Ultimele zile ale anului 2022 au fost presărate cu multe momente care i-au marcat pe toți trăitorii comunei Borlești. Astfel, înainte de ultima zi de școală, sala Căminului Cultural din satul Borlești a devenit neîncăpătoare. La acest eveniment, au participat cam toți copiii de la școlile Borlești, cu structura Mastacăn, și Ruseni. Alături de cei mici au fost dascălii, părinții și rudele apropiate, după opinia organizatorilor, au fost prezenți peste 1.000 de participanți, cu mult peste capacitatea maximă a sălii de spectacole. Însă, toți cei care au urcat pe scenă au primit câte un colac din partea lui Moș Crăciun, la care s-au adăugat și alte daruri oferite de administrația publică locală, în frunte cu primarul George Mutu.
”Hristos se naște, slăviți-L”
Prezent la acest important eveniment, George Mutu, primarul comunei Borlești, a precizat: ”Remarc faptul că împreună cu Școala I. Gr. Teodorescu de la Ruseni și cele de la Borlești și Mastacăn am reușit să organizăm acest concert-spectacol, în care sunt numeroase genuri de manifestări, colinde și obiceiuri de iarnă. Este prima dată când particip, în calitate de primar, la organizarea unui astfel de eveniment și care nu va fi ultimul. Sunt surprins de numărul mare de participanți. Vă felicit și sper să continuăm și în anii următori această activitate. Vom încerca să ne organizăm din ce în ce mai bine. Poate anul viitor va fi și un târg de Crăciun și multe altele. Mă bucur de relațiile de colaborare foarte bune cu domnii directori și cadrele didactice. De fapt, aceasta este misiunea noastră, de a face lucruri bune pentru copii și pentru dvs. Felicitări pentru superbul spectacol de astăzi. La mulți ani tuturor, succes la învățătură și multă sănătate”.
A urmat intervenția prof. Ionel Pătrunjel, directorul Școlii Gimnaziale Borlești: ”Am venit astăzi aici cu toți cei implicați in activitatea didactică și în procesul instructiv-educativ, fie părinți, cadre didactice, elevi și comunitatea locală. Simțeam că trebuie să organizăm astfel de întâlniri, evenimente la care copiii, alături de părinți, îndrumați de cadrele didactice, să ne încânte auzul, privirile și să participăm cu toții la momente frumoase în preajma Crăciunului. Ne bucură faptul că după o perioadă de pauză, reînviem aceste activități. Nu am putea face aceste lucruri fără ajutorul comunității locale, părinți și colegii noștri, cadre didactice. Dar, n-am putea face mare lucruri fără acești mici artiști. Vă doresc multe bucurii, sănătate și să dea Dumnezeu să ne vedem cu bine și la alte evenimente. La mulți ani!”.
În aceeași notă a continuat prof. Cristinel Veniamin Constantin, directorul Școlii Gimnaziale I. Gr.Teodorescu Ruseni: ”Sunt încântat că astăzi, din inițiativa domnului primar, am organizat această activitate, o sărbătoare a Crăciunului mai repede, dar binevenită, pentru că, din 2016, nu am mai putut veni la Căminul Cultural Borlești, renovarea clădirii și pandemia au fost motivele principale. Ne-au oprit, dar astăzi suntem aici cu toții. Îl felicit încă o dată pe domnul primar, pentru modul în care a știut să adune întreaga comunitate școlară din comuna Borlești pe scena acestui edificiu. Felicit colegii de la școlile Mastacăn, Borlești și Ruseni, părinții, pe toți pentru implicare. Și nu în ultimul rând, pe micii artiști. Ei sunt principalii actori ai acestei activități. Sărbători binecuvântate și La mulți ani cu sănătate. Hristos se naște, slăviți-L!”
Spectacol de gală pe 30 decembrie
Al doilea mare eveniment al sfârșitului de an 2022 s-a consumat în ziua de 30 decembrie, când, pe esplanada din fața Căminului Cultural din Borlești au poposit cetele de capre, urși, și căiuți.
Startul l-a dat Ansamblul ”Urșii de la Larga”, comuna Dofteana, județul Bacău, care poposește în această comună de mai mulți ani. Firește, cei peste 50 de membri – urși îmbrăcați în piei naturale, irozi, arnăuți și dubași au creat un spectacol de-a dreptul unic. Astfel de momente atrag un număr foarte mare de spectatori, cei circa 1.500 de localnici prezenți bucurându-se de ceea ce se poate vedea doar în comunitățile cu vechi tradiții în domeniu. Pentru locuitorii comunei Borlești, dansul caprelor, al urșilor sau al căiuților sunt cele mai gustate momente. Dar, cel mai așteptat este dansul căiuților de la Borlești, îndrăgit de toată populația de pe cele două maluri ale Bistriței, în aval de Roznov. Alături de ei au fost cetele de urși de la Ruseni, Șovoaia și Satul Nou (Ruseni). Toate cetele au oferit un spectacol aparte, care a bucurat întreaga asistență.
Primarul comunei, George Mutu, a declarat: ”Sunt momente care trebuie puse în valoare. Mai mult, sper ca într-o bună zi să înființăm un ansamblu de circa 100 de membri și mă refer la căiuți, capre, urși, mascați și tot ceea ce cuprinde paleta tradițională a acestor locuri. Mă bucur că sunt alături de tineri și observ că sunt foarte multe de făcut. Numai cu o ceată, două de căiuți, nu înseamnă că le-am rezolvat pe toate. Trebuie să-i sprijinim pe toți, evidențiindu-se fiecare sat cu tradițiile sale. La mulți ani tuturor locuitorilor comunei Borlești, sănătate, succese și să ne întâlnim cu bine la anul”. (Rep.)