Gavriil se înfățișează pentru prima dată lui Zaharia, tatăl Sf. Ioan Botezătorul. Zaharia refuză inițial să creadă că soția sa este însărcinată, motiv pentru care a muțit până la nașterea fiului său.
Sf. Arh. Gavriil este Îngerul care a anunțat nașterea Maicii Domnului părinților ei, Sfinții Ioachim și Ana.
A apărut în fața păstorilor de lângă Betleem, anunțând Nașterea Domnului.
Gabriel a fost cel care a anunțat Învierea lui Hristos femeilor purtătoare de mir în afara mormântului.
În Apocalipsa după Iona, Sf. Arh. Gabriel este Îngerul care va anunța a Doua Venire a Domnului.
Credincioșii se roagă Sf. Arh. Gabriel pentru a fi feriți de primejdii.
Neamțul, protejat de Sf. Arh. Mihail și Gavril
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sunt sărbătoriți de peste 600 de ani pe plaiurile nemțene la Mânăstirea Războieni.
Moldovenii au înțeles de veacuri ajutorul deosebit pe care îl oferă sfinții arhangheli oamenilor și, în special acelora care o cinstesc pe Sfânta Fecioară Maria.
Acest lăcaş de rugăciune a fost ridicat şi sfinţit în anul 1496, în special pentru pomenirea oștenilor moldoveni căzuți în Bătălia de la Valea Albă, care a avut loc în anul1476.
Hatmanul Gavriil Coci, fratele Domnului Moldovei Vasile Lupu, a susținut în perioada 1641-1643 construirea bisericii actuale a Mănăstirii Agapia. Aceasta are hramul „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil”.
Biserica Mânăstirii Petru Vodă din județul Neamț, ce poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost înființată în anul 1991 într-o poiană (Hașca) din Munții Stânișoarei, de către Arhimandritul Iustin Pârvu.
Parohia Sfinții Voievozi din Târgu-Neamț a fost sfințită pentru prima dată la 8 noiembrie 1837 de către Mitropolitul Moldovei Veniamin Costache, alături de un sobor de preoţi în frunte cu părintele Mardarie – stareţul Mănăstirii Neamţ.
Mesagerul de Neamț urează tuturor cititorilor care poartă numele Sfinților Arhangheli, La mulți ani!
Să aibă Sănătate, Pace, Curaj și să fie protejați de Arhistrategii Mihail și Gavril!